Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Festivālā Porta izskanēs mūzika no septiņām dažādām valstīm

Sešas mūzikas grupas no septiņām dažādām valstīm un piecas atšķirīgas nacionālās virtuves – pasaules mūzikas festivāls Porta 20. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā solās lutināt visas mūzikas gardēžu maņas.

Visticamāk, šīs vasaras koncerti pasaules mūzikas festivāla Porta vairāk nekā divdesmit gadu ilgajā vēsturē ieguls kā līdz šim vērienīgākā un apjomīgākā programma vienas dienas laikā. Klausītāji visbeidzot uz festivāla skatuves varēs ieraudzīt somu apvienību, sāmu joikošanas un elektroniskā un eksperimentālā džeza sapludinātājus Wimme & Rinne un franču–itāļu grupas Lalala Napoli enerģiskos mūzikas stāstniekus. Abu grupu uzstāšanās jau bija ieplānota pērn oktobrī mūzikas namā Daile tradicionālajā festivāla rudens koncertā, bet pandēmijas dēļ to nācās pārcelt.

Šī gada festivālā ar jaunu koncertprogrammu Centerwise un vienlaikus arī ar nebijušu balss skanējumu klausītājus iepazīstinās pašmāju dziedātāja Ieva Kerēvica ar grupu. Mūzikā savīsies indiešu mantras, klasiskās mūzikas citāti apvienojumā ar latviešu tautasdziesmu tēmām, lībiešu un latgaļu tautasdziesmu interpretācijām, freejazz vokāliem izteiksmes līdzekļiem.

Apvienība Yemen Blues uz Latviju no Izraēlas ved jaunā laikmeta kultūras mūziku, kas apvieno jemeniešu, Rietumāfrikas, blūza, fanka un džeza ritmus, bet vokāls atgādina senos arābu dziedājumus. Bet ungāru duets ¡Nosnach ar improvizācijas palīdzību solās klausītājus vest pa neesošiem, bet joprojām pazīstamiem mūzikas ceļiem. Pirms dažām dienām dalībai šī gada festivālā piekrituši Marokas kultūras un Āfrikas ritmu vēstneši Slatucada, kas uz skatuves apvieno kapueiru, deju un sitaminstrumentu spēli. Papildus mūzikas dažādībai festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nobaudīt itāļu, franču, izraēļu, somu, ungāru nacionālās virtuves tradicionālās garšas.

Kopš 1999. gada pasaules mūzikas festivāla Porta nodarbojas ar pasaules mūzikas popularizēšanu Latvijā, uz Rīgu un citām Latvijas pilsētām aicinot uzstāties visdažādāko valstu un kontinentu mūziķus, kuri savā skanējumā savij tradicionālo un mūsdienīgo, autentisko un atšķirīgo, nepieradināmo. Iepriekšējos gados festivālā uzstājušies tādi pašmāju mūziķi kā Dzelzs vilks, Ralfs Eilands, Shipsea, Intars Busulis, Laima Jansone, Raimonds un Oskars Petrauski, Sniedze Prauliņa, Kristīne Kārkle-Kalniņa u.c.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja