Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vitebskas Mākslas muzejā skatāma Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina izstāde

Vitebskas Mākslas muzejā līdz 8. janvārim būs apskatāma Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina izstāde Pie jūras no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, pavēstīja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Izstādes pamattēma izvēlēta, lai akcentētu Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu pie Baltijas jūras, kā arī to, ka daudzu mākslinieku daiļradē jūras tēma ieņēmusi un joprojām ieņem ļoti nozīmīgu vietu. 

Paralēli jūras motīviem izstādē izceltas Latvijas kultūrvēsturiskās vērtības, Dziesmu svētku un tautas mākslas tradīcijas un to pārmantojamība, atspoguļots Latvijas dabas tēls un tā skaistums, likteņupe Daugava, kas plūst caur Rīgu un Vitebsku. Eksponēti arī konceptuāla rakstura filozofiski darbi.

Izstādē iekļauta tekstilmāksla, metālmāksla, keramika, porcelāns un dizains, kas pēdējā desmitgadē Latvijā kļuvis ļoti aktuāls un pasaulē atpazīstams. Kopumā skatītāji ieraudzīs 75 mākslas priekšmetus.

Izstādē var aplūkot Latvijas tekstilmākslas skolas dibinātāja Rūdolfa Heimrāta (1926–1992) gobelēnus Saudzēsim dabu un Tautas dziesma, mākslinieku Egila Rozenberga, Lilitas Postažas (1941–2011) un Dzintras Vilks tēlainās jūras interpretācijas, gobelēnu mākslas meistares Edītes Pauls-Vīgneres smalki izaustos noskaņu darbus Saudzēsim dabu un Harmonija.

Izstādīti arī mākslinieku Aijas Baumanes, Baibas Rīteres, Ainas Muzes, Ritas Blumbergas, Baibas Osītes, Tatjanas Aleksandras, Egila Rozenberga tekstildarbi.

Metālmākslu skatē pārstāv mākslinieka Jura Gagaiņa kompozīcijas. 

Latvijas keramikas un porcelāna mākslu izstādē pārstāv Pēteris Martinsons (1931–2013), kura vārds pasaules keramikas mākslā bija un joprojām ir viens no zināmākajiem. Tāpat būs aplūkojami Elīnas Titānes, Violetas Jātnieces, Daiņa Lesiņa, Ineses Margēvičas, Tatjanas Krivenkovas un Natālijas Laminskas darbi.

Savukārt Latvijas dizainu pārstāv tie nozares mākslinieki, kas ieņem stabilu vietu ne tikai Latvijas dizaina kopainā, bet pēdējos gados ir guvuši arī starptautisku atzinību. Spilgtākie no tiem ir dizainers un stikla mākslinieks Artis Nīmanis (zīmols an&angel), kura trauku estētika balstās formas lakonismā un stiklam netradicionālā apstrādes tehnoloģijā, Aldis Circenis (zīmols Rīgas Krēslu fabrika).

Ekspozīcijā iekļauti arī dizainera, metālmākslinieka Valtera Kiršteina un talantīgās grafiskās dizaineres Madaras Krieviņas (zīmols MIESAI) darbi, arhitektes Aijas Priedītes-Sietiņas un dizainera Daneka Sietiņa (zīmols KUKUU) mēbeles bērniem, lampu dizaineres Ievas Kalējas (zīmols mammalampa) inovatīvais risinājums.

Izstāde Pie jūras organizēta Latvijas kultūras dienu Vitebskā ietvaros  un ir pirmais sadarbības projekts starp Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju (DMDM) Rīgā un Vitebskas Mākslas muzeju Baltkrievijā. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja