Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rudens kamermūzikas festivālu atklās virtuozais franču čellists Žans Gijēns Keirass

Rudens kamermūzikas festivālu 7. oktobrī Lielajā ģildē atklās virtuozais franču čellists Žans Gijēns Keirass (Jean-Guihen Queyras) un Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, informēja festivāla rīkotāju Latvijas koncerti sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Mora.

Koncerta programmā skanēs Bēlas Bartoka Alta koncerta versija čellam un orķestrim, Žana Gijēna Keirasa meistarīgajā pārlikumā, tam līdzās Bartoka laikabiedra Zoltāna Kodāja Galāntas ciema dejas, kuru enerģiskie raksti iemieso ungāru kultūras garu un Franča Šūberta Devītā ("Lielā") simfonija kā aicinājums mosties, pamanīt un iekrāsot dzīves skaistākos un būtiskākos mirkļus.

Repertuāra daudzveidība un mērķtiecīgs fokuss uz skaņdarba vēstījumu raksturo katru pasaulslavenā franču čellista Žana Gijēna Keirasa interpretāciju. Viņš spēlē 1696. gadā būvēto Gioffredo Cappa instrumentu, ar ko atskaņo gan seno, gan mūslaiku mūzikas repertuāru ar bezsvara stāvokļa vieglumu.

Žans Gijēns Keirass ieņem rezidējošā mākslinieka vietu dažādās koncertzālēs, festivālos un orķestros, tostarp Amsterdamas Concertgebouw orķestrī un Augšprovansas festivālā Forkalkjē, Utrehtas Vredenburg centrā, Ģentes De Bijloke centrā, Strasbūras Filharmonijas orķestrī un Londonas Vigmora zālē. Mūziķis nereti uzstājas kopā ar tādiem pasaulslaveniem orķestriem kā Filadelfijas orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Mālera kamerorķestris, Orchestre de Paris, Londonas simfoniskais orķestris, Leipcigas Gewandhaus orķestris un Cīrihes Tonhalle orķestris diriģentu Ivāna Fišera, Filipa Herevēges, Jannika Nezē-Segēna, Fransuā Ksavjē Rota, Džona Eliota Gārdinera un Rodžera Noringtona vadībā.

Par čellista laikmetīgās mūzikas interesēm liecina bagātīgais viņam veltīto jaundarbu klāsts. Savu skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus Žanam Gijēnam Keirasam uzticējuši tādi mūslaiku skaņu meistari kā Ivans Fedele, Žilbērs Amī, Bruno Mantovani, Mišels Žarels, Johanness Marija Štauds, Tomass Larhers un Tristans Miraijs. 2014. gada novembrī, atzīmējot komponista Pētera Etveša 70 gadu jubileju, Žans Gijēns Keirass ierakstīja viņa čellkoncertu paša autora vadībā.

Rudens kamermūzikas festivālu atklās Franča Šūberta Devītā ("Lielā") simfonija Domažorā. 1840. gada 10. martā Roberts Šūmanis savā izlolotajā Neue Zeitschrift für Musik (Jaunās Mūzikas Žurnāls) sīki un detalizēti aprakstīja jaunatklāto partitūru. Neliels citāts no tā:

"Šeit līdzās absolūti pilnīgai muzikālajai meistarībai jaušama dzīvība visās tās nokrāsās, un tas viss ir pārpludināts ar romantisma mūzikas esenci. Instrumentācijas spožums un novatorisms, formas plašums un pārsteidzošas noskaņas maiņas, visa jaunā pasaule, kura atklājas mūsu priekšā – tas viss var pamatīgi mulsināt klausītāju, tāpat kā jebkura pirmā sastapšanās ar nepazīstamo. Bet pirmo apjukumu nenoliedzami nomaina jauka pēcgarša – tāda, kādu piedzīvojam burvīgas izrādes beigās. Klausoties šo darbu, šķiet, ka komponists allaž precīzi zināja, ko vēlas pateikt un kā to pateikt, un bija pārliecināts, ka viņa vēstījums ar laiku kļūs arvien skaidrāks."

Savukārt ungāru komponista Zoltāna Kodāja vārds mūsdienās tiek vienlīdz bieži saistīts gan ar viņa komponista daiļradi, gan ieguldījumu etnomuzikoloģijas un mūzikas pedagoģijas jomās.

Galāntas ciema dejas savā būtībā ir Zoltāna Kodāja bērnības mūzika. Tās saknes meklējamas Ungārijas (mūsdienās Slovākijas) pilsētā Galāntā. Varētu teikt, ka tā ir tautas mūzika, kas ievīta greznā koncertzāles ietērpā.

Koncertu noslēgs Zoltāna Kodāja laikabiedra, ungāru komponista Bēlas Bartoka Alta koncerts versijā čellam un orķestrim, kam visprecīzāk derētu raksturojums – tautas folklora laikmetīgā mērcē. Šis koncerts, ko klausītājiem būs iespēja dzirdēt Žana Gijēna Keirasa izpildījumā, kalpo kā lielisks piemērs, sevī apvienojot Austrumeiropas folkloras elementus, baroka laikmeta polifonos sasniegumus un 20. gadsimta mūzikas elpu. Koncerts tika pirmatskaņots 1950. gadā Viljama Primroza lasījumā kopā ar Mineapolisas simfonisko orķestri.

Rudens kamermūzikas festivālā būs dzirdami dažādi koncerti:

13.oktobrī Mazajā ģildē būs klausāma koncertprogramma Pastkartes no Kurzemes.

Altiste Santa Vižine, kontrabasists Matīss Eisaks un pianiste Agnese Egliņa satiekas Rīgā, lai vienotos kamermūzikas programmā, kuras kopsaucējs meklējams Kurzemē. Programmā – Pēteris Vasks, Gundaris Pone, kā arī Kristapa Pētersona jaundarbs pēc pusotru gadsimtu vecākā kolēģa Emiļa Melngaiļa Kurzemes pierakstiem.

Savukārt 16. oktobrī Dzintaru koncertzālē uz skatuves būs dzirdama izcilā latviešu vijolniece Baiba Skride. Viņas lolotais klavieru kvartets Skride Quartet atgriežas pie Latvijas klausītājiem ar divu izcilu kamermūzikas meistaru mazāk pazīstamiem šedevriem - Antonīns Dvoržāks Otrais klavieru kvartets un Džordžes Enesku Pirmais klavieru kvartets.

16. oktobrī koncertzālē Lielais dzintars un 20. oktobrī Spīķeru koncertzālē koncertporgrammā Made in California uzstāsies aizrautīgais pianists, vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts, vairāku mūzikas balvu ieguvējs pianists Juris Žvikovs. Koncertprogrammā: Džona Keidža, Džona Adamsa, Henrija Kauela, Džordža Krama, Filipa Glāsa un Lū Harisona mūzika.

Festivālu noslēgs Parīzē mītošais Quatuor Ébène - viens no pārsteidzošākajiem mūsdienu stīgu kvartetiem, kas iedvesmojis klausītājus visā pasaulē. 23. oktobra vakarā Dzintaru koncertzālē izskanēs krāšņa festivāla noslēguma koncertprogramma - Henrijs Pērsels Fantāzijas, Ģerģs Ligeti Pirmais stīgu kvartets (Métamorphoses nocturnes) un Roberts Šūmanis Pirmais stīgu kvartets.

Rudens kamermūzikas festivāla patrons – komponists Pēteris Vasks.

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Vairāk - www.kamermuzika.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja