Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mirušo festivālu gars atgriezies Klaņģu kalnā

Ar Klang! Latvijā ir atdzimusi daudziem šeit nozīmīgā smagās mūzikas vasaras festivālu tradīcija

Izbeidzoties Trincstock un Tabūnam, vēlāk arī Metalshow, Zvērā un Fonofest, Latvijā pietrūka festivālu, kas pulcē smagāku roku spēlējošas grupas, kuras tikpat kā nepiedāvā Positivus, Summer Sound un Laba daba. Līdz ar to šādas mūzikas faniem tepat Latvijā vairs nebija kur aizbraukt un iztrakoties – atslēgties no ikdienas un izkratīt savus garo matu kilogramus vai vismaz atcerēties, ka tādi kādreiz bijuši. Daļēji viņiem varēja derēt vien Fontaine Festival un Sutas balss, taču tie tomēr ir samērā tālu no galvaspilsētas un savu programmu neizsludina jau pavasarī.

Vieta tukša nepaliek

Pagājušogad dzima jauns, tieši uz smagāku mūziku orientēts festivāls Klang! Ķekavas pagastā, kas nosaukts tā norises vietas – Klaņģu kalna – vārdā, pēc Kraftwerk Diseldorfas studijas Kling Klang vai 80. gadu leļļu teātra izrādes Kling, klang, esam klāt parauga nedaudz to pielāgojot starptautiskiem standartiem. Pagājušogad festivālā uzstājās tikai vietējās grupas, bet šogad būs arī Arcanorum Astrum no Krievijas, Evestus un Cantilena no Igaunijas, Lacrima no Polijas un Dominanz no Norvēģijas.

Viens no festivāla rīkotājiem ir Edgars Rakovskis – grupas Relicseed līderis –, kurš pa vidu savas grupas ASV turnejai pamanās ar vienu kāju būt mājās un stūrēt Klang!. Festivāls jau kļūst par tradīciju – pagājušā gada Klang! pabijušie apliecina, ka raksta sākumā minēto mirušo festivālu gars ir atgriezies Klaņģu kalnā, un gaida šī gada smagās mūzikas notikumu ar lielu nepacietību.

Biļetes pieejamas ierobežotā daudzumā – festivāls gatavs uzņemt divus tūkstošus apmeklētāju.

Rūsa, Elkupe un Graši

Festivālā uzstāsies viena no pašmāju smagās mūzikas klausītāju visvairāk iecienītājām apvienībām Frailty, divas pagājušā gada Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons laureātes – smagā rokenrola veterāne Rūsa (labākais roka albums) un mistiski skaisto skaņdarbu meistare Elkupe (labākais alternatīvās mūzikas albums). Par jautru izlēkāšanos gādās nu jau pankroka veterāni PND, ska grupa All Day Long un divas komandas, kas uzskatāmas vismaz par pašu izdomāto žanru pionieriem – Oranžajām brīvdienām tas ir turbofolks, savukārt Rīta stienis sevi dēvē par pasaulē pirmo sport punk orķestri. Neiztiks bez Jūdas grašu eksistenciālā rokenrola, Cēsu aktīvistu – Fonofest rīkotāju un Fonokluba uzturētāju – grupas Enhet, blicēm Ak69, Darrva, Deodium u. c. Vēl ir daudz grupu, kurām, pēc smagās mūzikas cienītāju domām, Klang! vajadzētu būt, taču tās šogad nepiedalīsies, jo spēlēja pērn.

Pienvedēju atgriešanās

Klang! būs iespēja pēc gada pārtraukuma atkal tikties ar Sabiles trio Pienvedēja piedzīvojumi, kas nav metālisti, tomēr 90. gados tā bija pirmā grupa no Latvijas t. s. underground skatuves, kuru pamanīja vadošās ierakstu kompānijas un saprata, ka rokmūzika Latvijā dzimst ne tikai Liepājā un ka ir grupas, kas dzīvo atbilstoši savam laikam, nevis kavējas septiņdesmitajos vai – labākajā gadījumā – 80. gados. Pēc pagājušā gada lieliskā koncerta uz Summer Sound galvenās skatuves un slepenās, iepriekš neizsludinātās uzstāšanās festivāla Positivus teltī I Love You šie mūziķi vairs netika redzēti.

Līderis Māris Žigats pirms tam bija aizņemts ar radio lietām. Pēc Radio 101 skumjā fināla, pagājušovasar atkal viņu redzot uz skatuves, bija skaidrs, ka tieši tur – ar basģitāru rokās un pie mikrofona – ir viņa īstā vieta, nevis vadošā komercradiostacijas postenī. Ap gadumiju grupas faniem bija nopietnas bažas par Pienvedēja piedzīvojumu nākotni Žigata veselības problēmu dēļ, tomēr nu, par laimi, neveiksmīgā radio biznesa izraisītās traumas sadziedētas, un grupa gatava uzstāties Klang!, kas pēc tik ilga pārtraukuma noteikti būs neaizmirstams muzikāls piedzīvojums gan faniem, gan pašiem mūziķiem. Bundzinieks Pēteris Lunde vismaz spēlē arī citās grupās (Laika suns un The Sound Poets), turpretim abiem pārējiem – Mārim Žigatam un ģitāristam Aldim Lundem – tā būs atgriešanās uz skatuves.

Festivāls Klang!
Ķekavas novadā, Klaņģu kalnā, 25.–26.VII
Biļetes www.ticketshop.lv; cena EUR 15 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja