Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas Radio kora balsīs skanēs dažādu gadsimtu un kultūru sakrālie dziedājumi

Latvijas Radio koris un tā ilggadējais diriģents, no šī gada arī kora mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš Sv. Jāņa baznīcā 19. aprīlī plkst. 19.00 piedāvā klausītājiem īpaši izlolotu, vēl nedzirdētu muzikāli dvēselisku ceļojumu Brāmsa, Tomasa Luija de Viktorijas un Ivana Mūdija mūzikā, klausītāju iecienītajā koncertciklā Sakrālie dziedājumi.

Koncertā skanēs divas Johannesa Brāmsa motetes, sauktas arī par Mazo vācu rekviēmu, kuras tapušas J.S. Baha iedvesmotas – baroka un renesanses tradīciju formās, bet romantiskas to izteiksmē, izskanot jautājumam:“kādēļ ir gaisma dota cilvēkiem?”.

Pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos britu komponista un pazīstamā Gramophone mūzikas apskatnieka Ivana Mūdija Tēvreize sardīniešu valodā Babbu nostru, kuru Mūdijs, vēl īsi pirms pāragras došanās mūžībā šī gada sākumā, īpaši veltījis Latvijas Radio korim. Pats komponists savā daiļradē smēlies iedvesmu Austrumu Pareizticīgās baznīcas mūzikā ar tai raksturīgo dziļo un bagātīgo skanējumu.

Spāņu renesanses komponista Tomasa Luija de Viktorijas astoņbalsīgā kormūzika iemieso 16. gadsimta vokālās polifonijas zelta laikmetu ar tās apskaidroto daiļumu un skanisko tīrību.

Savukārt mūsdienu zviedru komponiste Brita Bīstrema, kuras skaņrade tiek raksturota kā ‘‘dzirkstoša’’ un  ‘‘acīmredzami skaista’’, ievedīs klausītāju smalkā sapņu pasaulē.

Ukraiņu skaņrade Viktorija Poļeva pievērsusies Arvo Pertam un Pēterim Vaskam raksturīgajai “jaunajai vienkāršībai”, padziļinātām sakrālo tekstu studijām un to iemiesošanai mūzikā. Viņai skaņdarbus ir pasūtījuši pasaules vadošie mūziķi, tostarp Gidons Krēmers un Kronos kvartets.

Gadsimtiem pāri cilvēks ir meklējis saikni ar garīgo dimensiju. Veidojot tiltu starp laikiem un kultūrām, šī būs dažādu gadsimtu, dažādu tradīciju satikšanās, dvēseles satikšanās ar pārpasaulīgo kristālmirdzoši dzidrajā Latvijas Radio kora balsu saskaņas meditācijā.

Koncerts “Latvijas Radio koris. Sakrālie dziedājumi. Satikšanās.”

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā https://ej.uz/Radiokoris-Satiksanas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja