Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kas ir Malkolms Ikss? Tiešraidē no Ņujorkas – mūsdienu pirmā amerikāņu politiskā opera

Sestdien, 18. novembrī, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēta mūsdienu amerikāņu komponista Entonija Deivisa (1951) opera X. Malkolma Iksa dzīve/X: The Life and Times of Malcolm X

Latvijas publikai šī būs unikāla iespēja redzēt laikmetīgā mūzikas teātra darbu, kas tiek uzskatīts par revolucionāru. Opera vēsta par cilvēktiesību aktīvistu un vienu no ASV musulmaņu līderiem Malkolmu Iksu (1925–1965), kuru Metropoles operas jauniestudējumā atveido baritons Vils Livermens.

Operas pirmizrāde notika 1986. gadā Ņujorkas Pilsētas operā. X. Malkolma Iksa dzīve ir pirmā amerikāņu opera, kas nepastarpināti pievēršas aktuālai politiskai tēmai un personībai. Tās autors Pulicera balvas laureāts Entonijs Deiviss ir pazīstams arī kā džeza pianists improvizētājs un pedagogs. Operu viņš ir radījis kopā ar savu brāli Kristoferu Deivisu (stāsta autors) un savu māsīcu Tulani Deivisu, kura ir libreta autore. Operu veido divpadsmit epizodes no Malkolma Iksa dzīves – no jaunības gadiem līdz viņa slepkavībai.

Operu ir sacerējis tumšādains komponists, izrādes radošajā komandā un uz skatuves ir tumšādaini mākslinieki. Partitūrā ir jūtama Igora Stravinska un Paula Hidemita, afrikāņu, deju un džeza mūzikas ietekme. Metropoles operas orķestra skanējumu papildina paša komponista vadītais džeza ansamblis Episteme.

Titullomu operā X. Malkolma Iksa dzīve atveido baritons Vils Livermens. Foto – Zenits Ričardss

Izrādi ir sagatavojis diriģents Kazems Abdulla un režisors Roberts O’Hara. Iestudējums nav dokumentāls vēstījums par Malkolmu Iksu, bet gan pretrunīgi vērtētā līdera dzīves un mantojuma abstrakta interpretācija, skaidro režisors. Opera liek aizdomāties par to, kā aktīvista aizstāvētās cilvēktiesību idejas rezonē laikā un telpā, par rasu taisnīguma nozīmi un cīņu pret rasismu mūsdienās. Malkolms Ikss izrādē tiek atainots kā ikviens no mums. "Gandrīz katrā pilsētā ir Malkolma Iksa bulvāris," saka Roberts O’Hara. "Cilvēki, šķērsojot ielu, skatās uz zīmi un domā par to, kā šis vārds tur ir nonācis un kā viņi iekļaujas šī cilvēka stāstā."

Skats no operas X. Malkolma Iksa dzīve jauniestudējuma Ņujorkā. Foto – Mārtija Sola

Iestudējumu caurstrāvo afrofutūrisma filosofija un estētika – izteiksmes veids, kas paredz alternatīvu, atbrīvotu nākotni afrikāņu izcelsmes cilvēkiem, bieži vien izmantojot idejas, kas ir saistītas ar zinātnisko fantastiku un tehnoloģijām. Viens no izrādes scenogrāfijas elementiem ir milzīgs kosmosa kuģis, kas paceļas virs skatuves, – tēls, kam ir precedenti afrofutūrisma mākslā un domāšanā.

Informācija: metopera.org, forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja