Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Režisors Vladislavs Nastavševs iestudējis operu Pērļu zvejnieki Maskavas Lielajā teātrī

Šodien uz Maskavas Lielā teātra kamerskatuves notiks Žorža Bizē operas Pērļu zvejnieki pirmizrāde Vladislava Nastavševa režijā. Šī būs viņa debija operas žanrā

Pērļu zvejnieki Maskavā, kur pašlaik teātros ir atļauts divdesmit piecu procentu skatītāju vietu aizpildījums, būs dzirdami 10., 11., 12. un 13. decembrī uz Borisa Pokrovska vārdā nosauktās Lielā teātra kamerskatuves. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs ir diriģents Aleksejs Vereščagins. Režisors Vladislavs Nastavševs ir arī izrādes scenogrāfs. Kostīmu mākslinieks ir Jelisejs Koscovs, kurš agrāk veidojis tērpus Vladislava Nastavševa iestudējumam Glābt orhideju (2019) Maskavas Gogoļa centrā. 

Austrumniecisku motīvu piepildītā Žorža Bizē opera, kuras darbība risinās senatnē Ceilonas salā, vēsta par pērļu zvejniekiem Nadiru un Zurgu, kurus ir izšķīrusi un sanaidojusi kaislīga mīla pret priesterieni Leilu. 

"Man šķita, ka romantisms, kas plūst pāri malām, un arī saldenums, kas ir jūtams mūzikā, vislabāk skanēs atturīgā, pieticīgā noformējumā, tāpēc esam atteikušies no orientālajiem motīviem un jebkādām citām vizuālajām alūzijām un esam radījuši pārlaicīgu dimensiju, kas ir maksimāli attālināta no konkrēta laika un darbības vietas," saka Vladislavs Nastavševs. 

"Šī tīrā telpa ideāli atbilst operas sakrālajai atmosfērai un palīdz iegremdēties meditācijā. Uz skatuves ir redzama kopiena, kas izstāsta stāstu. Darbība risinās reliģisko rituālu fonā. Četri galvenie varoņi ir šīs kopienas un tās pirmatnējās apziņas daļa. Liela nozīme izrādē ir žestu valodai. Katra vissīkākā kustība iegūst īpašu jēgu, galvas pagrieziens kļūst par notikumu. Horeogrāfijas pamatā ir sinhrons, formāls zīmējums. Krāsa un gaisma, to attiecības un mijiedarbība nosaka noskaņojuma maiņu. Caur šādiem ierobežojumiem un minimālismu, kas ir pietuvināts performancei, cenšamies sasniegt lielāku izteiksmes brīvību. Mūsu mērķis nav ilustrēt darbību, bet ļaut skatītājiem iztēloties šo stāstu, iegremdējoties sevī. Ceru, ka mūs gaida interesants ceļojums," savu pirmo operas izrādi piesaka režisors. 

Jauniestudējumā Maskavā piedalīsies samazināts orķestra un kora sastāvs. "Mums nākas nedaudz adaptēt Bizē partitūru šiem apstākļiem, mēs paspilgtinām stīgu grupas štrihu un mēģinām atrast līdzsvaru orķestra mijiedarbībā ar solistiem un kori. Orķestra bedre šajā zālē arī nav liela, un mums nācās ievietot arfas spēlētāju gandrīz vai skatītāju zālē, kas negaidīti ienesa īpašu kolorītu skanējumā," stāsta diriģents Aleksejs Vereščagins. Viņu priecē sadarbība ar Vladislavu Nastavševu. "Ir ļoti vērtīgi, ka Vlads pats dzied un lieliski izjūt balss dabu," piebilst diriģents.

Galvenās lomas atveidos Tatjana Fedotova un Tamara Kasumova (Leila), Jaroslavs Abaimovs un Pjotrs Meļentjevs (Nadirs), Pāvels Sučkovs un Azamats Caliti (Zurga), Aleksejs Prokopjevs un Kirils Filins (Nurabads). 

Nākamais Pērļu zvejnieku četru izrāžu cikls Maskavā notiks no 28. līdz 31. janvārim. 

Informācija: www.bolshoi.ru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja