Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas Nacionālajā operā oktobra beigās notiks pasaulē prestižākais jauno vokālistu konkurss Operalia

Latvijas Nacionālajā operā no 24. līdz 30. oktobrim notiks pasaulē prestižākais vokālistu konkurss Operalia, kura dibinātājs un vadītājs ir izcilais operdziedātājs un diriģents Plasido Domingo, informēja LNOB sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Šis izcilais notikums Latvijā norisināsies pirmo reizi. Skatītājiem klātienē būs iespēja apmeklēt konkursa pusfinālu 26. oktobrī pulksten 16.00 un svinīgo fināla Galā koncertu 30. oktobrī pulksten 18.00. Fināla dalībnieki uzstāsies Latvijas Nacionālās operas orķestra pavadījumā ar Plasido Domingo pie diriģenta pults.

Konkursu Operalia 1993. gadā dibinājis Plasido Domingo, lai atklātu daudzsološus mūsdienu jaunos operdziedātājus un palīdzētu viņiem uzsākt karjeru. Operalia mērķis ir piesaistīt visas pasaules visu balss tipu dziedātājus vecumā no astoņpadsmit līdz trīsdesmit diviem gadiem, lai viņus noklausītos izcilāko starptautisko personību žūrija pasaules prestižākajā un konkurētspējīgākajā skatē. Konkursa ilggadējs atbalstītājs ir Rolex.

Katru gadu konkursam tiek iesniegts simtiem pieteikumu. Priekšatlases žūrija noklausās katru iesniegto ierakstu un izraugās labākos kandidātus, kuri piedalās konkursā. Operalia ceturtdaļfinālos Latvijas Nacionālajā operā piedalīsies 35 dalībnieki no tādām valstīm kā Austrālija, ASV, Beļģija, Armēnija, Dienvidkoreja, Somija, Latvija, Meksika, Venecuēla, Apvienotā Karaliste, Itālija, Jaunzēlande, Polija, Spānija, Krievija, Mongolija, Vācija, Ķīna un Turcija. Latviju konkursā pārstāvēs baritons Daniils Kuzmins.

Starptautiskā žūrija, kuras priekšsēdētājs ir Plasido Domingo, divu dienu ceturtdaļfinālā noklausās katru no izvēlētajiem dalībniekiem. Pēc tam tiek atlasīti divdesmit dziedātāji, kas turpina piedalīties pusfinālā, savukārt desmit dalībnieki tiek izraudzīti finālam. Ceturtdaļfināli un pusfināls notiek ar klavieru pavadījumu, bet fināls norisinās kā svinīgs koncerts orķestra pavadījumā.

"Esmu ļoti priecīgs, ka Operalia varu pirmo reizi atvest uz šo skaisto un muzikālo valsti – Latviju. Ir saviļņojoši būt šajā vēsturiskajā teātrī, kurā karjeru sākuši daudzi izcili Latvijas Nacionālās operas dziedātāji, mani dārgie kolēģi Aleksandrs Antoņenko, Elīna Garanča, Marina Rebeka, Kristīne Opolais, maestro Andris Nelsons un mūsu laipnais saimnieks Egils Siliņš, kuram kā Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājam esmu ļoti pateicīgs par šī Operalia konkursa rīkošanu," saka konkursa vadītājs Plasido Domingo.

Konkursa norisi Latvijā atbalsta Latvijas Kultūras ministrija. "Talanta dzimšana, sākotne un iemirdzēšanās vienmēr ir brīnums, kas dzimst mūsu acu priekšā. Vokālistu konkursu sniegtās iespējas nereti ir viena no iespējām ieraudzīt un iepazīt nākotni. To nākotni, kas iekaros skatītāju un opermīļu sirdis tuvākajās desmitgadēs, noteiks muzikālo gaumi, kā arī atkal no jauna lasīs gan opermūzikas klasiku, gan mūsdienu opusus," saka kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

"Latvijas Nacionālā opera un balets ar lielu prieku un gandarījumu šoruden uzņem starptautisko jauno vokālistu konkursu Operalia, kas jau ilgstoši Plasido Domingo mākslinieciskajā vadībā apliecinājis sevi kā izcils jauno solistu atklājējs un kļuvis par pasaulē plaši pazīstamu zīmolu un garantu, ka tā laureāti ir augstas raudzes mākslinieki," saka Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

Konkursa fināla tiešraidi Latvijā nodrošinās Latvijas Televīzija un Latvijas Radio 3, bet visā pasaulē konkursa finālu varēs vērot kanālā Medici.tv, kas ir ilggadējs Operalia mediju partneris.

Biļetes uz Operalia konkursa pusfinālu un finālu var iegādāties LNOB kasēs un vietnē www.opera.lv.

Konkursa Operalia interneta vietne: https://www.operaliacompetition.org/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja