Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzimusi, lai dziedātu Ariadni. Uz Kino Citadele ekrāna tiešraidē no Ņujorkas – opera Ariadne Naksā

Sestdien, 12. martā, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēta Riharda Štrausa opera Ariadne Naksā

Operas Ariadne Naksā Iestudējuma magnēts ir titullomas atveidotāja – liriski dramatiskais soprāns Līse Dāvidsena no Norvēģijas. Pēdējos gados viņa ir kļuvusi par vienu no spožākajām operzvaigznēm, īpaši Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera repertuārā. "Viņa ir dzimusi, lai dziedātu Ariadni," raksta The New York Times. Līses Dāvidsenas balss piepilda milzīgo Metropoles operas zāli, kā to spēj tikai daži dziedātāji. Mitoloģiskās grieķu varones partijā Līses Dāvidsenas soprāns pārsteidz ar krāšņumu un diženumu visā diapazonā. Viņas balsi var sajust teju fiziski, uzsver kritiķi.

Riharda Štrausa operas aptver plašu spektru – no traģiskām un varonīgām līdz komiskām un aizkustinoši intīmām. 1912. gadā Štutgartē pirmizrādītā Ariadne Naksā ir asprātīgs Štrausa un libreta autora Hugo fon Hofmanstāla darbs, kurā viņi ir atraduši formulu, kas ļauj vienā darbā apvienot vairākus aspektus, īpaši otrajā daļā – tā ir opera operā, kurā komediantes Cerbinetas koķetīgums kontrastē ar Ariadnes dramatiskajām jūtām un sentimentu. XVIII gadsimta Vīnes atmosfēra šajā operā nav tik svarīgs stāsta elements kā Štrausa un Hofmanstāla iepriekšējā operā Rožu kavalieris, tas drīzāk ir emocionāls fons – nostalģija pēc vecās Vīnes piešķir papildu fantāzijas slāni mītiem, kas uz skatuves attīstās operas otrajā daļā. Pēc Salomes, Elektras un Rožu kavaliera simfoniskā vēriena operā Ariadne Naksā Štrauss izmanto samazinātu orķestra sastāvu, kurā ir 37 mūziķi. 

Operas sākumā skatītāji redz, kā notiek gatavošanās vakara izklaides programmai kāda Vīnes grāfa mājā – plānota gan nopietna opera par Ariadni, gan komediantu trupas priekšnesums. Mākslinieki konkurē savā starpā un kārto attiecības, apkārt valda haoss. Pēkšņi grāfs nolemj, ka laika taupības nolūkos opera būs jāapvieno ar komediantu izrādi. Izpildītāji ir šokā, taču izvēles viņiem nav. Komponistam steidzami ir jāizveido šāda kompilācija: viņam ir jāsaplūdina muzikālā drāma, kurā galveno lomu tēlo primadonna, ar komisko izklaidi, ko nodrošina Cerbineta un viņas trupa.

Komponistu dziedās mecosoprāns Izabela Leonarda, Cerbinetu – soprāns Brenda Reja, dievu Bakhu – tenors Brendons Džovanovičs, mūzikas skolotāju – Johanness Martins Krencle. Režisora Elaidžas Mošinska iestudēto izrādi diriģēs Mareks Janovskis.  

Informācija un biļetes: www.forumcinemas.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja