Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Muzikāla uguņošana un Latvietes mīts. Svētki Liepājā – ar orķestri, Latvian Voices un Reini Zariņu

Valsts svētku koncertā, ieskandinot Latvijas 104. gadadienu, Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 17. novembrī plkst. 19.00 skanēs latviešu akadēmiskā un tautas mūzika mūsdienu a capella grupas Latvian Voices, pianista Reiņa Zariņa un Liepājas simfoniskā orķestra sniegumā.

Klausītājus gan klātienē, gan tiešraidē gaida aizraujoša un reti dzirdēta klasika, kā arī skaņdarbi pavisam jaunos aranžējumos diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Koncertu svinīgi atklās Ilonas Breģes Koncertuvertīra simfoniskajam orķestrim. "Tā uzrunā ar vitālu, optimisma piesātinātu raksturu, kas citkārt drēgnajā un tumšajā valsts svētku laikā spēs mūs ieraut priekpilnā svētku virpulī. Mūzikas audumā ietvertās tēmas, savstarpēji vijoties, ved mūs pretim spilgtam finālam, tostarp piedzīvojot svētku uguņošanai līdzīgas epizodes," darba noskaņu iezīmē diriģents Kaspars Ādamsons.

Reinis Zariņš kopā ar orķestri izpildīs Jāņa Mediņa pirmo un vienīgo Klavierkoncertu, kas Latvijā pēdējo reizi izpildīts pirms 12 gadiem. "Šis ir neticami aizraujošs un spilgti virtuozs, taču arī spēcīgu melodiju un intimitātes caurvīts klavierkoncerts, kas neapšaubāmi uzskatāms par latviešu klasikas standartu. Man ir liels gandarījums strādāt ar šo tehniski izaicinošo darbu, jo es zinu, cik vareni tas skan, cik patīkams un baudāms tas ir gan pašiem izpildītājiem, gan arī klausītājiem," Reinis Zariņš raksturo izvēlēto skaņdarbu, priecādamies, ka partitūru drīz kvalitatīvā datordrukā izdos Musica Baltica, padarot šo izcilo opusu viegli pieejamu arī ārpus Latvijas.

Etnofolka un simfoniskās mūzikas saplūsmi koncerta otrajā daļā sola vokālais ansamblis Latvian Voices, kas kopā ar Liepājas simfonisko orķestri izpildīs grupas izdaudzināto tautasdziesmu ciklu Latvietes mīts. Gadu gaitā šis darbs izaudzis līdz koncertuzvedumam, kurā tautasdziesmām pievienojušies latviešu dzejnieču dzejoļi. "Šis ir stāsts par sievieti no dzimšanas brīža līdz pat dzīves pēdējām dienām, kas izstāstīts caur tautasdziesmas vārdiem un Lauras Jēkabsones mūziku. Šajās dziesmās kopā savijas pagātnes, tagadnes un nākotnes balsis. Šīs dziesmas skan balsīs, kurās runāja un dziedāja mūsu mātes. Un viņu mātes, un mātesmātes. Šīs balsis rit mūsu dzīslās. Tās pārmantojas. Pārtop. Turpinās." Valsts svētku koncertā Latvietes mīts iegūs jaunu nokrāsu un simfonisku vērienu.

Pateicoties Liepājas koncertzāles digitālajām iespējām, koncerts būs pieejams arī bezmaksas tiešraidē koncertzāles digitālajā platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja