Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nils Vograms un Nostalgia Trio - unikāla instrumentu saspēle Rīgas ritmos

5. jūlijā festivālā Rīgas ritmi 2012 pirmo reizi Latvijā uzstāsies viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes trombonistiem Nils Vograms, informē festivāla preses sekretāre Lelde Zaķe.Kopš 1994. gada Nils Vograms tiek uzskatīts par vienu no daudzsološākajiem instrumentālistu solistiem Eiropā džeza un modernās mūzikas stilos.

Šis Vācijā dzimušais trombonists atklāj klausītājiem mūziku, kas ir improvizāciju piepildīta un mēdz būt gan vienkārši baudāma, gan ļoti kompozicionāli sarežģīta – vairāk uztverama eksperimentālās mūzikas cienītājiem. 2011. gadā N. Vograms ieguva prestižo Echo balvu džeza kategorijā Gada instrumentālists. Šī balva starptautiski pielīdzināma vairāk pazīstamai Grammy balvai.

N. Vograma izdotos albumus prese slavē par nevainojami izstrādātajām kompozīcijām un izcili izspēlētajiem solo gabaliem. Kā komponists guvis atzinību vairākos konkursos ne tikai Eiropā, bet arī ASV notiekošajā komponistu konkursā Julius Hemphill. Daudzas viņa kompozīcijas savos repertuāros iekļāvuši NDR Big Band un WDR Big Band.

Nostalgia trio ir unikāls Nila Vograma veidots džeza trio: trombona, elektrisko ērģeļu un perkusiju saspēle, kas ir nedzirdēts instrumentu apvienojums džeza vēsturē. Ideju par šāda trio veidošanu N. Vograms bija lolojis daudzus gadus, jau kopš 90. gadiem, kad mūziķis studēja Ņujorkā un koncertos bieži vēroja dažādu grupu uzstāšanās ar elektrisko ērģeļu dalību. 2004. gadā viņš beidzot nodibināja savu trio un, patīkamo atmiņu dēļ to nodēvēja par Nostalgia trio.

Trio eksperimentē ar dažādiem mūzikas stiliem: brīžiem ieskanas popmūzikas un regeja ritmi, brīžiem elementi no Tibetiešu meditatīvās mūzikas un rokmūzika, bet pamatā viņi spēlē džezu, kreatīvā veidā visu pārveido par modernu džeza mūziku. Šajā trio N. Vograma talants atklājas īpaši radošā veidā. Mūziķos jūtams izteikts meklētāju gars, skaņdarbi vienmēr ir inovatīvi un pārsteigumiem pilni.

Līdz šim trio ir ierakstījis trīs albumus: Sturm und drang (2011), Affinity (2008) un Daddy's bones (2004). Katrs grupas dalībnieks mēdz būt komponists, solists un aranžētājs. Mākslinieku sadarbību atzinīgi vērtē mūzikas kritiķi un prestiži mūzikas žurnāli visā pasaulē, piemēram, Jazztimes, Der Spiegel un Jazzthetik.

"Vograma trombona spēlei ir apskaužami precīza virtuozitāte. Maigais toņa skanējums ir bauda pati par sevi," raksta The Telegraph.

Plašāka informācija par festivāla Rīgas ritmi 2012 norisēm pieejama mājas lapā www.rigasritmi.lv. Biļetes var iegādāties Biļešu servisa kasēs un internetā www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja