Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Klajā nācis Mūzikas akadēmijas rakstu jaunākais numurs

2023. gadā sākumā klajā nācis JVLMA muzikoloģijas žurnāla Mūzikas akadēmijas raksti XX numurs. Trešajā desmitgadē žurnāls iekāpj ar trešo no četriem valsts pētījumu programmas Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai projekta Kultūras kapitāls kā resurss valsts ilgtspējīgai attīstībai/ CARD pētījumu numuriem. Apakšprojekta Mūzikas kultūra Latvijā 20. gadsimta 20.–30. gados un otrajā pusē: mazpētītie procesi, jautājumi, problēmas pētnieku grupa piedāvā iepazīt projekta otrajā gadā izstrādātos pētījumus.

Ināras Jakubones rakstā uzmanības centrā ir jautājumi par to, kāda un cik labvēlīga jaunrades procesiem akadēmisko žanru mūzikā bija valsts kultūrpolitika laikā starp diviem pasaules kariem. Laura Švītiņa savā rakstā ar respektējamu skrupulozitāti iztirzā kādreizējās Latvijas Skaņražu kopas darbību un tās lomu komponistu autortiesību aizstāvēšanā. Lauma Mellēna-Bartkeviča, iedziļinoties brīvvalsts pirmā perioda trīs slavenu tenoru radošajās gaitās atklāj virkni interesantu faktoloģisku nianšu par sava laika kultūrvidi un tās pārvaldības problemātiku. Alberts Rokpelnis, turpinot izstrādāt tēmu par šlāgeri 20. gadsimta starpkaru Rīgā, šoreiz rakstā ir koncentrējies uz šī jēdziena dažādo nozīmju un uztveres kontekstu atspoguļojumu preses izdevumos. Savu nišu izstrādāto pētījumu kopā ieņem Marinas Vidmontes raksts, veltīts 20. gadsimta otrajā pusē pazīstamajam kādreizējās Jāzepa Vītola Latvijas PSR Valsts konservatorijas kompozīcijas pedagogam un komponistam Valentīnam Utkinam.

Atsevišķu kopu izdevumā veido arī džeza vēsturei veltīti trīs raksti. Indriķis Veitners, izstrādājis rakstu, kas pirmo reizi rūpīgā faktu un dažādu liecību pārbaudē rekonstruē 20. gadsimta otrajā pusē notikušā Rīgas festivāla Vasaras ritmi norises. To papildina Tallinas universitātes un Helsinku Mākslu universitātes pētnieces Heli Reimanes (Heli Reimann, Igaunija) un neatkarīgās pētnieces, muzikoloģes, mūzikas ierakstu izdevniecības Semplice vadītājas Rūtas Skudienes (Rūta Skudienė, Lietuva) raksti angļu valodā.

Numuru noslēdz tā sastādītāja Jāņa Kudiņa izstrādātais pētījums, veltīts operu faktoloģijas un hronoloģijas raksturojumam Latvijas mūzikas vēsturē. Nozīmīga tās sadaļa ir uzmanības pievēršana tām operām, kas kādreiz, dažādos pagātnes periodos tapušas, līdz mūsdienām tā arī nekad nav tikušas iestudētas.

Mūzikas akadēmijas rakstu XX numurs tiešsaistē aplūkojams JVLMA mājaslapas sadaļā Pētniecība, apakšsadaļā Mūzikas akadēmijas raksti

Kopumā projekta CARD pētījumiem veltīti Mūzikas akadēmijas rakstu četri numuri. XX numurs ir trešais četru projektam veltīto numuru sērijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja