Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar rezonansi un intrigu. Piektdien tiks atklāts klasiskās mūzikas festivāls Rīga Jūrmala

Festivāls Rīga Jūrmala sākas ar pieciem koncertiem, kas šajā nedēļas nogalē skanēs Dzintaru koncertzālē un Lielajā ģildē

Klasiskās mūzikas festivāls Rīga Jūrmala, kas sevi ambiciozi pieteica 2019. gada vasarā un uzreiz izraisīja rezonansi Eiropā, pagājušajā gadā nenotika. Šovasar tas atgriežas ar iespaidīgu divdesmit viena koncerta programmu, kas mums ļaus sajusties kā mūzikas pasaules centrā.

Pirmos piecus koncertus dzirdēsim šajā nedēļas nogalē no 16. līdz 18. jūlijam. Pandēmija ir pamatīgi izjaukusi un apgrūtinājusi daudzu kolektīvu un mākslinieku ceļošanas plānus. Bija paredzēts, ka festivālu – tāpat kā pirms diviem gadiem – atklās Bavārijas Radio simfoniskais orķestris. Pirms neilga laika orķestra vadība paziņoja, ka tas neuzstāsies festivālā Covid-19 izraisītu iemeslu dēļ. Šajā sarežģītajā situācijā iniciatīvu izrādīja paši Minhenes orķestra dalībnieki – viņi nolēma apvienot spēkus ar kolēģiem no Berlīnes filharmonijas orķestra, Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra, Oslo filharmonijas orķestra, Cīrihes Tonhalles orķestra un Vīnes filharmonijas orķestra un speciāli festivālam Rīga Jūrmala izveidoja Marisa Jansona festivāla orķestri. 

Jaunais kolektīvs debitēs festivāla atklāšanas koncertā piektdien, 16. jūlijā, plkst. 19 Dzintaru koncertzālē. Pie pults stāsies sers Džons Eliots Gārdiners. Solo Volfganga Amadeja Mocarta Divdesmitajā klavierkoncertā spēlēs emocionālā un kaislīgā Juidzja Vana. Vēl programmā – Mocarta operas Dons Žuans uvertīra un Roberta Šūmaņa Otrā simfonija. Marisa Jansona festivāla orķestra un sera Džona Eliota Gārdinera otrais koncerts festivālā notiks svētdien, 18. jūlijā, plkst. 19 Dzintaru koncertzālē – uz skatuves viņiem pievienosies leģendārais pianists sers Andrāšs Šifs, kurš interpretēs Roberta Šūmaņa Klavierkoncertu. Skanēs arī Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija.

Marisa Jansona festivāla orķestra izveide ir viena no galvenajām festivāla intrigām – kā dažādu Eiropas orķestru mūziķi saspēlēsies savā starpā? Kāda būs kopskaņa, ko veidos klasiķis Džons Eliots Gārdiners? Vai dzirdēsim šo apvienību arī nākamajos gados, vai tas izrādīsies vienreizējs projekts? Vai notiks mākslas brīnums?

Sestdien, 17. jūlijā, plkst. 12 Lielajā ģildē klausītājus ar programmu Meklējot harmoniju uzmundrinās Lielbritānijas vokālā grupa The King’s Singers. Sestdienas vakarā plkst. 19 Lielajā ģildē pirmo reizi uz vienas skatuves satiksies divi brīnišķīgi mākslinieki – baritons Matiass Gērne un pianists Vikingurs Olafsons. Viņi izpildīs Franča Šūberta, Roberta Šūmaņa un Johannesa Brāmsa kamermūziku. Matiass Gērne šajā žanrā ir nepārspējams. Vokālo mākslu viņš ir apguvis pie dziedātājiem un pedagogiem Hansa Joahima Beiera, Elizabetes Švarckopfas un Dītriha Fišera-Dīskava. 

Matiass Gērne ir vācu dziesmu repertuāra vēstnesis pasaulē: viņš dzied ne tikai Šūbertu, Brāmsu, Bergu un Eisleru, bet arī XX–XXI gadsimta autoru mūziku (Karls Amadejs Hartmanis, Bernds Aloīzs Cimmermanis, Tomass Larhers u. c.). Viņš sadarbojas ar labākajiem koncertmeistariem. Matiasa Gērnes 2007.–2012. gadā ieskaņotajā Šūberta dziesmu retrospektīvajā izlasē, kas izdota divpadsmit kompaktdiskos, viņa partneri ir pianisti Kristofs Ešenbahs, Elizabete Ļeonska, Helmūts Deičs, Ēriks Šneiders, Ingo Mecmahers, Aleksandrs Šmalcs un Andreass Hefligers. Ierakstu studijā un uz skatuves viņš ir sadarbojies ar Markusu Hinterheizeru, Janu Ļisecki un Sondžinu Čo.

Svētdien, 18. jūlijā, plkst. 12 Lielajā ģildē pianists Vikingurs Olafsons uzstāsies ar soloprogrammu, kura ir veidota kā franču mūzikas grandu Žana Filipa Ramo un Kloda Debisī dubultportrets. Vairāk par abiem Vikingura Olafsona koncertiem festivālā var uzzināt pianista intervijā, kas publicēta 8. jūlija KDi. 

Festivāla Rīga Jūrmala pirmās nedēļas nogales koncertu apmeklētājiem pie ieejas būs jāuzrāda derīgs vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošs digitālais Covid-19 sertifikāts.

Festivāls Rīga Jūrmala
Koncerti Dzintaru koncertzālē un Lielajā ģildē 16.–18.VII
Informācija un biļetes: riga-jurmala.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja