Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem būs iespēja iegūt zelta un platīna statusu

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) līdz ar janvāri uzsāk starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu mūzikas ierakstu sertifikācijas procesu, informēja LaIPA pārstāve Lāsma Līga Reisa.

Iniciatīva tiek īstenota sadarbībā ar Lielbritānijas uzņēmumu Rangers Computers, kas ir pazīstams ar plašu mūzikas straumēšanas datu analīzi. Latvijā radītiem mūzikas ierakstiem, kas izdoti no 2022.gada 1. janvāra būs iespēja iegūt zelta vai platīna statusu.

Reisa atzīmē, ka Latvijā un pasaulē aizvadīto gadu laikā ir novērojama plaša digitālo mūzikas straumēšanas platformu izplatība. Tādi pakalpojumi kā Spotify, Deezer, iTunes, Apple Music, Amazon un YouTube ir mainījuši mūzikas legālu pieejamību un izplatīšanu, padarot to ērti pieejamu plašākai auditorijai.

Atspoguļojot globālo tendenci, saskaņā ar Starptautiskās fonogrammu industrijas federācijas (IFPI) nesen veiktajiem pētījumiem, vairāk nekā puse pasaules interneta lietotāju, proti, 74% 2023.gadā izmantoja licencētus audio straumēšanas pakalpojumus.

LaIPA pārstāve norāda, ka digitālās mūzikas izplatīšanas straujais pieaugums izceļ tiešsaistes platformu lomu mūzikas industrijā. LaIPA sertifikācijas procesa mērķis ir atspoguļot un godināt Latvijā populārākos mūzikas ierakstus, kura rezultātus nosaka reālā mūzikas patērētāja uzvedība - ierakstu klausīšanās un lejupielāžu skaits.

LaIPA mūzikas ierakstu sertifikācija ir veidota atbilstoši IFPI standartiem ar skaidriem un precīzi definētiem kritērijiem. Zelta sertifikāts tiks piešķirts mūzikas ierakstiem par 2 000 000 straumju sasniegšanu, savukārt, par 4 000 000 straumju sasniegšanu tiks piešķirts platīna sertifikāts.

Sertifikācija attieksies uz mūzikas ierakstiem, kas izdoti no 2022. gada 1. janvāra, un tiks balstīta uz visaptverošu novērtējumu, kas ietver Latvijas oficiālo statistiku, apkopojot gan tādu straumēšanas platformu kā Spotify, Deezer, Apple Music un YouTube Music rezultātus, gan lejupielādes iTunes.

Aprēķinu ziņā lejupielādes tiks pārvērstas straumēs, nodrošinot līdzsvarotu pieeju mūzikas ierakstu novērtēšanai. Viena dziesmas lejupielāde būs līdzvērtīga 100 straumēm, bet viena albuma lejupielāde - 1000 straumēm. Reisa skaidro, ka šāds aprēķina modelis nodrošina, ka abi digitālā patēriņa veidi ir taisnīgi pārstāvēti sertifikācijas procesā.

Sadarbība ar Rangers Computers, kas veic mūzikas ierakstu straumēšanas datu analīzi dažādās pasaules valstīs, tostarp Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, nodrošina, ka sertifikācijas process ir balstīts uz precīziem un uzticamiem datiem. Datu uzskaite par mūzikas ierakstu straumēšanu tika uzsākta 2022.gada 1.janvārī katru nedēļu apkopojot Latvijā straumētāko ierakstu topus.

LaIPA izpilddirektore Liena Edvardsa akcentē, ka singlu sertifikācijas procesa uzsākšana ir nozīmīgs solis Latvijas mūzikas ierakstu nozarei un LaIPA pārstāvētajiem tiesību īpašniekiem - izpildītājiem un ierakstu producentiem. Viņas ieskatā tas ne tikai tuvina nozari starptautiskajiem standartiem, bet arī piedāvā pašmāju māksliniekiem un producentiem platformu, lai gūtu starptautiski nozīmīgu atzinību par saviem radītajiem darbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja