Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vienīgais mērķis ir atpūta. Botāniskajā dārzā ir aplūkojams Heinca Franka mūža pēdējais darbs

2020. gada Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennālei RIBOCA2 tapušais mākslinieka Heinca Franka vides objekts no 22. jūlija ir skatāms Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā

Austriešu mākslinieka Heinca Franka (1939–2020) skulptūra Pūķdegunradzis pēc būtības ir degunradzis jeb otrādi parāda šķietami ierobežotas arhitektoniskās vides potenciālu atbrīvot kustību un ļauties fantāzijai.

Objekts pērn tapa pēc RIBOCA pasūtījuma un tika izstādīts Andrejsalā biennāles izstādē viss reizē zied. Šis Heinca Franka darbs sākotnēji parādījās kā zīmējums 1978. gadā mākslas darbu sērijā DER HINTERGRUND SEI ICH, TIERE IM EIGENENEN ANDEREN ZUSAMMENHANG MIT ARCHITEKTUR, taču pirmo reizi tika pārveidots par reālu vides objektu tikai 2020. gadā Rīgā.

Šī pilsētvides elementa vienīgais mērķis ir atpūta, jo Heinca Franka instalācija iecerēta kā pūķa un degunradža formas rotaļu telpa – brīva un publiski pieejama zona, kurā bērni var iesaistīties un atklāt sevi pasaulei. Vienlaikus skulptūra ir abstrakta un iesaistoša jebkura vecuma vērotājam, jo tajā iekodētie mākslinieka vēstījumi piedāvā vairākus interpretācijas līmeņus. Blakus skulptūras astei parādās Heinca Franka daiļradē regulāri izmantotais cauruma motīvs, ko mākslinieks uzskata par sākumu un galu, bet dzīvi – par to, kas notiek pa vidu.

"Mana māksla ir telpa starp iekšupvērsto tukšumu un uz ārpusi vērsto iekšpusi," viņš teicis, raksturojot savu uz āru izvērsto degunradzi. Darbs ir aplūkojams LU Botāniskajā dārzā Rīgā, Kandavas ielā 2. Vasarā dārzs apmeklētājiem ir atvērts katru dienu no plkst. 10 līdz 21. 

Heincs Franks aizgāja mūžībā 81 gada vecumā, divas dienas pēc RIBOCA2 atklāšanas, tādējādi šis ir viņa pēdējais īstenotais darbs. Objektu Rīgas pilsētai ir dāvinājis Büro Heinz Frank un galerija LambdaLambdaLambda (Priština, Brisele).


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja