Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaidot Lieldienas, Lielajā dzintarā skanēs trīs jaundarbi

Gaidot Lieldienas, 14. aprīlī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars pirmo reizi kopīgam koncertam In Paradisum apvienosies Liepājas Mežragu kvartets un talantīgā sitaminstrumentāliste Marta Kauliņa-Pelnēna. Līdztekus klasiskās mūzikas dižgaru kompozīcijām mākslinieki atskaņos arī trīs jaundarbus – Martas Kauliņas-Pelnēnas skaņdarbu In Paradisum, kā arī divus komponista Riharda Dubras darbus, kas radīti īpaši šim neparastajam mūziķu sastāvam.

"Laiks pirms Lieldienām vienmēr bijis klusu pārdomu pilns, kamēr pašas Lieldienas ir priekpilna diena. Koncertā vēlamies atskaņot mūziku, kurā smelties spēku, cerību un dzīvības prieku, mūziku, kura pēc tumšajiem ziemas mēnešiem vēsta par pavasari, gaismu un atdzimšanu," koncertprogrammas noskaņās dalās Liepājas Mežragu kvarteta mežradznieks Ingus Novicāns. 

Koncertprogrammā apvienojas klasiskās mūzikas dižgaru radītie, visiem labi pazīstamie skaņdarbi un pavisam svaiga, līdz šim nedzirdēta mūzika. Koncerts tiks atklāts ar Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas Mesija slaveno kori Aleluja, turpinājumā – Džona Ņūtona Amazing Grace, Franča Šūberta Ave Maria un citi klasiskās mūzikas grandi. Savukārt koncerta centrā – trīs jaundarbi – Riharda Dubras Liepājas partita mežragu kvartetam un sitamajiem instrumentiem un  Dziesma četriem mežragiem, kā arī Martas Kauliņas-Pelnēnas In Paradisum.

Koncerta titulskaņdarbā In Paradisum būs klausāms unikāls, līdz šim nedzirdēts instrumentu salikums, kur mežragu kvartetam pievienosies pati skaņdarba autore Marta Kauliņa-Pelnēna ar sitaminstrumentiem un elektroniku. "Mana mūzika ir skanošas sajūtas un emocijas minimālisma  zīmē," komentē talantīgā sitaminstrumentāliste. "Lai arī paradīzi visbiežāk asociē ar svētlaimību un mieru pēcnāves dzīvē, jaundarbā paradīzi skatu kā prāta stāvokli. Mūsdienu aizņemtajā, neprognozējamā un šobrīd arī tik bīstamajā pasaulē ir sarežģīti savu iekšējo būtību nesapludināt ar apkārt notiekošo. Tāpēc šo mūziku klausoties, aicinu katram tvert savus In Paradisum mirkļus un atcerēties visus tos skaistos ikdienas sīkumus, par kuriem būt pateicīgiem – kopā būšanu ar mīļajiem, dabas skaistumu, iespēju pamosties siltā gultā, būt veselam," par jaundarba ideju stāsta Marta Kauliņa-Pelnēna.

Vēl vienu pārsteigumu mākslinieki klausītājiem sagādās ar leģendārā kanādiešu dzejnieka, rakstnieka un dziesmu autora Leonarda Koena dziesmas Hallelujah pārlikumu mežragiem un sitaminstrumentiem. Kompozīcija Hallelujah tiek uzskatīta par vienu no visvairāk izpildītajām dziesmām 20. un 21. gadsimtā, kurai tapušas neskaitāmas kaverversijas. Aranžiju šai versijai veidojis Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķis – trompetists Jānis Ivuškāns. Skaņdarba video ieraksts: youtube

Koncerta izskaņā mūziķi atskaņos pazīstamo Ērika Ešenvalda skaņdarbu O Salutaris Hostia, kas oriģināli radīts korim, bet pārlikumu mežragiem un sitaminstrumentiem īpaši koncertam In Paradisum veidojis Jānis Ivuškāns.

Visi pieci koncerta mākslinieki ir Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi. Liepājas Mežragu kvartets ir šobrīd vienīgais aktīvi muzicējošais profesionālais mežragu kvartets Latvijā. Tā sastāvā – Ingus Novicāns, Mārcis Auziņš, Aivars Vadonis un Edgars Kalniņš. 

Koncerts In Paradisum 14. aprīlī plkst. 18.00 notiks Liepājas koncertzāles Lielais dzintars Kamerzālē. Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja