Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Par visa gaistošo dabu. 27. Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā viesosies Gruzijas Valsts koris

Gada vērienīgākajā sakrālās mūzikas notikumā – 27. Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā –, ko rīko Valsts akadēmiskais koris (VAK) Latvija un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, dzirdēsim VAK Latvija gan Māra Sirmā, gan viesdiriģentu vadībā

Ar bagātīgām gruzīnu mūzikas programmām viesosies Gruzijas Valsts koris. Festivālā no 15. augusta līdz 12. septembrim gaidāmi seši koncerti Rīgas Sv. Pētera baznīcā, Kultūras centrā Ulbrokas pērle un Rīgas Domā.

Festivāla atklāšanas koncertā 15. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, VAK Latvija un solisti izcilā Vīnes klasiķu darbu interpreta poļu diriģenta Zbigņeva Gracas vadībā atskaņos trīs klasicisma un agrīnā romantisma mūzikas virsotnes: Fēliksa Mendelszona-Bartoldi 42. psalmu jauktajam korim un simfoniskajam orķestrim Wie der Hirsch schreit, kas tiek uzskatīts par viņa labāko garīgā satura darbu, vienu no spožākajiem un biežāk atskaņotajiem Volfganga Amadeja Mocarta vokāli simfoniskajiem darbiem – Kronēšanas mesu Domažorā – un moteti Exsultate, jubilate soprāna solo un orķestrim, kura soliste būs Ingas Šļubovska-Kancēviča.

21. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā VAK Latvija dziedās Igaunijas Nacionālā vīru kora mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Mika Ileojas vadībā. Šī koncerta programmai izraudzīti igauņu un austriešu komponistu darbi jauktajam korim a cappella plašā laikmetu spektrā un stilistiskā dažādībā: mūsdienu igauņu skaņraža Perta Ūsberga, igauņu klasiskās mūzikas pamatlicēja Rūdolfa Tobiasa, izcilā austriešu vēlīnā romantisma lielmeistara Gustava Mālera, kā arī igauņu komponista un mācībspēka Tenu Kervitsa un austriešu ekspresionisma virziena jeb Jaunās Vīnes skolas pārstāvja Arnolda Šēnberga opusi.

Māra Sirmā diriģētajā VAK Latvija koncertā Pirmatskaņojumi. Perts Rīgas Sv. Pētera baznīcā 28. augustā satiksies trīs latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi: Krista Auznieka M, Edgara Cīruļa Love Itself un Henrija Poikāna Meditācijas par visa gaistošo dabu. Līdzās tiem – pasaulslavenā igauņu svētminimālista Arvo Perta opusi.

Ar diviem koncertiem – 6. septembrī Kultūras centrā Ulbrokas pērle un 7. septembrī Rīgas Domā – viesosies Gruzijas Valsts koris diriģenta Arčila Ušveridzes vadībā. Ciemiņu programma bagātīgi reprezentē gruzīnu kormūzikas tradīciju ceļu no senatnes līdz mūsdienām, gan skarot nacionālo pareizticīgo dziedājumu krājumu, gan iepazīstinot ar gruzīnu profesionālās mūzikas pirmsākumiem un atspoguļojot daudzveidīgo XX gadsimta otrās puses un XXI gadsimta gruzīnu komponistu rakstības stilu.

Festivāla noslēgumkoncerts Brukneram 200 Rīgas Domā 12. septembrī izskanēs austriešu komponista Antona Bruknera jubilejas atceres zīmē. VAK Latvija kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un solistiem Linu Dabrauskaiti (soprāns, Lietuva), Emīliju Rukavinu (mecosoprāns, Horvātija), Bernhardu Berhtoldu (tenors, Austrija) un Deho Kimu (basbaritons, Korejas Republika) Māra Sirmā vadībā atskaņos monumentālo un dzīvības spēku apliecinošo Trešo mesu faminorā un Bruknera mūža nogalē komponēto 150. psalmu – komponista pēdējo garīgā satura darbu, kuru viņš raksturojis ar vārdiem: "Tā ir labākā svētku kantāte no visām, ko esmu sarakstījis."

Biļetes: bilesuparadize.lv.

Vairāk par festivālu un koncertiem: www.sgmf.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja