Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LNSO aicina uz tiešsaistes koncertu Sibēliusa Sestā un Dārziņa Melanholiskais valsis

Ceturtdien, 11. novembrī, plkst. 19.00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), somu diriģents Tāvi Oramo un stāstnieks Goran Gora aicina klausītājus bez maksas tiešraidē no Lielās ģildes vērot multimediālu koncertu Simfoniskais hits ar Goran Gora. Sibēliusa Sestā un Dārziņa Melanholiskais valsis.

Līdzīgi kā popmūzikā vai rokmūzikā, arī klasiskajā mūzikā ir hiti un ievērojamākie komponisti. Šoreiz klausītāji tiks iepazīstināti ar Emīla Dārziņa un Žana Sibēliusa skaņdarbiem, kā arī viņu savstarpēji savītajiem dzīves stāstiem.

Jau septīto gadu pēc kārtas LNSO turpina multimediālo koncertciklu ar pievienoto izglītojošo vērtību Simfoniskais hits ar Goran Gora, kurā LNSO un stāstnieks Goran Gora jauniešus un klasiskās mūzikas iesācējus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Šajā sezonā koncerta radošā komanda ir rakstnieks Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, režisors un videomākslinieks Roberts Rubīns, kā arī LNSO galvenais redaktors Orests Silabriedis. Kopā viņi rada ne tikai muzikālu, bet arī vizuālu pieredzi, skaņdarbus papildinot ar īpaši veidotām animācijām.

Arī šī reize nav izņēmums – meklēsim liktenīgo pavērsienu attiecībās starp Emīlu Dārziņu un Žanu Sibēliusu vizuālā veidolā, kādu to veidojis mākslinieks Krišs Salmanis kopā ar režisoru Robertu Rubīnu. Goran Gora stāstījumu par Sibēliusa un Dārziņa personību papildinās video animācijas, kā arī diskusija ar somu diriģentu Tāvi Oramo par viņa pārdomām saistībā ar abu komponistu "dueli".

11. novembra tiešsaistes koncertā orķestra virsvadību uzņemsies jaunais un talantīgais somu diriģents Tāvi Oramo. Pateicoties mūsdienīgajai pieejai mūzikas atskaņojumos, Tāvi Oramo reputācija kritiķu acīs uzņem straujus apgriezienus, solot viņam spožu nākotni. Kā rezidences mākslinieks viņš darbojies Somijas orķestrī Tapiola Sinfonietta, savukārt 2020. gadā bijis VocalEspoo festivāla mākslinieciskais direktors. Oramo ir arī atzīts tenors. Diriģēšanas un dziedāšanas dubultā loma, kā arī klarnetista un elektroniskās mūzikas radītāja prasmes spēcīgi ietekmē Oramo repertuāra izvēli, sākot no improvizācijas līdz daudzdisciplīnu sadarbībai.


 

Koncertā diriģents ar orķestri atskaņos Emīla Dārziņa (1875–1910) un Žana Sibēliusa (1865–1957) skaņdarbus. Emīlam Dārziņam liktenīgu nelaimi nesa somu kolēģa “Tuonelas gulbis” – tieši šī opusa atdarinājumu piedēvēja Dārziņa simfoniskajam darbam “Vientuļā priede”. Jūtīgais komponists, sagrauts par tādu apvainojumu, sadedzināja partitūru kamīna liesmās. Tā nu nekad neuzzināsim, kā skanēja Dārziņa “Vientuļā priede”, taču mums vismaz palicis izcilais, jūtīga lirisma pilnais “Melanholiskais valsis”, kura partitūru izdevies atjaunot. Tam līdzās koncertā varēsim dzirdēt Dārziņa mūžam liktenīgo Sibēliusa poēmu “Tuonelas gulbis”, kā arī komponista Sesto simfoniju.

Koncerta tiešraidi ceturtdien, 11. novembrī no plkst. 19.00 – 20.00 bez maksas būs iespēja skatīties LNSO mājaslapā – https://www.lnso.lv/ un "YouTube" kontā – https://www.youtube.com/user/LNSO1926, kā arī TV4.


 

Koncerts no 22. novembra būs pieejams digitāli, kultūrizglītības programma "Latvijas skolas soma" ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja