Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Orķestra Rīga jubilejas koncertā skanēs ASV mūsdienu komponistu opusi

Piektdien, 18. martā, plkst. 19 VEF Kultūras pilī notiks Orķestra Rīga 50 gadu jubilejas ieskaņas koncerts Četri Amerikas stāsti. Ievērojamu ASV mūsdienu komponistu opusu atskaņojumā kopā ar orķestri piedalīsies klarnetiste Anna Gāgane, lietuviešu džeza pianists Dmitrijs Golovanovs un Valsts Akadēmiskais koris Latvija.

Ar šo jubilejas ieskaņas programmu Orķestris Rīga un tā galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns atkal palūkojas Amerikas virzienā, kur top nozīmīga daļa aktuālākās mūsdienu pūtēju orķestru mūzikas.

Orķestra Rīga un Skota Makalistera (1969) veiksmīgā sadarbība, 2016. gadā iestudējot konceptsimfoniju Merkūrijs uz Mēness, bija spilgts apliecinājums komponista prasmei sintezēt akadēmiskos kompozīcijas paņēmienus ar iedvesmas avotiem neakadēmiskās mūzikas žanrā. Šajā reizē orķestris kopā ar Lielās mūzikas balvas laureāti, klarnetisti Annu Gāgani atskaņos rapsodiju klarnetei un pūtēju orķestrim Melnais suns (Black Dog), kurai iedvesmu S. Makalisters smēlies smagā metāla mūzikā.

Stīvens Braients (1972) ir viens no amerikāņu jaunās paaudzes ražīgākajiem un eksperimentus mīlošākajiem komponistiem. Koncertprogrammā iekļauto simfoniski vērienīgo piecdaļu opusu Svārsts (Pendulum) viņš raksturojis kā mentālo svārstu, kas šūpojas starp gavilējošiem izsaucieniem un introspektīvām pārdomām.

Pasaulslavenais ASV skaņradis Dana Vilsons (1946), būdams arīdzan meistarīgs džeza pianists, savu sapni uzrakstīt koncertu džeza klavierēm īstenoja 2018. gadā. Koncerta džeza klavierēm un pūtēju orķestrim atskaņojumā VEF Kultūras pilī solista lomā iejutīsies lietuviešu džeza pianists Dmitrijs Golovanovs. Kaimiņvalstu klavierspēles meistaru raksturo lieliskas džeza mūzikas valodas zināšanas, kā arī izkopts un ekspresīvs spēles stils.

"Reaģējot uz kara darbību Ukrainā, kopā ar Valsts Akadēmiskā kora Latvija vadību pieņēmām lēmumu neiekļaut koncertā komponista Ērika Vitekra skaņdarbu Godzilla apēd Lasvegasu!. Tas sākotnēji bija iecerēts kā efektīgs koncerta noslēguma darbs (ceturtais Amerikas stāsts), kurā instrumentāli spoži un ar krietnu humora devu pasmejamies par iedomātu kino briesmoni, kas ieradies Lasvegasā un pamatīgi izbiedē pilsētas iedzīvotājus. Situācijā, kad Ukrainā plosās pavisam reāls monstrs Krievijas armijas veidolā, šo dzīvesprieka pilno opusu vēlamies nomainīt ar skaņdarbiem, tostarp arī no Ērika Vitekra daiļrades, kas vairāk izsaka tagadējo realitāti un mūsu patiesās sajūtas, atbalstot ukraiņu tautu," teic diriģents Valdis Butāns.

Biļetes uz koncertu pieejamas tirdzniecības tīklā Biļešu paradīze. 20. aprīlī gaidāms arī otrs Orķestra Rīga jubilejas ieskaņas koncerts Šodien uzspīdēs saule, kuram džeza mūzikas programmu veido diriģents Raitis Ašmanis. Kā ierasts, arī šīs sezonas turpinājumā orķestris aicinās klausītājus uz koncertiem valstij nozīmīgās svētku un atceres dienās. Savukārt rudenī, 3. septembrī, vērienīgā galā koncertā skanēs īpaši Orķestra Rīga 50 gadu jubilejai radīti latviešu komponistu jaundarbi. Plašāka informācija vietnē: orkestris.riga.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja