Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liepājas Simfoniskais orķestris izveido jaunu mūzikas festivālu Rimbenieks

Liepājas Simfoniskais orķestris, nākot aizvien tuvāk savam klausītājam un pastiprinot koncertdarbību reģionā, dibina jaunu Dienvidkurzemes festivālu Rimbenieks. Saturiski tas pārņems pēdējā desmitgadē veiksmīgi īstenotā festivāla Liepājas vasara žanriskās kontūras, savukārt festivāls Liepājas vasara jau nākamgad atgriezīsies savās vēsturiskajās mājās – koncertestrādē Pūt, vējiņi!.

Festivāla Rimbenieks mērķis ir tuvināt augstvērtīgas mūzikas atskaņojumu cilvēku dzīvesvietai, stiprināt un izglītot novada kopienas, popularizēt latviešu mūziku un veicināt Latvijas apceļošanu, sākot jau no kaimiņu pagasta. Apvienojot kultūrtūrisma un dabas tūrisma aktivitātes, festivāls palīdzēs vēl vairāk iepazīt un iemīlēt mūsu zemi. Festivāla galvenie satura balsti būs kamermūzika, simfoniskā mūzika, simforoks, ērģeļmūzika un vokālsimfoniskā sakrālā mūzika. Nākotnē iespējama festivāla paplašināšanās arī citos mākslas žanru virzienos, vēsta Liepājas Simfoniskā orķestra pārstāvji.

Dienvidkurzeme izauklējusi personības, kas būvējušas un sargājušas Latvijas valsti un kultūru – Kronvaldu Atis, Miķelis Valters, Zigfrīds Anna Meierovics, Sudrabu Edžus  ir redzamākie no tiem. Un ir vēl kāds vīrs, ko liktenis no zemnieku mājām Priekules novada Gramzdas pagastā ir aizvedis ne tikai uz Aizputi un Liepāju, bet licis arī pildīt Kārļa Ulmaņa valdības ministra pienākumus. Tas ir Evalds Rimbenieks, baptistu mācītājs, ilggadējs Liepājas pilsētas mērs, Liepājas operas, Tautas konservatorijas un Mākslas skolas dibinātājs pirms turpat 100 gadiem, kā arī Liepājas Filharmonijas atjaunotājs.

Jaunā festivāla galvenā ģeogrāfiskā ass, atbilstoši Evalda Rimbenieka dzīves gājumam, ir Priekule, Aizpute un Liepāja. Atgriežoties normālam dzīves plūdumam, vasaras periodā festivāls ar koncertiem viesosies arī citās Dienvidkurzemes pilsētās un ciemos. Liepājā festivāla koncerti notiks koncertzālē Lielais dzintars, kā arī Liepājas katedrālēs un baznīcās.

Pateicoties unikālai sakritībai, triādei Aizpute–Priekule–Liepāja pārklājas izcilu latviešu komponistu trijotne – aizputnieks Pēteris Vasks, priekulnieks Ēriks Ešenvalds un liepājnieks Agris Engelmanis. Gan šo apbrīnojamo skaņražu, gan citu latviešu komponistu mūzika vienmēr būs pārstāvēta festivāla Rimbenieks mākslinieciskajā programmā.

Šogad Dienvidkurzemes festivāls Rimbenieks nāks klajā ar 12 koncertiem, tas sāksies ar simbolisku koncertu 10. jūlijā Evalda Rimbenieka dzimto Smaižu baznīcā un noslēgsies ar vērienīgu garīgās mūzikas koncertu 20. augustā Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē. Koncertos uzstāsies Liepājas Simfoniskais orķestris, Valsts akadēmiskais koris Latvija, diriģenti  Gintars Rinkevičs, Māris Sirmais un Guntis Kuzma, solisti Kristīne Balanas, Krišjānis Gaiķis un Jeronimus Miļus, kameransambļi Kurland Quintet, Liepājas mežragu kvartets, Gunta Kolerta kvintets, Ērika Kiršfelda trio, kā arī citi mākslinieki. Festivālu rīko Liepājas Simfoniskais orķestris, un tas notiks ik gadu jūlijā un augustā.

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un par festivāla patronesi ir piekritusi kļūt Eiropas Parlamenta deputāte, bijusī kultūras ministre Dace Melbārde.

Vairāk - liepajassimfoniskais.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja