Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Oktobra sākumā notiks nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs

Nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 2020 centrālie koncertvakari šogad notiks 9. un 10. oktobrī kultūras ēkā Hanzas perons, savukārt tā bezmaksas ievadkoncerts noritēs 2. oktobrī pagaidām vēl neprecizētā vietā, informēja festivāla rīkotāji.

2. oktobra koncertvakarā būs dzirdams komponista Andra Dzenīša dibinātais elektro-akustiskās mūzikas ansamblis Woodpecker Project, kura sastāvā šobrīd ietilpst arī Arvīds Kazlausks, Ritvars Garoza un Gatis Zaķis.

Šajā vakarā uzstāsies arī skaņu inženiera, ievērojamās studijas Dubplates & Mastering dalībnieka un elektroniskās mūzikas komponista Rašada Bekera (Rashad Becker) duets ar saksofonistu un komponistu Andrē Vidu (André Vida).

Vācu laikmetīgās mūzikas ansamblis Sonar Quartett atskaņos itāļu mikrotonālās mūzikas un minimālisma priekšvēstneša Džacinto Šelsi (Giancinto Scelsi) mūziku, konkrētāk, darbus Manto solo altam, I riti funerali di Carlo Magno AD814 čellam un perkusijai, kā arī Šelsi Ceturto un Piekto stīgu kvartetu. Sekojoši šim priekšnesumam Šelsi vokālo skaņdarbu izpildīs latviešu mecosoprāns Ieva Parša. Šis priekšnesums ir debijas koncerts Skaņu meža vadītajam projektam REMAIIN (www.remaiin.eu), kas šķetina citu kultūru ietekmi rietumu avangarda mūzikā.

Skaņu meža līdzdibināto platformu SHAPE pasākumā pārstāvēs Džims Kempbels (Jim Campbell) jeb Rrill Bell, kas savas kolāžmūzikai līdzīgās improvizācijas veido, manipulējot ar audiokasetēm, līdzīgi kā savulaik hiphopa un trokšņu mūzikas subkultūrās savulaik tika manipulēts ar vinilplašu atskaņotājiem.

9. oktobra koncertvakara centrā būs divu īpaši Skaņu mežam radītu darbu pasaules pirmatskaņojumi. Abu darbu autori koronavīrusa pandēmijas dēļ koncertā nebūs klātesoši, taču to darbu atskaņojums tiks nodrošināts divos atšķirīgos veidos.

Pianiste un Lielās mūzikas balvas laureāte Agnese Egliņa, kas darbojas arī Trio Art-i-Shock, sniegs pirmatskaņojumu amerikāņu komponista, trombonista, datormūzikas novatora un Makārtura "ģēniju balvas" laureāta Džordža Lūisa (George E. Lewis) kompozīcijai Blombos Workshop. Lūiss ir viens no afroamerikāņu komponistu un instrumentālistu savienības AACM dalībniekiem, un darbus solo klavierēm nav rakstījis kopš 1994. gada. 

Mākslinieku un elektroniskās mūzikas komponistu Marianas Rozenfeldes (Marina Rosenfeld) un Bena Vidas (Ben Vida) darbs savukārt tiks atskaņots elektroniski un pat automātiski – ģeneratīvā daudzkanālu mūzikas kompozīcija katrā atskaņošanas reizē skan mazliet citādāk, un savā ziņā var skanēt bezgalīgi, jo tās zināmā algoritmā balstītie skaņu virknējumi var turpināties neizsmeļamās variācijās. Rozenfelde un Vida, jau sākot ar 2014. gadu, bieži uzstājas arī kā improvizētas elektroniskās mūzikas duets, un līdz šim mirklim ir izdevuši divus albumus. Pēdējais no tiem - šogad publicētais Vertice – nācis klajā mākslas galerijas Fridman Gallery jaundibinātās mūzikas izdevniecības paspārnē.

Šajā vakarā būs dzirdama arī salīdzinoši nesen koncertēt atsākusī latviešu "new wave" grupa 19 Gadi Pirms Sākuma un britu-itāļu pašu vārdiem raksturotais "kibernētiskā industriālā hiphopa" duets Kinlaw & Franco Franco.

Austrālijā dzimušais elektroniskais mūziķis Orens Ambarči (Oren Ambarchi) šajā vakarā uzstāsies kopā ar savu dzīvesbiedreni, skaņu mākslinieci Krisu Koulu (Crys Cole) – Koulas intīmās, nereti klusās, bet disruptīvās muzikālās perspektīvas brīžiem kontrastē ar Ambarči vilkmi uz pilnasinīgu, jaudīgu skaņu, taču brīžiem arī izceļ visniansētākās, filigrānākās un atturīgākās pieejas no viņa izteikti daudzveidīgās muzikālo režīmu paletes. Ambarči un Koula tiktāl ir publicējuši tikai vienu dueta ierakstu – 2017. gada Hotel Record – taču ir ierakstījuši arī trio albumus ar zviedru skaņu mākslinieku Leifu Elgrēnu (Leif Elggren) un britu brīvās improvizācijas novatoru Kītu Rovu (Keith Rowe).

Platformu SHAPE festivālā pārstāvēs Jay Glass Dubs - ASV dzimis grieķu izcelsmes elektroniskās mūzikas producents, kura daiļrade vērsta uz "dub" mūzikas konvenciju apspēlēšanu, liekot īpašu uzsvaru uz tās "kailāko" formu, kurā tā sastāv vien no ritma sitieniem, basa līnijas, vokāla un efektiem. Jay Glass Dubs albums Epitaph tika iekļauts žurnāla The Wire Magazine veidotajā piecdesmit 2019. gada labāko mūzikas ierakstu sarakstā.

10. oktobra koncertvakarā Skaņu mežā atgriezīsies starpžanru avangarda mūzikas projekts KTL, kurā darbojas grupas Sunn 0))) ģitārists Stīvens O’Mellijs (Stephen O’Mally) un datormūzikas komponists, ievērojamās austriešu izdevniecības Editions Mego vadītājs Pīters Rēbergs (Peter Rehberg). Projekts tika dibināts, lai radītu skaņu celiņu režisores un horeogrāfes Žizeles Vjenas (Gisèle Vienne) izrādei Kindertotenlieder, un visai uzskatāmi apvienoja avangarda metāla un tā saucamās "ekstrēmās datormūzikas" elementus, taču dueta mūzika kopš tā laika ir ievērojami pārkāpusi šo žanrisko dihotomiju, izkopjot savu, unikālu skanējumu.

Brīvo improvizāciju no visai negaidītā perspektīvā pārstāvēs Šveicē dzīvojošais amerikāņu perkusionists un elektroniskais mūziķis Džeisons Kāns (Jason Kahn). Kāns ir pazīstams kā viens no neatlaidīgākajiem klusās un atturīgās redukcionisma improvizācijas proponētājiem, taču virknē nesenāko ierakstu ir negaidīti sācis eksperimentēt ar daudz impulsīvāku un ekspresīvāku skanējumu – intensīvu bungošanu un intuitīvu, dadaistisku vokālu.

Eksperimentālo popmūziku šajā koncertvakarā pārstāvēs Londonā dzīvojošā amerikāņu dziesminiece un multiinstrumentāliste Ešlija Pola (Ashley Paul), kas laikmetīgās mūzikas, "radošās mūzikas" un brīvās improvizācijas elementus tiecas samierināt ar popmūzikas struktūrām un satraucoši trauslu, savaldīgi izmisīgu vokālu. Mūziķi uz skatuves pavadīs brīvās improvizācijas kontrabasists Oto Vilbergs (Otto Willberg).

Festivāla goda viesis būs austriešu trombonists un komponists Radu Malfati (Radu Malfatti). Malfati tiek uzskatīts par cilvēku, kas minimālismu atkal padara bīstamu – ekipēts ar provokatīviem viedokļiem par visu, sākot ar džeza mūziku un beidzot ar laikmetīgās mūzikas avangardu, viņš raksta kompozīcijas, kas patiesi atrodas uz mūzikas un skaņas robežas. Malfati ir viens no izteikti klusās un "keidžiskās" komponistu skolas Wandelweiser pārstāvjiem.

Festivāla noslēdzošajā koncertvakarā būs dzirdami arī pašmāju mūzikas projekti Clausthome (sadarbībā ar mākslinieku Mārtiņu Ratniku) un +K+M+B. Clausthome ir divu cilvēku projekts, kas tika uzsākts gadsimtu mijā kā muzikāla interpretācija noise/industrial mūzikas subkultūrā. Projekts aizsākās no intereses par skaņas sintēzi un radio viļņiem un laika gaitā fokusējās uz pašradītām skaņu un pārveidotām video atskaņošanas ierīcēm, radio raidītājiem, uztvērējiem un sintezatoriem, lai izpētes un iztēles elementus reproducētu personīgāk. Mārtiņš Ratniks strādā mediju mākslas un grafikas dizaina jomās. Viņš ir Jauno mediju kultūras centra RIXC biedrs, kā arī viens no mākslinieku grupas F5 (Famous Five) dalībniekiem. Pasniedzējs Latvijas Māklsas akadēmijas Vizuālās Komunikācijas nodaļā. Jau vairāk kā desmit gadus sadarbojas ar grupu Clausthome, ceļojot kopīgās frekvencēs, uztverot un pētot sastaptās parādības. Clausthome un Ratniks uzstāsies ar darbu ENTROPIK ARCHIVE, ko raksturo kā "gaistošu dzīvības elementu un signāla traucējumu izpēti".

+K+M+B ir Kristiana Brektes, Modra Svilāna un Māra Butlera tumšās elektroniskās mūzikas projekts. Paši mūziķi šo projektu dēvē par mistiķu apvienību un piesaka sevi ar sekojošajiem vārdiem: "Kārlim Straubergam ir grāmatas par latviešu buramvārdiem, kas mirstot pārgāja uz nākošo paaudzi un bija slepeni, lai to izpaušana neatņemtu teicējam spēku. Tagad šīs grāmatas ir nonākušas citas paaudzes rokās, mākslinieku apvienībā +K+M+B. Šie vīri maskās pārvērš skaņās visu, kam pieskaras, un neviens cilvēks, zvērs vai koks, kas pagadās viniem pa rokai, nezina, vai tikai kādā jaukā dienā neiekļūs paranormālo parādību un skaņu ietekmē."

Festivāla rīkotāji atgādina, ka, ņemot vērā vīrusa Covid-19 globālās pandēmijas radītos sarežģījumus un faktu, ka Skaņu mežā lielākoties uzstāsies ārvalstu mākslinieki, ir iespējamas programmas izmaiņas.

Biļetes pieejamas Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja