Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzīvot kā uz naža asmens. Kinoteātrī Splendid Palace būs skatāma Karmena ar Elīnu Garanču

Piektdien, 16. septembrī, plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace tiks demonstrēta šonedēļ Vīnes Valsts operā iemūžinātā Žorža Bizē Karmenas izrāde ar Elīnu Garanču titullomā

Mecosoprāna Elīnas Garančas partneri būs poļu tenors Pjotrs Bečala (dons Hosē) un itāļu bass Roberto Taljavīni (Eskamiljo). Pie pults stāsies kanādiešu diriģents Īvs Abels. Iestudējumu veidojis ievērojamais katalāņu režisors Kaliksto Bjeito, raksturot viņu kā "skandalozu" un "provokatīvu" jau sen nav laba gaume – viņš ir klasiķis. 1999. gadā Karmena kļuva par teātra meistara pirmo lielo darbu klasiskajā operā, kopš tā laika Kaliksto Bjeito ir vairākkārt pārstrādājis un noslīpējis savu interpretāciju. Viņa Karmena ir bijusi redzama Barselonā, Londonā, Parīzē, Budapeštā, Oslo, Sanfrancisko un Bostonā.

Izrādē tiek uzburta karavīru, strādnieku un krāpnieku pasaule kaut kur Spānijas pierobežā bez čigānu kiča un klišejiskiem tēliem. Par flamenko šeit tiek ironizēts tikai garāmejot. Taču vēršu cīņas ir gan dzīva tradīcija, gan divu cilvēku konfrontācijas simbols. Šis iestudējums, kas ir atbrīvots no jebkādas sentimentalitātes, ir režisora mīlestības apliecinājums savai tautai. Kaliksto Bjeito versijā Karmena nav ne vīriešu fantāzija par femme fatale, ne emancipācijas simbols, bet gan personība ar raksturu un individualitāti. Viņa ir mūsdienīga sieviete, kurai piemīt nevaldāma brīvība, temperaments un seksualitāte apvienojumā ar nepieciešamību dzīvot kā uz naža asmens.

"Cilvēki mēdz projicēt savas cerības uz otru cilvēku. Taču gan Karmena, gan dons Hosē patiesībā vēlas kaut ko tādu, ko otrs nevar piedāvāt, jo viņiem ir atšķirīga starta pozīcija," saka Elīna Garanča Vīnes Valsts operas mājaslapā publicētajā intervijā.

Vai dziedātājas raksturā ir kādas īpašības, kuras padara viņu līdzīgu Bizē operas varonei? "Šādu īpašību ir arvien mazāk un mazāk," viņa smejoties atbild. "Pirms desmit vai piecpadsmit gadiem es arī būtu metusies daudzās avantūrās ar karstu galvu, vēlmju vai ideālu vadīta. Tagad arvien vairāk saprotu, ka ne vienmēr runa ir par mani un ka pareizāk ir atrast starpnieka ceļu, nevis akli cīnīties par savu subjektīvo patiesību. Taču arī es varu būt nepacietīga un ātri uzsprāgt. Arī man patīk vilkt cilvēkus līdzi pārgalvīgos pasākumos. Tāpat vēlos būt noteicēja pār savu dzīvi. Tā kā Karmenai atšķirībā no manis nav bērnu, mēs pamazām atsvešināmies. Jo ar ģimeni un bērniem mainās cilvēka egoisma pakāpe," uzskata Elīna Garanča.

Karmenas lomā māksliniece debitēja 2007. gadā Latvijas Nacionālajā operā, pēc tam viņa to ir dziedājusi operteātros Londonā, Parīzē, Berlīnē, Minhenē un Ņujorkā. Savu 2022./2023. gada sezonu septembrī viņa atklāja Vīnes Karmenā.

Vīnes Valsts operā Elīna Garanča atgriezīsies 2023. gada janvārī, kad piepildīsies viņas ilgi lolotais sapnis – debija Amnerisas partijā Džuzepes Verdi Aīdā. Debija šajā lomā vairākkārt tika atlikta pandēmijas dēļ. Kopā ar Elīnu Garanču dziedās soprāns Anna Ņetrebko (Aīda) un tenors Jonass Kaufmanis (Radamess). Aīda diriģenta Nikolas Luizoti vadībā būs dzirdama no 14. līdz 24. janvārim. Savukārt no 5. līdz 23. maijam latviešu prīma dziedās Amnerisu Londonas Karaliskajā operā maestro Marka Eldera vadībā, tur viņas partneri būs soprāns Endžela Blū un tenors Frančesko Meli.

Informācija: splendidpalace.lv, wiener-staatsoper.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja