Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Festivālā Barselonā – augstākās kvalitātes pasākumi, par spīti globālajām likstām

Līdz 28. martam Barselonā turpināsies otrais pavasara festivāls Barcelona Obertura. Pašlaik Spānija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kurā ir atļauta kultūras pasākumu norise

Festivālu rīko Barselonas lielākās mūzikas institūcijas: operteātris Gran Teatre del Liceu, Katalonijas Mūzikas pils un koncertzāle L’Auditori. Festivāls tika atklāts 5. martā Gran Teatre del Liceu, kur teātra orķestris diriģenta Hosepa Ponsa vadībā atskaņoja Dvoržāka, Kodāja, Bartoka un Borodina mūziku. Līdz 11. martam teātrī varēs dzirdēt dižā mūsdienu britu komponista Džordža Bendžamina un libreta autora Mārtina Krimpa operu Mīlas un vardarbības stundas, ko iestudējis maestro Hoseps Ponss un režisore Keitija Mičela. Izrādē piedalās Stefans Degū, Džordžija Džārmena, Daniels Okuličs un Pīters Hors. 2018. gadā pirmatskaņotā opera vēsta par varas, politikas un erotikas spēlēm un to, kādu ietekmi tās atstāj uz ģimenes saitēm. Sižeta nagla ir Anglijas karaļa Edvarda II dēka ar savu favorītu Pīrsu Gavestonu, šīs attiecības abiem beidzās traģiski. Izrāde ir Londonas, Amsterdamas, Hamburgas, Lionas, Barselonas, Madrides un Čikāgas operteātra kopražojums. 

No 27. marta līdz 14. aprīlim teātrī Liceu tiks uzvests Džuzepes Verdi meistardarbs Otello, ko diriģēs Gustavo Dudamels (režisores Amēlijas Nīrmeieres izrāde atceļos no Bavārijas Valsts operas Minhenē). Galvenajās lomās būs zvaigznes – Gregorijs Kunde, Krasimira Stojanova un Karloss Alvaress (otrajā sastāvā dziedās Horhe de Leons, Eleonora Burato un Žeļko Lučičs).

Vienā no greznākajām koncertzālēm pasaulē – Katalonijas Mūzikas pilī – festivālā uzstāsies pianisti Grigorijs Sokolovs un Daniils Trifonovs, kvartets Quiroga, ansamblis Café Zimmermann diriģentu Selīnas Frišas un Pablo Valeti vadībā (programmā – visi seši Baha Brandenburgas koncerti), ansamblis Pygmalion diriģenta Rafaela Pišona vadībā (Baha Mateja pasija). Ģitārists Pablo Sainss-Viljegass kopā ar orķestri Camera Musicae un diriģentu Giljermo Garsiju Kalvo spēlēs slavenāko koncertu klasiskajai ģitārai un orķestrim – Hoakina Rodrigo Concierto de Aranjuez, kura pirmatskaņojums Katalonijas Mūzikas pilī notika pirms astoņdesmit gadiem.

Koncertzālē L’Auditori uzstāsies Barselonas simfoniskais orķestris diriģentu Franseska Prata un Elimas Čanas vadībā. Solistu vidū būs soprāns Nurija Riala un čelliste Sola Gabeta. Daudzsološais baritons Andrē Šūens un pianists Daniels Heide piedāvās Šūberta dziesmu cikla Skaistā dzirnavniece lasījumu. 

Festivāla programmu papildina 27 koncerti, kurus var apmeklēt bez maksas desmit dažādos Barselonas rajonos, – tādējādi tiek nodrošināta mūzikas pieejamība pilsētas iedzīvotājiem un atbalstīti Covid-19 ierobežojumu dēļ grūtībās nonākušie vietējie mūziķi. Pasākumu norises vietās tiek ievēroti drošības noteikumi, apmeklētājiem tiek mērīta temperatūra un ir pieejami dezinfekcijas līdzekļi. 

Pagājušā gada festivāls Barcelona Obertura tika atcelts koronavīrusa uzliesmojuma dēļ. Pirmais pavasara festivāls notika 2019. gada martā, kad piecdesmit pasākumu apmeklēja vairāk nekā 33 800 klausītāju. Festivāls dibināts, lai nostiprinātu Barselonas kā kultūras un mūzikas lielpilsētas pozīciju globālā mērogā.

"Pandēmijas laiks ir parādījis, ka viena no stiprākajām Barselonas pusēm klasiskās mūzikas dzīvē ir vietējās auditorijas stabilitāte, kvalitāte un uzticība. Šie ir pīlāri, kas mums palīdzēs iekarot savu vietu uz pasaules skatuves," saka organizācijas Barcelona Obertura prezidents Ramons Ahenho. Barcelona Obertura ir Gran Teatre del Liceu, Katalonijas Mūzikas pils un L’Auditori kopīgi dibināta platforma, kuras uzdevums ir popularizēt pilsētas augstvērtīgo muzikālo dzīvi. Ramons Ahenho uzsver, ka šīs trīs institūcijas pašreizējos apstākļos demonstrē lielu drosmi, jo spēj piedāvāt augstākās kvalitātes pasākumus, par spīti globālajām likstām.

Informācija: barcelonaobertura.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja