Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Brazīļu bandolas virtuozs un dienvidāfrikāņu džezmenis Lielajā dzintarā atskaņos īpašu muzikālo svītu

Sestdien, 15. aprīlī, plkst. 19.00 Liepājas koncertzāles Lielais dzintars vērienīgo akustiku ieskandinās Brazīlijas un Dienvidāfrikas mūzika, ko klausītājiem piedāvās divi pasaulē atzīti skaņu mākslinieki – bandolas virtuozs Amiltons di Olanda un džeza pianists Nduduzo Makatini. Koncertā mūziķi atskaņos savu jaunāko kopdarbu – svītu Routes of Discovery, kuras pamatā ir brazīļu un dienvidāfrikāņu mūzikas vienojošais un dziedinošais spēks.

Uz koncertzāles skatuves kāps vairāku latīņu Grammy balvu laureāts, brazīliešu komponists un improvizators Amiltons di Olanda (Hamilton de Holanda), kuru kritiķi dēvē par bandolas – 10 stīgu brazīliešu mandolīnas – Džimiju Hendriksu. Tāpat kā viņa priekšteči, Amiltons ir jauktas rases un viņa mūzikā saplūst brazīliešu trsadicionālie ritmi un džezs.

Di Olandam līdzās stāsies pasaulē augsti novērtētais dienvidāfrikāņu pianists, komponists un dziedinātājs Nduduzo Makatini (Nduduzo Makhathini) – pirmais Dienvidāfrikas džeza mūziķis, kuru pārstāv prestižā ierakstu kompānija Blue Note.

Abus mūziķus sapazīstinājis pasaulslavenais džezmenis Vintons Marsalis (Wynton Marsalis), kā rezultātā tapusi programma Routes of Discovery – muzikāla svīta, kurā di Olanda un Makatini no savas perspektīvas prezentē stāstu par abu tautu odiseju no smagajiem kolonizācijas laikiem līdz cerību pilnajām mūsdienām.

"Šī programma simbolizē to, ka mēs visi esam vienlīdzīgi un mums kopā jāiet viens ceļš mūsu planētas un kopienu vārdā. Mūzikai ir spēja stāstīt stāstus un parādīt mums no kurienes esam nākuši un kur varam nonākt," kopprojekta būtību iezīmē di Olanda.

Koncertā klausītāji piedzīvos brazīļu un dienvidāfrikāņu kultūras mantojuma DNS un mūzikas saplūsmi, saklausot klasiskās mūzikas, džeza, hiphopa un karstasinīgu dienvidu ritmu atbalsis. Di Olandas un Makatini mūzika ceļos cauri piecām fāzēm – svētlaimīgai dienai paradīzē, haosam un robežu pārkāpšanai, pielāgošanās un gara spēkam, jaunai pasaulei, kas nāk ar līdzjūtību un pieņemšanu, un cerībām uz gaišāku nākotni.

Amiltons di Olanda (Hamilton de Holanda) bijis viens no līdzdibinātājiem pirmajai šoru (choro) skolai pasaulē, kā arī panācis, ka šim Brazīlijas tautas mūzikas žanram tiek piešķirta oficiāla svētku diena. 2000. gadā di Olanda no jauna izgudroja tradicionālo 8 stīgu brazīliešu mandolīnu, pievienojot tai papildu stīgu pāri, kas piešķīra tai dziļāku skanējumu. Pēdējos 14 gadus mūziķis strādājis pie šī instrumenta tehnikas izkopšanas un pārvērtis mandolīnu par globālu instrumentu, sacerot tai 24 virtuozus instrumentālus skaņdarbus, kurā ir daudz oriģinālu, negaidītu muzikālu frāžu un efektu. Amiltona frāzējums un spēcīgais skanējums apvienojumā ar solo pasāžu un improvizāciju ātrumu ir iedvesmojis jaunu šī instrumenta skanējumu un jaunu mūziķu paaudzi.

Nduduzo Makatini (Nduduzo Makhathini) par savu radošo darbību saņēmis vairākas Dienvidāfrikas mūzikas balvas, kā arī citus apbalvojumus. Mūziķis kopumā izdevis 10 albumus. Viņa jaunākais albums In The Spirit of Ntu (2022) izpelnījies augstu kritiķu novērtējumu. Mūziķis spēj izstāstīt stāstu tik daudzslāņaini, ka tas spēj sasniegt ikvienu. Makatini uzauga Dienvidāfrikas Umgungundlovu krāšņajās kalnu ielejās – piepilsētas ainavā, kurā mūzika un rituālās prakses ir simbiotiski saistītas. Šis apgabals ir vēsturiski nozīmīgs, jo laikā no 1828. gada līdz 1840. gadam tajā valdīja zulu karalis Dingane. Zulu ir Āfrikas karotāju kods, kurā mūzika ir nozīmīgākais dziedinātājs un motivācijas avots.

Biļetes nopērkamas koncertzāles Lielais dzintars informācijas centrā, Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja