Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pērnavas festivālā visi elpo kopā. Koncerts ir rituāls, kurā tiek svinēta dzīve, brīvība, kustība

Pērnavas Mūzikas festivāla dzīve ir piepildīta un koncentrēta, gaisotne – ļoti demokrātiska. Katrs pasaulē cienījamās Jervi mūziķu dinastijas pārstāvis Pērnavā atklājas visā savā daudzveidībā

No 13. līdz 22. jūlijam Igaunijā notika 12. Pērnavas Mūzikas festivāls, kura mākslinieciskais vadītājs ir pasaulē atzītais igauņu diriģents Pāvo Jervi. Festivālā tika svinēta viņa tēva – diriģēšanas patriarha Nēmes Jervi – 85 gadu jubileja un viņa brāļa – dinamiskā diriģenta un komponista Kristjana Jervi – 50 gadu jubileja. Pats Pāvo Jervi gada beigās atzīmēs 60. dzimšanas dienu.

Jervi dinastijas mūziķi katru vasaru Pērnavā vada diriģēšanas meistarklases, šogad tajās piedalījās divdesmit jauno diriģentu no dažādām valstīm (pieteikumus bija iesnieguši 200 pretendentu), to vidū bija divi latvieši – Aivis Greters un Margarita Balanas –, kuri savu meistarību Pērnavā slīpēja jau otro gadu pēc kārtas. Jaunajiem diriģentiem tiek sniegta iespēja stāties pie pults uz festivāla skatuves. Jervi akadēmijas audzēkņi ir ne tikai diriģenti, bet arī instrumentālisti – 75 jaunie mūziķi veido Jervi akadēmijas jauniešu simfonisko orķestri, kurš spēlēja festivāla koncertā 20. jūlijā. Intensīvs darbs ar jauniešiem ir Pērnavas festivāla tradīcija – viņi mācās labāko mūziķu vadībā. Festivāla dzīve ir piepildīta un koncentrēta, gaisotne – ļoti demokrātiska. Visi mūziķi – gan zvaigznes, gan jaunie talanti – labprāt pavada laiku kopā.

Reputācija pasaulē

Par Pērnavas festivāla simbolu jau ir kļuvis 2011. gadā Pāvo Jervi dibinātais Igaunijas Festivāla orķestris, kurā viņš ir sapulcējis mūziķus no dažādiem Eiropas kolektīviem un spilgtākos igauņu instrumentālistus. Šī ir iedvesmojoša, izaugsmi stimulējoša sadarbības pieredze, un daudziem jaunajiem igauņu mūziķiem, pateicoties Pērnavas festivāla sniegtajām iespējām, ir izdevies pierādīt sevi Eiropā – piemēram, čellists Marsels Johanness Kitss (1995) šogad ieguva 3. vietu Karalienes Elizabetes konkursā Briselē, savukārt vijolnieks Hanss Kristians Āviks (1998) ieņēma 1. vietu Karla Nilsena konkursā Odensē.

Igaunijas Festivāla orķestrī vairākus gadus spēlē latviešu vijolnieces Eva Bindere un Marta Spārniņa. Ansamblim (šogad tajā ir 85 mūziķi) ir laba reputācija pasaulē – 2018. gadā tas devās savā pirmajā Eiropas turnejā un uzstājās festivālā BBC Proms Londonas Karaliskajā Alberta zālē, 2019. gadā notika veiksmīga Japānas turneja. Trīs orķestra albumus ir izdevusi Eiropas ierakstu kompānija Alpha Classics. Rudenī kolektīvs dosies Dienvidkorejas turnejā. Šā gada festivālā orķestris sniedza četrus koncertus Pāvo Jervi vadībā kopā ar spožiem solistiem: Berlīnes filharmonijas orķestra pirmo mežragu Stefanu Doru, vijolnieku Džošuu Bellu, vijolnieci Trīnu Rūbeli, čellistu Marselu Johannesu Kitsu un pianistu Veinu Māršalu.

Kur virzās frāze

Īpaši emocionāls bija festivāla atklāšanas koncerts 13. jūlijā, kurā vecmeistars Nēme Jervi diriģēja Tallinas kamerorķestri un soliste bija viņa meita flautiste Mārika Jervi. Nēme Jervi jau ilgus gadus dzīvo Floridā, un šī bija viņa pirmā vizīte dzimtenē kopš pandēmijas sākuma. Publika Pērnavas koncertzālē sagaidīja diriģentu kā rokzvaigzni, un starpbrīdī pat viņa dēls Pāvo Jervi brīnījās: "Nekad neesmu dzirdējis tik smalku Mocarta Mazās nakts mūzikas interpretāciju! Viņš to nekad nav diriģējis kā šovakar – viss slēpjas detaļās." Mūzika skanēja gaisīgi un eleganti, diriģenta kustības bija absolūti minimālas – šķiet, viņš diriģēja ar acu skatienu. Bija bauda vērot, kā Nēme Jervi veido kontaktu ar orķestra māksliniekiem, ar kādu izteiksmi maestro uz viņiem skatās.

Flautiste Mārika Jervi spēlēja solo Kristofa Vilibalda Gluka Svētlaimīgo garu dejā no operas Orfejs un Eiridike. Tēva un meitas partnerība bija aizkustinoša un ļoti muzikāla. Pēc koncerta jautāju Mārikai Jervi, kā viņa jūtas uz skatuves kopā ar Nēmi Jervi. "Ļoti labi jūtos, jo esmu kopā ar tēti! Mēs viens otru ļoti labi pazīstam. Es ātri uztveru viņa žestus. Šis bija festivāla atklāšanas koncerts, tāpēc atbildība liela. Nēmem ir izcila diriģēšanas tehnika, taču uz skatuves viņš neuztraucas par tehniku, viņš domā tikai par mūziku un tās plūdumu, par to, kur virzās frāze. Viņš zina, ko vēlas panākt un kādā tempā, muzicēšanas procesā viss notiek dabiski. Viņš vienmēr palīdz mūziķiem, tāpēc visi orķestri Nēmi tik ļoti mīl. Tas, ko viņš dara, ir palīdzība, nevis diktatūra. Viņš panāk, ka visi uz skatuves elpo kopā. Vērojot viņa žestus, vienmēr ir skaidrs, kur viņš vēlas, lai mūzika dotos," atbildēja Mārika Jervi.

Diriģents Nēme Jervi kopā ar meitu flautisti Māriku Jervi festivāla atklāšanas koncertā 13. jūlijā. Foto – Kaupo Kikass

Atklāšanas vakara programmu noslēdza melanholijas un nostalģijas caurstrāvotā Antonīna Dvoržāka Serenāde. Savā ilgajā mūžā Nēme Jervi ir diriģējis teju visus labākos orķestrus, un šajā vakarā Pērnavā Tallinas kamerorķestris spēlēja kā īsts pasaules līmeņa ansamblis – Nēme Jervi ir burvis, kurš liek noticēt, ka mūzika piedzimst šeit un tagad. Piedevās skanēja trīs opusi, kas parāda dižā mākslinieka interešu spektru: Eduarda Tubina Prelūdija, Leo Veinera Pirmais divertisments un Žana Sibēliusa Andante festivo.

Šamanisma seanss

Aizraujošu koncertu Nordic Amazonia 15. jūlijā Pērnavā sniedza diriģents Kristjans Jervi un viņa dibinātais Baltijas jūras filharmonijas orķestris. Šajā programmā saplūst paša Kristjana Jervi mūzika (galvenokārt no viņa albuma Nordic Escapes) un minimālisma klasiķa Filipa Glāsa opusi no cikla Aguas da Amazonia – Jervi mijas ar Glāsu, un "šuves" nav saklausāmas (šāds izpildījums ir saskaņots ar Glāsu). Šis ir koncerts performance, ziemeļnieciska šamanisma seanss – orķestra mūziķi nevis sēž, bet stāv un spēlē no galvas (tā viņi atskaņo visas savas programmas). Mākslinieki pārvietojas pa skatuvi un dejo. Arī Kristjans Jervi ir nepārtrauktā kustībā, viņš dalās ar savu radošo enerģiju, kuras viņam, šķiet, ir pat pārāk daudz. Skanējumā savienojas simfoniskā un vieglā mūzika, džezs un easy listening. Brīžiem tas, ko dzirdam, – Amazones ūdeņu un Igaunijas mežu stāsti – atgādina baleta mūziku vai kādas filmas skaņu celiņu (Kristjans Jervi veiksmīgi izpaužas arī šajā žanrā, multimediju projektos viņš sadarbojas ar vācu režisoru, scenāristu, producentu un komponistu Tomu Tikveru, Kristjana mūzika skan seriālā Bābele Berlīne un daudzās filmās).

Diriģents un komponists Kristjans Jervi uz skatuves allaž ir nepārtrauktā kustībā. Viņš dalās ar savu radošo enerģiju, kuras viņam, šķiet, ir pat pārāk daudz. Foto – Kaupo Kikass

Sava orķestra mūziķus Kristjans Jervi iedrošina nebaidīties no kļūdām. Galvenais – zināt, kur tās pieļautas, un pēc tam censties tās neatkārtot. Koncerts ir rituāls, kurā tiek svinēta dzīve, brīvība, kustība, izvēle būt drosmīgiem. Tas viss tiek darīts pārliecinoši un gaumīgi. Vakara gaitā orķestris pārvēršas gan par kluba grupu, gan par teātra muzikālo ansambli, gan par bigbendu.

Nēme Jervi pēc Kristjana Jervi koncerta izskatījās laimīgs – viņš ir pārliecināts, ka dēls dara kaut ko patiesi oriģinālu un festivāliem ir jāmēģina dažādot repertuāru, iekļaujot tieši šādus projektus.

Maestro erudīcija

Katrs Jervi ģimenes pārstāvis Pērnavas festivālā atklājas visā savā daudzveidībā. Pāvo Jervi, kurš ir Cīrihes orķestra Tonhalle galvenais diriģents un Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas mākslinieciskais vadītājs, apliecina savu statusu kā viens no mūsdienu erudītākajiem un pamatīgākajiem diriģentiem. Pāvo Jervi un Igaunijas Festivāla orķestra koncertos Pērnavā skanēja Vitolda Lutoslavska Sēru mūzika, Pētera Čaikovska Piektā simfonija, Gražinas Bacevičas Koncerts stīgu orķestrim un Žana Sibēliusa Lemminkeinena svīta. Stefans Dors spēlēja solo Riharda Štrausa Otrajā mežraga koncertā, Džošua Bells – Maksa Bruha Vijoļkoncertā, Trīna Rūbele un Marsels Johanness Kitss – Johannesa Brāmsa Dubultkoncertā vijolei un čellam, Veins Māršals – Džordža Gēršvina Klavierkoncertā Fa mažorā.

Viens no izcilākajiem mežradzniekiem Stefans Dors Pērnavā uzstājās kopā ar Igaunijas Festivāla orķestri diriģenta Pāvo Jervi vadībā. Foto – Teivs Jeuls

Festivālā tika atvērts Pāvo Jervi un Igaunijas Festivāla orķestra jaunākais, ierakstu kompānijas Alpha Classics izdotais albums Estonian Premieres. Tajā ir iemūžināta igauņu komponistu Lepo Sumeras, Helēnas Tulves, Tauno Aintsa, Tenu Kervitsa un Ilo Krigula mūzika. Ieraksti tapuši pēdējos gados Pērnavas koncertzālē festivāla laikā.

Visu Pērnavas Mūzikas festivāla koncertu un divu meistarklašu ieraksti bez maksas ir pieejami festivāla digitālajā platformā (parnumusicfestival.tv).

Informācija: parnumusicfestival.ee

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja