Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūzas intīmā dienasgrāmata. Kristīne Opolais debitē Adriānas Lekuvrēras tēlā

Trešdien, 10. martā, Itālijas Televīzijas kanālā Rai5 notiks Boloņā uzņemtās operfilmas Adriāna Lekuvrēra pirmizrāde, kurā titullomu atveido soprāns Kristīne Opolais

Dziedātājas Kristīnes Opolais debija Frančesko Čileas operā Adriāna Lekuvrēra bija paredzēta Boloņas Teatro Comunale pagājušā gada maijā, taču pandēmija izjauca visus plānus. Teātris nolēma pārvērst jauniestudējumu operfilmā – režisores Rozetas Kuki vadībā tā tika uzņemta šā gada februārī. 10. marta vakarā tā tiks piedāvāta Itālijas kanāla Rai5 auditorijai. Tā ir tieši filma, nevis ierakstīta izrāde – tika izmantota ne tikai skatuve, bet arī plašās teātra telpas. Kristīne Opolais pauž prieku, ka šajā procesā varējusi izpausties ne tikai kā dziedātāja, bet arī aktrise kameru priekšā. Adriānas Lekuvrēras muzikālais vadītājs ir Ašers Fišs. Latvijas prīmai šī ir dubultdebija – viņa pirmo reizi dzied Adriānu Lekuvrēru un pirmo reizi uzstājas Boloņas teātrī.

Intrigas aizkulisēs  

Uz Teatro Comunale skatuves šo partiju ir atveidojušas XX gadsimta leģendas: 1956. gadā – Magda Olivero, 1982. gadā – Raina Kabaivanska, 1988. un 1993. gadā – Mirella Freni. Boloņā Čileas opera nav skanējusi divdesmit astoņus gadus.

Adriānas Lekuvrēras pirmizrāde notika 1902. gadā Milānā. Libreta pamatā ir Ežēna Skriba un Ernesta Leguvē drāma, kas vēsta par teātrim veltītu mūžu, tēlošanas mākslu, mīlestību un greizsirdību. Titulvarone ir reāla vēsturiska personība – franču aktrise Adriāna Lekuvrēra (1692–1730). Viņa bija Parīzes teātra Comédie-Française zvaigzne, kura mirdzēja Rasina traģēdijās un valdzināja publiku ar savu dabisko izteiksmīgumu. Kā pienākas dīvai, Adriāna spēlēja ne tikai uz skatuves, bet arī ārpus tās. 

Dzīves pēdējos gados aktrisei bija kaislīgs romāns ar Saksijas Moricu. Operā par Adriānas nāves vaininieci kļūst Saksijas Morica mīļākā – Buijonas princese –, kura savai sāncensei nosūta saindētas vijolītes. Adriānas ārija Poveri fiori ir viens no operas dramatiskākajiem brīžiem, taču katrai titullomas izpildītājai par savu aktierisko spēju pārbaudījumu – un bieži vien klupšanas akmeni – kļūst Fedras monologs, kas operas trešajā cēlienā ir nevis jādzied, bet jādeklamē.     

Tas viss Godāra dēļ

Režisores Rozetas Kuki operfilmā katra Adriānas Lekuvrēras cēliena darbība risinās citā periodā, kurā skatītāji varēs iepazīt tā laika mūzas. Tādējādi filmā tiek apliecināta cieņa teātra un kino vēsturei. Pirmajā cēlienā satiksim pašu Adriānu Lekuvrēru XVIII gadsimta sākuma teātra aizkulisēs. Otrajā cēlienā pārcelsimies XIX gadsimtā, kurā būs vairāk romantikas un galvenā varone atgādinās aktrisi Sāru Bernāru – viņa savulaik ir tēlojusi Adriānu Skriba un Leguvē traģēdijā. 

Trešajā cēlienā sižets turpinās attīstīties XX gadsimta 20. gados, kad publikas uzmanību iekaroja kino, dīvas cīnījās par kameras uzmanību, jaunus pārdzīvojumus auditorijai sniedza lielā ekrāna pieredze un jūtas tika translētas caur kino prizmu. Šā perioda mūzas, kuras, runājot par savu iestudējumu, min režisore Rozeta Kuki, ir Ivonna Prentāna (spēlējusi vienā no pirmajām Adriānas Lekuvrēras iedvesmotajām mēmajām filmām), Grēta Garbo un Loī Fulere. 

Ceturtajā cēlienā nonāksim 70. gadu Parīzē, kur valda franču kino jaunais vilnis. Operas fināla daļu var dēvēt par jaunās, nemierīgās mākslinieku paaudzes intīmo dienasgrāmatu – šajā revolucionāro mākslas ideju laikā Adriāna Lekuvrēra varētu būt Anna Karina vai Katrīna Denēva. Viņai ir jātiek galā ar sevi, savām jūtām un ar to priekšstatu, kāds pasaulei par viņu ir izveidojies, piemēram, pateicoties Žana Lika Godāra filmai, kurā aktrise ir piedalījusies.

Kristīnes Opolais partneri šajā starpžanru projektā ir tenors Lučāno Ganči (Saksijas Morics), mecosoprāns Veronika Simeoni (Buijonas princese) un baritons Nikola Alaimo (Mišonē). Boloņas Teatro Comunale un visa Adriānas Lekuvrēras radošā komanda cer, ka novembrī Čileas operas jauniestudējumu publika varēs baudīt nevis uz mazā ekrāna, bet klātienē teātrī.  

Vēl viena iespēja dzirdēt Adriānu Lekuvrēru teju nevainojamā izpildījumā būs 11. martā, kad Ņujorkas Metropoles operas mājaslapā bez maksas varēs noskatīties 2019. gada 12. janvārī iemūžināto izrādi. Titullomu dzied Anna Ņetrebko, Saksijas Moricu – Pjotrs Bečala, Buijonas princesi – Anita Račvelišvili, Mišonē – Ambrodžo Maestri. Režisora Deivida Makvikara iestudējumu diriģē Džanandrea Nozeda.   
 
Informācija: www.tcbo.it, kristineopolais.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja