Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Albumā izdota Liepājā ierakstīta azerbaidžāņu simfomugama programma

Ierakstu kompānija Sony Classical laidusi klajā Liepājā tapušo ierakstu, kas 2013. gadā ir veikts azerbaidžāņu diriģenta Jalčina Adigezalova vadībā kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un Karabahas Nacionālo trio, kurā muzicē dziedātājs Mansums Ibrahimovs un autentisko tautas mūzikas instrumentu tāras un kemančas solisti Elčins Hašimovs un Elnurs Ahmedovs

Simfonisko mugamu azerbaidžāņu mūziķi kopā ar diriģentu Jalčinu Adigezalovu sāka atskaņot 2007. gadā. Diriģentam ir īpaša saikne ar šo mūziku, jo viņa tēvs ir viens no žanra pamatlicējiem. Šis ieraksts ir notikums pasaules mūzikā, uzsver diriģents. "Lai gan simfoniskais mugams ir bijis ierakstīts jau iepriekš, sintēzē ar nacionālo trio tāds ir tapis pirmo reizi," skaidro Jalčins Adigezalovs. 

Albums Azerbaijani Symphonic Mughams jau ir pieejams lielākajās lejupielādes un straumēšanas platformās.

Simfomugams kā mūzikas žanrs radies pagājušā gadsimta vidū, apvienojot azerbaidžāņu tautas un simfonisko mūziku. Mugams – tā nav tikai mūzika, tā ir sarežģīta mākslas forma, kas veidojusies gadsimtiem ilgi un kurā klasiskā dzeja savijas ar improvizētu melodiju. Mugamam ir īpaša skaņkārtas sistēma un noteiktas skaniskās formulas, kas tiek ievītas improvizācijā. Tā ir filosofiska mūzika un gandrīz visas šīs dzejas rindas ir par mīlestību. Savukārt simfomugamā mugama metroritmiskās, dramaturģiskās un skaņkārtiskās īpatnības tiek ietērptas simfoniskā krāsainībā, saglabājot mugamam raksturīgo improvizāciju un kaisli. 

Īstu meistaru atskaņojumā mugams apbur un pilnībā pārņem klausītāju ar austrumu mūzikai raksturīgo jutīgumu, dzejiskumu un garīgo spēku. Mugama elementi kļuvuši par mūsdienu skaņu kultūras neatņemamu sastāvdaļu gan džezā, gan simfoniskajā mūzikā, gan kinofilmu skaņu celiņos. 2003. gadā UNESCO mugamam piešķīris cilvēces nemateriālā mantojuma šedevra statusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja