Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Klajā nāk Latvijas džeza mūzikas izlases dubultā vinila plate

Džeza mūzikas izdevniecības Jersika Records paspārnē izdota vēl nebijusi Latvijas džeza mūzikas izlase Live At The M/Darbnīca Vol.1. (Jazz In Riga, Latvia, 2022/2023), kurā apkopoti trīspadsmit koncertieraksti, kas veikti šobrīd vadošajā džeza koncertvietā Rīgā – kultūrtelpā M/Darbnīca, informēja izdevniecības pārstāvji.

No pērnā gada augusta līdz šā gada janvārim tika ierakstīti pavisam 13 džeza koncerti un dubultajā vinila platē iekļauts pa vienam skaņdarbam no katra.

"Ideja par šādu izlasi mums ar Maiju radās karstajā 2022. gada vasarā, kad pēc ģitārista Matīsa Čudara trio lieliskā koncerta M/Darbnīcā aizrunājāmies par to, ka, prof. Indriķa Veitnera vārdiem runājot, paliek jau tikai ieraksti. Par to, cik interesanti un aizraujoši būtu dzirdēt, piemēram, Latvijas pirmajā džeza festivālā KIKOK 1962 atskaņoto, vai Rīgas džeza klubos Allegro septiņdesmitajos vai Hamlets deviņdesmitajos spēlēto, ja vien kāds to būtu ierakstījis un izdevis. Un tā, šķiet, jau nākamajā nedēļā veicām saksofonista Kārļa Vanaga trio koncerta ierakstu M/Darbnīcā. Tas bija pirmais no pavisam kopā trīspadsmit koncertiem, ko laika posmā no 2022. gada augusta līdz 2023. gada janvārim ierakstījām skaņu režisora Mārtiņa Krastiņa vadībā. M/Darbnīcas aizskatuves telpās ierīkojām nelielu studijas režijas telpu un ierakstus veicām, kā jau ierasts Jersika Records, pilnīgi analogi, magnētiskajā lentē," stāsta Jersika Records vadītājs un producents Mareks Ameriks.

"Šīs plates iznākšana man personīgi ir ļoti nozīmīgs notikums, kas simbolizē mūsu paaudzes brīvību un radošo garu. Man ir patiess prieks par to, ka šo laiku izdevās iemūžināt," par jauno dubulto plati stāsta M/Darbnīcas mākslinieciskā vadītāja Maija Moira Mazanova.

"M/Darbnīca, kas jau kļuvusi par otrajām mājām vairākiem Latvijas mūziķiem, ir vieta, kur sanāk kopā visa jaunā Latvijas kultūras sabiedrība, jo šeit katru dienu un vakaru top māksla. Tādas vietas vairs nav nekur Rīgā. Un man ir liels gandarījums par to, ka vienu no šiem mākslas tapšanas procesiem ir ierakstījuši Jersika Records. Ceru, ka šī plate, piepildīta ar jaunu Latvijas mūziku, apceļots pasauli un parādīs pēc iespējas vairākiem cilvēkiem, kāds tas latviešu džezs ir un kas ir M/Darbnīca!" stāsta jaunais un daudzsološais trombonists Vadims Dmitrijevs.

"Jaunā izlase atspoguļo mazu daļu, kas notiek M/Darbnīcā, kurā mīt brīvās mākslas gars, un tā ir vērtība kas jāsargā," rezumē pianists un komponists Rūdolfs Macats.

Ir izdevusies ļoti daudzveidīga mūsdienu Latvijas džeza izlase, kurā izskan gan post-bop un neo-bop stils, gan spirituālais un elektriskais džezs, gan eksperimentālais džezs un avangards, kā arī fanka un pat bluegrass ietekmes. Visi iekļautie skaņdarbi ir oriģinālmūzika šobrīd redzamu Latvijas džeza mūziķu izpildījumā, kuri savos priekšnesumos iesaistījuši arī draugus no citām valstīm.

Skaņu plates vāka dizainā izmantotas Maijas Moiras Mazanovas, Emīlijas Paulas Andersones un Ričarda Zaļmeža fotogrāfijas, bet dizainu veidojuši brāļi Edgars un Mareks Ameriki.

Jauno skaņu plati var iegādāties visos mūzikas veikalos kā arī izdevniecības Jersika Records mājaslapā vai Bandcamp platformā. Albums noklausāms arī populārākajās straumēšanas vietnēs.

Izlase Live at the M/Darbnīca, Vol. 1 tiks prezentēta 25. novembrī kultūrtelpā M/Darbnīca pulksten 17.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja