Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Noklausies! Klajā nāk Jēkaba Jančevska dziesma ar Imanta Ziedoņa vārdiem – Varbūt mūžībā

Šodien, 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, klajā nāk videoklips jaunradītai komponista Jēkaba Jančevska dziesmai ar I. Ziedoņa dzeju – Varbūt mūžībā.

Dziesmas ierakstā piedalās Rīgas Doma kora skolas jauktais koris diriģenta Jurģa Cābuļa vadībā, solists Daumants Kalniņš, pie klavierēm – dziesmas autors. 

Komponists Jēkabs Jančevskis par dziesmu Varbūt mūžībā saka: "Ir sācies Ziedoņa mēnesis. Gan dabā, gan dzejā. Kopā ar radošajiem domubiedriem – Daumantu Kalniņu, Rīgas Doma kora skolas jaukto kori un tā māksliniecisko vadītāju Jurģi Cābuli – vēlamies dāvināt dziesmu, kas tapusi, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa reiz rakstītām rindām par nesatikšanos. Bet varbūt tieši pretēji – par satikšanos citur, citreiz, citādāk." Viņš turpina: "Šobrīd, kad mūsu ikdienu vēl joprojām pavada tik ļoti smagnējais, neskaidrais un nomācošais fons, gribas radīt ko vienkāršu un gaišu, aicināt domās izdzīvot un izsapņot mūžīgo, nemirstīgo un nebeidzamo. Par laiku, kas rit straujāk, kā gribētos, par cilvēkiem, kurus vairs nesatiekam tik bieži, kā gribētos, par atmiņām, kas dziest ātrāk, nekā mēs to vēlētos. Un par mīlestību, kas turpina vīties tūkstošgadēs, atkal un atkal no jauna uzplaukstot. Nebeidzami."

Rīgas Doma kora skolas (RDKS) jauktais koris, tā mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis un komponists Jēkabs Jančevskis ir spēcīgs radošais tandēms, kas spoži sevi pierādījis jau agrāk – 2019. gadā J. Jančevskis saņēma galveno balvu UNESCO rīkotajā kompozīciju ierakstu konkursā Rostrum 2019 par skaņdarbu When, un tā ieskaņojumā piedalījās RDKS jauktais koris un čellists Kristaps Bergs.

Savukārt 2020. gada februārī prestižā Lielbritānijas klasiskās mūzikas ierakstu izdevniecība Hyperion Records laida klajā J. Jančevska pirmo kormūzikas autoralbumu Aeternum – to iedziedājis RDKS jauktais koris diriģenta J. Cābuļa vadībā. Gan J. Jančevskis, gan RDKS jauktais koris un J. Cābulis ir Lielās mūzikas balvas 2021 laureāti. Jančevskis saņēmis balvu kategorijā Gada komponists, bet RDKS jauktā kora veikums – koncerts AMAO OMI | Bezjēdzīgais karš – atzīts par Gada koncertu. Jāpiebilst, ka visi trīs mūziķi – Jēkabs Jančevskis, Jurģis Cābulis un Daumants Kalniņš – ir arī Rīgas Doma kora skolas absolventi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja