Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Augustā kultūras telpā Hanzas perons izskanēs komponista Maikla Gordona kamermūzikas koncertu cikls Gordoniāde

Ar vairākiem spilgtiem notikumiem augustā tiks atzīmēti pieci gadi kopš kultūras telpas Hanzas perons rekonstrukcijas, vispirms aicinot uz komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) kamermūzikas koncertu ciklu jeb Gordoniādi

Maikls Gordons ir viens no savas paaudzes pazīstamākajiem un spilgtākajiem komponistiem, ņujorkietis, kolektīva Bang On A Can All-Stars dibinātājs kopā ar dzīvesbiedri Džūliju Volfu (Julia Wolfe) un kolēģi Deividu Langu (David Lang). Kā savulaik žurnālā The New Yorker izteicies pazīstamais mūzikas apskatnieks un grāmatas “Viss cits ir troksnis” autors Alekss Ross (Alex Ross), “Maikla Gordona mūzikā savienojas izsmalcināti jaunievedumi ritmikā ar neticamu spēku, iemiesojot pankroka niknumu, frīdžeza nervozo mirdzumu un klasiskā modernisma nepiekāpību”.

Starp daudziem jo daudziem darbiem visdažādākajiem mūziķu sastāviem nudien nevar nepamanīt Maikla Gordona īpašo vērību pret ritmu, kas izpaužas arī viņa četru kamermūzikas opusu vienādiem instrumentiem ciklā. To 2009. gadā aizsāka skaņdarbs Timber – stundu ilgs darbs sešiem perkusionistiem, kas muzicē uz “simantrām” jeb dažādi un nenoteikti skaņotiem koka gabaliem. Tos mūziķiem ļauts izvēlēties pēc saviem ieskatiem, ņemot vērā koka sugu, koksnes blīvumu un dēļa izmēru. Ap skaņdarba tapšanas laiku pirms 15 gadiem, Gordons daudz spēka bija veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem Decasia un Dystopia jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Viņam gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos radās skaņdarbs Timber. Autors pats šo skaņdarbu iztēlojās kā ceļojumu tuksnesī, kurā sajūta par nepieciešamību izdzīvot skarbos apstākļos attīra prātu un raisa vīzijas. Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi – Rushes septiņiem fagotiem (2012. g.), Amplified četrām elektriskajām ģitārām (2015. g.) un 8 astoņiem čelliem (2018. g.). Katrs no skaņdarbiem kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens. Viena Gordoniāde.

Kopš 2022. gada sākuma šie darbi Latvijā tikuši pirmatskaņoti un dažādās vietās izpildīti pa reizei, Gordoniādi tolaik izvēršot ceļojošu un reizē arī tādu kā sadrumstalotu. Meistarīgākie latviešu mūziķi šo skaņdarbu atskaņojumam kaut vienā gadījumā radīja īpašus ansambļus. Sitaminstrumentālists Guntars Freibergs ap sevi pulcēja kolēģus Miku Bāliņu, Edgaru Vaivodu, Reini Tomiņu, Edgaru Zauru un Edvardu Pauli Muzikantu un tapa Koksnes sekstets. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare Diāna Ozoliņa ar kolēģiem izveidoja Savvaļas oktetu, lai skaņdarbu 8 izpildītu brīvdabas mākslas telpā Savvaļa Drustu apkārtnē pirms divām vasarām. Niedru septets savulaik tapis, lai iestudētu skaņdarbu septiņiem fagotiem. Tiesa, ģitāristam Rihardam Gobam sastapšanās ar darbu četrām elektriskajām ģitārām Amplified būs īpašs un pirmais šāds izaicinājums – vienatnē radīt savu “neredzamu” kvartetu un versiju komponista iecerei.

Mākslinieka Andra Eglīša klātbūtne Gordoniādē un Hanzas peronā nav nejauša, jo viņš klātesošs bijis vismaz pusē jau pieveiktā ceļojuma – kopā ar Katrīnu Neiburgu veidojis instalāciju Biežņa, kurā pirmoreiz skanēja Timber un čellu oktetu uzņēmis savā Savvaļā.

“Tas bija viens brīnišķīgs esamības brīdis, kad meža vidū, vecos kūts pamatos vienā saulainā pēcpusdienā daļa skatītāju atradās apļa iekšpusē, bet ārpusē bija astoņi čellisti, kas atskaņoja darbu 8 [..] Tas bija kā iekšējs ceļojums. No sākuma tu brīnies, tad tu ieklausies, pierodi, aizdomājies, tad tu atgriezies kaut kur…” raidījumā Mana mūzika Latvijas Radio 3 Klasika šī gada februārī atcerējās Andris Eglītis, kurš nu kopā ar mūziķiem un pārējo radošo komandu atkal dodas Gordoniādē, veidojot telpu-ainavu Hanzas peronā četru vakaru un vienas nakts ceļojumam.

Proti, četros vakaros – 3., 4., 7. un 8. augustā, koncertos secīgi izskanēs:

  • skaņdarbs četrām elektriskajām ģitārām Amplified, kuru izpildīs Rihards Goba (3. augustā plkst. 21.00);
  • skaņdarbs sešiem sitaminstrumentiem jeb simantrām Timber Guntara Freiberga vadītā Koksnes seksteta sniegumā (4. augustā plkst. 21.00);
  • skaņdarbs septiņiem fagotiem Rushes Raimonda Gulbja vadītā Niedru septeta lasījumā (7. augustā plkst. 20.00);
  • skaņdarbs astoņiem čelliem 8 mūziķes Diānas Ozoliņas vadītā Savvaļas okteta interpretācijā (8. augustā plkst. 20.00).

Gordoniādes noslēgums citādu un nebijušu pieredzi alkstošajiem būs nakts koncerts 9. augustā, kad ierobežots skaits publikas aicināti nakti pavadīt peronā. Ierasties līdz ar saulrietu, līdzi ņemot guļammaisus un citus nakšņošanai dabā paredzētus piederumus pēc saviem ieskatiem, un nakts gaitā piedzīvot visu četru skaņdarbu secīgu atskaņojumu minēto mūziķu un kolektīvu izpildījumā. Saulei austot un izskanot pēdējām darba Timber taktīm ceļinieki modīsies no īsta vai nomoda sapņa.

Jau minēts, ka šogad augustā apritēs pieci gadi, kopš Hanzas perons vēris durvis pēc vērienīgās rekonstrukcijas 2019. gada vasarā. Lai atzīmētu šo, no vienas puses – gana īso mēroto ceļu, bet, no otras, veroties tālumā, kurp “stiepjas sliedes no Perona”, līdz augusta nogalei gaidāmi vairāki spilgti kultūras un mākslas notikumi.

Biļetes uz Gordoniādes koncertiem nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja