Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūzika, kurā vienmēr spīd saule. Orķestris Rīga atskaņos mūsdienu bigbendu repertuāra pērles

Orķestra Rīga otrs jubilejas ieskaņas koncerts Šodien uzspīdēs saule trešdien, 20. aprīlī, plkst. 19.30 VEF Kultūras pilī būs veltītījums ASV komponista, aranžētāja un diriģenta Patrika Viljamsa izcilajam pienesumam mūsdienu bigbendu repertuārā

Orķestra Rīga bigbendu diriģēs Raitis Ašmanis, viņiem pievienosies spilgtas džeza vokālistes Sesila Vernī (Kotdivuāra, Portugāle) un Evilena Protektore (Latvija). 

Džeza repertuārs ir vēl viens zīmīgs orķestra Rīga vaibsts, par kura izteiksmīgumu vairākus gadus rūpējās arī diriģents Raitis Ašmanis. Orķestra un diriģenta atkalredzēšanās uz skatuves notiks balvas Grammy un Emmy laureāta un vairākkārtēja nominanta Patrika Viljamsa (1939–2018) radītajā oriģinālmūzikā un aranžējumos bigbenda sastāvam. 

Patrika Viljamsa daudzveidīgais veikums mūzikā nominēts arī Pulicera balvai un ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars. Viņa kontā ir mūzika vairāk nekā 64 mākslas filmām, 100 televīzijas filmām un 25 seriāliem, ap 30 izvērstas formas skaņdarbi un 19 mūzikas albumi. Vairāki Patrika Viljamsa bigbenda mūzikas ieraksti tiek uzskatīti par mūsdienu bigbenda repertuāra standartu. To vidū ir izcilie albumi Threshold (1973), Tenth Avenue (1986), kā arī Sinatraland (1998) – veltījums dziedātājam Frenkam Sinatram, kurš savu pēdējo ierakstu muzikālo vadību uzticēja tieši Patrikam Viljamsam. 

Koncerta programmas veidotājs Raitis Ašmanis stāsta, ka Patrika Viljamsa mūzika Latvijā atskaņota maz – tā ir bauda klausītājiem, taču pilna izaicinājumu pašiem mūziķiem. Dinamiska, kūsājoša mūzika, rakstīta bigbenda sastāvam, kas kuplināts ar papildu flautām, klarnetēm un pat mežragiem, – tas viss ļauj panākt tembrāli daudzveidīgu skanējumu. Nereti tajā ir jaušamas filmu mūzikai raksturīgās noskaņas. Patrika Viljamsa džeza opusos svarīga loma ir improvizācijai, kas koncertā būs klausāma teju visās instrumentu grupās. 

Orķestra Rīga bigbendam pievienosies pašlaik Portugālē dzīvojošā, Kotdivuārā dzimusī franču dziedātāja Sesila Vernī, kuru Latvijas publika iepazina pirms dažiem gadiem Ellai Ficdžeraldai veltītajos Jelgavas bigbenda koncertos Raita Ašmaņa vadībā. Koncertā muzicēs arī pašmāju spēcīgā, suģestējošā džeza vokāla īpašniece Evilena Protektore. 

Dziedātājas izpildīs Patrika Viljamsa meistarīgi aranžētās Djūka Elingtona, Morgana Lūisa, Herolda Ārlena, Feta Volera dziesmas, kā arī pieskarsies citu džeza skatuvei nozīmīgu autoru vokāli instrumentālajam devumam.

Koncerta ierakstu veiks Latvijas Radio 3 Klasika. Biļetes uz koncertu ir pieejamas Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja