Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rokenrols ir dzīvs! Eirovīzijā uzvar Itālija, Samanta Tīna otrajā pusfinālā paliek pēdējā vietā

Nīderlandes pilsētā Roterdamā notikušajā 65. Eirovīzijas dziesmu konkursā šonakt uzvarēja Itālijas rokgrupa Måneskin ar kompozīciju itāļu valodā Zitti e buoni, kas pārliecinoši kļuva par skatītāju favorītdziesmu

Ekspresīvais itāļu kvartets Måneskin uz Roterdamas arēnas Ahoy skatuves sarīkoja ugunīgu priekšnesumu glemroka estētikā. 2015. gadā Romā dibinātās grupas nosaukums dāņu valodā nozīmē Mēness gaisma – tas savulaik izvēlēts tāpēc, ka ansambļa basiste Viktorija ir pa pusei dāniete. Måneskin savā kompozīcijā Zitti e buoni aicina mūs būt tādiem, kādi esam, neizlikties un nepievērst uzmanību tam, ko par mums saka citi.

Uzvarētājdziesmā Zitti e buoni roka skanējumu papildina itāļu liriskums, jutekliskums un ekstravagance. Kolektīva dalībnieki – vokālists Damjāno, basiste Viktorija, ģitārists Tomass un bundzinieks Ītans – ir izaicinoši fotogēniski un valdzinoši izstaro rokzvaigžņu šarmu. Jāuzsver, ka šā gada martā ar kompozīciju Zitti e buoni grupa Måneskin uzvarēja arī leģendārajā Sanremo festivālā. Savā dzimtenē mūziķi ieguva lielu popularitāti pēc tam, kad 2017. gadā izcīnīja otro vietu Itālijas talantu šovā X Factor. Karjeras sākumā Måneskin spēlēja ielās un ļoti lepojas ar šo faktu. 

Grupa Måneskin savas darbības pirmsākumos. Foto – twitter.com/thisismaneskin

Itālija Eirovīzijā piedalās kopš paša pirmā konkursa 1956. gadā, tā ir viena no pasākuma dibinātājvalstīm. Eirovīzijas dziesmu konkurss izveidots pēc 1951. gadā radītā Sanremo festivāla parauga. Šī ir Itālijas trešā uzvara Eirovīzijā un pirmā kopš 1990. gada, kad laurus plūca Toto Kutunjo ar dziesmu Insieme: 1992.

Grupas Måneskin solists Damjāno preses konferencē uzreiz pēc uzvaras konkursā uzvedās ekstravaganti – kā pienākas Eirovīzijas triumfatoram. Publicitātes foto

Eirovīzijas finālā šogad skanēja 26 dziesmas. Uzvarētāju noteica skatītāju (50%) un žūrijas (50%) balsojums. Itālijā kopvērtējumā ieguva 524 punktus. Otrajā vietā ierindojās Francijas dziedātāja Barbara Pravi ar šansonu Voilà (499 punkti), trešajā vietā – Šveices pārstāvis Gjon’s Tears ar balādi Tout l’univers (432 punkti). Žūrijas balsojumā pirmo vietu ieguva Šveice, Itālija – tikai ceturto, taču itāļu grupa Måneskin guva vispārliecinošāko skatītāju atbalstu un tas palīdzēja uzvarēt kopvērtējumā. Måneskin dziesma skan itāļu valodā, savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji dzied franču valodā. 

Desmitniekā iekļuva Islande (378 punkti), Ukraina (364), Somija (301), Malta (255), Lietuva (220), Krievija (204), kā arī Grieķija (170) un Bulgārija (170). Pēdējo 26. vietu ieņēma Lielbritānija, kuras pārstāvim Džeimsam Ņūmenam neizdevās iegūt nevienu punktu.

Latvijas pārstāvē Samanta Tīna 20. maijā nepārvarēja pusfināla kārtu. Konkursa oficiālajā mājaslapā publicētie dati liecina, ka otrajā pusfinālā ar 14 iegūtajiem punktiem viņa ierindojās pēdējā 17. vietā. No žūrijas tika saņemti četri punkti (visi no Moldovas), no skatītājiem – desmit (pieci no Gruzijas, četri no Lielbritānijas, viens no Igaunijas). Pirmajā pusfinālā 18. maijā pēdējo 16. vietu ieņēma Īrija ar 20 punktiem. 

Pēc priekšnesuma 20. maijā Samanta Tīna paziņoja, ka ar savu sniegumu ir pilnībā apmierināta: "Pamēģiniet jūs šitam visam iziet cauri! Mums vēl joprojām ir kronis, vai ne? Es lepojos ar to, ko mēs izdarījām, lepojos ar savām meitenēm, lepojos ar savu komandu. Uzskatu, ka es godam iznesu Latvijas vārdu Eiropā. Mēs izdarījām visu, ko varējām." Internetā ievietotajā video Samanta Tīna kaislīgi raksturoja sajūtas, kas viņu pārņēma uz Eirovīzijas skatuves: "Man pedikīrs kājām ir pajucis, un man liekas, ka man visa zeme ir apgriezusies kājām otrādi."

Šogad konkursu vēroja aptuveni 200 miljonu skatītāju televīzijā un portālā YouTube. Klātienē Eirovīzijas pasākumus Roterdamas arēnā Ahoy (divus pusfinālus un finālu, kā arī mēģinājumus) varēja apmeklēt 3500 skatītāju (20 procentu no zāles ietilpības), kuriem pie ieejas bija jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests. Publikai tika atvēlētas vietas tribīnēs, savukārt parterā konkursu vēroja paši dalībnieki un delegāciju pārstāvji.  

Nākamā gada Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Itālijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja