Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Skaņu mežā uzstāsies džeza ansambļa Art Ensemble of Chicago dibinātājs Rosko Mičels

14. oktobrī mūzikas namā Daile nepieradinatās mūzikas festivāla Skaņu mežs ietvaros ar solo priekšnesumu uzstāsies amerikāņu komponists un virtuozs multi-instrumentālists Rosko Mičels (Roscoe Mitchell), kas pazīstams kā savulaik pasaulē pieprasītākā avangarda džeza ansambļa Art Ensemble of Chicago dibinātājs, informēja festivāla pārstāvis Rihards T. Endriksons.

„Pat viskonspektīvākā mācību grāmata par pēckara laika džeza mūziku nevar iztikt, nepieminot Rosko Mičelu,” raksta žurnālists un kritiķis Džeisons Gross (Jason Gross).

1940. gadā dzimušais Rosko Mičels ir uzskatāms par vienu no nozīmīgākajām personām avangarda džezā un par novatoru plašākā eksperimentālās mūzikas kontekstā. Viņš ir viens no agrīnajiem vēsturiski nozīmīgās afro-amerikāņu komponistu-instrumentālistu apvienības AACM dalībniekiem, kā arī Art Ensemble of Chicago – savulaik pasaulē pieprasītākās avangarda džeza grupas – dibinātājs. Art Ensemble of Chicago savu karstāko punktu festivālu pieprasījuma un ierakstu pārdošanas ziņā piedzīvoja 70.-80. gadu laikā, taču Mičels ir attīstījis ievērojamu – innovācijas ziņa pat nozīmīgāku – solo karjeru, un vēl joprojām ir viens no visaugstāk apmaksātajiem mūziķiem frīdžeza un brīvās improvizācijas sfērā.

Mičels tiek arī augstu vērtēts kā instrumentālists – kritiķis Kriss Kelsijs viņu nodēvējis par „savdabīgu, taču tehniski nevainojamu spēlētāju” un „izcilu  solistu”, savukārt izdevums The New York Times viņu nodēvējis par „vadošu afro-amerikāņu komponistu”, kā arī „līderi eksperimentālajā mūzikā”.

Raksturojot viņa mūziku, bieži tiek citēta Mičela frāze, ka „mūzika ir 50% skaņas un 50% klusuma”. Tik tiešām, Mičela mūzikā ir īpaša vieta pārtraukumiem, klusuma pauzēm un apzināti negaidītiem pavērsieniem (vai arī ievērojamai abstrakcijai, brīžiem mūziku reducējot līdz, kā viņš saka, „skaņai”).

Tajā pašā laikā Mičels ne vienmēr ietur savas muzikālās izpausmes griezīgas improvizācijas vai abstraktas laikmetīgās mūzikas robežās – atsevišķi viņa projekti vēl joprojām atsaucas uz džezu, baroka mūziku, fanku un neskaitāmām citām mūzikas formām. „Būt par super-mūziķi nozīmētu vienlīdz lieliski spēt nospēlēt jebkuru mūziku,” kādā intervijā portālam AllAboutJazz saka Mičels, „un tas ir tieši tas, ko vēlos sasniegt.”

13. oktobrī festivāla ietvaros viņš sniegs meistarklasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā – informācija par norises laiku vēl tiks precizēta.

Skaņu mežs šogad svinēs savu 15. jubileju, un tā koncertvakari noritēs 6. oktobrī mākslas muzejā Rīgas Birža, kā arī 13. un 14. oktobrī mūzikas namā Daile. Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv.

Abonements uz divām festivāla dienām pagaidām maksā 20 EUR un ir nopērkams tikai iepriekšpārdošanā, savukārt biļešu sākotnējās cenas uz koncertvakariem iepriekšpārdošanā ir šādas: 13. oktobris – 15 EUR, 14. oktobris – 15 EUR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja