Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaunos komponistus aicina piedalīties bigbendu kompozīciju konkursā

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) sadarbībā ar Latvijas Radio Bigbendu turpina pirms diviem gadiem aizsākto iniciatīvu – Bigbenda kompozīciju konkursu Baltijas jaunajiem komponistiem. Šogad konkursa ietvaros jaunie komponisti aicināti rakstīt jaundarbus bigbenda sastāvam un solistam – trompetei vai flīgelhornam.

2020. gadā tapa divdesmit viens skaņdarbs bigbendam un soprānam Beātei Zviedrei, pagājušogad – astoņi skaņdarbi bigbendam un baritonam Daumantam Kalniņam, bet nu jaunajiem komponistiem ir iespēja izmēģināt spēkus, rakstot bigbendam un izcilajam lietuviešu trompetistam Dominikam Višņauskam (Dominykas Vyšniauskas).

Konkursa žūrijā ir pārstāvji no Somijas un visām trim Baltijas valstīm, kas ieguvuši lielu pieredzi un atzinību gan savas valsts, gan starptautiskā mērogā – Lauri Kadalips (Igaunija), Prans Kentra (Lietuva), Andris Dzenītis (Latvija).

Konkursā aicināti piedalīties jaunie komponisti vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kas pastāvīgi dzīvo, mācās vai uzturas Baltijas valstīs, tostarp mūzikas vidusskolu un koledžu vecāko kursu audzēkņi, mūzikas augstskolu studenti un jaunie profesionāļi. 

Darbu iesūtīšanas termiņš – 2022. gada 1. oktobris.

Konkursa mērķis ir veicināt jaunu, oriģinālu kompozīciju rašanos bigbendam, kā arī popularizēt Baltijas jauno džeza mūziķu jaunradi. Darbus, ko konkursa žūrija būs izvirzījusi finālam, atskaņos viens no starptautiski atzītākajiem un profesionālākajiem Latvijas džeza kolektīviem – Latvijas Radio bigbends K. Vanaga vadībā.

Konkurss notiks trīs kārtās. Vispirms konkursa žūrija iepazīsies ar dalībnieku iesūtītajām partitūrām un veiks priekšatlasi. 

Pusfināla koncertā 13. oktobrī JVLMA atlasīto dalībnieku darbus atskaņos JVLMA un RDKS bigbends mākslinieciskā vadītāja Dāvja Jurkas vadībā un trompetists Dominiks Višņausks, pēc kura žūrija paziņos trīs finālistus. 

Fināla koncerta programmu Spīķeru koncertzālē 24. novembrī veidos Latvijas Radio Bigbends un tā mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags. Tajā pasaulē atzītu komponistu darbu vidū izskanēs arī trīs finālistu skaņdarbi Latvijas Radio bigbenda un solista Dominika Višņauska izpildījumā. 

Finālā jaunie profesionāļi finālā cīnīsies arī par naudas balvām. Pirmās vietas ieguvējs saņems 700 eiro, otrās – 500 eiro, bet trešās – 300 eiro prēmiju.

"Konkursa nepieciešamību diktē džeza mūzikas popularitāte un straujā attīstība Baltijas valstīs," stāsta konkursa iniciators, JVLMA Džeza katedras vadītājs Indriķis Veitners. "Bigbendu kustībai vajadzīgs oriģināls, mūsdienīgs, mūsu reģionam raksturīgs repertuārs. Šāds Baltijas valstu mērogā unikāls konkurss bagātinās speciāli bigbendam komponēta, oriģināla repertuāra klāstu, veicinās jaunās džeza mūziķu paaudzes interesi par komponēšanu džeza orķestrim, stiprinās saites pašu jauno komponistu starpā, kā arī sniegs jaunajiem izpildītājmāksliniekiem iespēju atskaņot pavisam jaunu, savu vienaudžu komponētu mūziku."

Konkursa nolikums un pieteikuma forma atrodama JVLMA mājaslapā www.jvlma.lv

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja