Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Rīgas Porcelāna muzejs svin desmit gadu jubileju

Atzīmējot savu desmit gadu jubileju, Rīgas Porcelāna muzejs 30. oktobrī rīdziniekus aicina apskatīt ekspozīciju bez maksas, piedāvājot apmeklētājiem 8000 unikālus porcelāna priekšmetus. Porcelāna muzejs jubilejas reizē aicina rīdziniekus rakstīt savus servīžu stāstus, portālam Diena.lv pastāstīja Rīgas kultūras iestāžu apvienības Mediju un komunikācijas projektu vadītāja Ilona Brūvere.

Rīgas 800. jubilejas gadā pilsētas domes dibinātais Rīgas Porcelāna muzejs ir viens no jaunākajiem muzejiem Rīgā. Tas atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā - Konventa sētā - un apmeklētājiem piedāvā plašāko Rīgā rūpnieciski ražotā porcelāna kolekciju. Muzeja kolekcijas pamatā ir Rīgas porcelāna rūpnīcas muzeja krājums - astoņi tūkstoši dažādu porcelāna un fajansa priekšmetu, kas izgatavoti 19. gadsimta vidū un 20. gadsimta beigās.Rīgas Porcelāna muzeja senākie eksponāti iepazīstina ar izstrādājumiem, kādus Rīgā ražoja līdz Pirmajam pasaules karam. Tie galvenokārt ir fajansa trauki, kuriem līdz 19. gadsimta beigām raksturīgas vienkāršas un mazliet smagnējas formas, kuras pārsvarā grezno ziedu vai augu motīvu dekors. Greznāko porcelāna priekšmetu formas aizgūtas no Rietumeiropas porcelāna ražotājiem. Unikāls eksponāts ir lielā porcelāna vāze, kas izgatavota Jakoba Jesena porcelāna fabrikā 1901. gadā un izstādīta Rīgas septiņsimtgadei veltītajā izstādē.Plaša muzeja ekspozīcija veltīta laika posmam no 20. gadsimta 50. līdz 90. gadiem. Plašs izstrādājumu klāsts sniedz pārskatu par Rīgas porcelāna rūpnīcā ražoto produkciju, parāda mākslinieku Zinas Ulstes, Beatrises Kārkliņas, Ilonas Priedkalnes, Ilgas Dreiblates, Rimmas Pancehovskas, Ērika Ellera, Taisijas Poluikevičas, Maijas Zagrebajevas, Levona Agadžanjana un daudzu citu ieguldījumu vienota, Rīgas rūpnīcai raksturīga stila izveidē. Autordarbi, kas veidoti izstādēm vai izgatavoti kā unikāls pasūtījums, iepazīstina ar katra autora individuālo rokrakstu un radošajiem meklējumiem. Atsevišķā ekspozīcijas telpā aplūkojami padomju ideoloģijai nozīmīgiem notikumiem veltīti dekoratīvi priekšmeti - vāzes, šķīvji, sīkplastika.Rīgas porcelāna muzejā ikviens var sev izvēlēties tīkamāko - iepazīties ar Rīgas porcelāna ražošanas vēsturi, vērot, kā strādā profesionāls porcelāna apgleznotājs, izmantot iespēju apgleznot porcelānu vai apbrīnot daudzveidīgo porcelāna priekšmetu formu un dekoru dažādību gadu simtu laika liecību kontekstā.

Iespējams, kāda muzeja ekspozīcijā redzamā servīze vai kāds cits porcelāna priekšmets, atsauc arī atmiņā kādu stāstu. Muzejs aicina apmeklētājus dalīties savās atmiņās, uzrakstot savu īpašo stāstu, lai kopīgi varētu atklāt jauno izstādes ekspozīciju Servīžu stāsti.

Porcelāna un fajansa ražošana Rīgā sākta 19. gadsimtā, kad dibināti pirmie porcelāna ražošanas uzņēmumi. Vecākā un ražošanas apjoma ziņā lielākā porcelāna ražotne Rīgā uzcelta 1841. gadā pilsētas nomalē – Dreiliņos. Tā bija krievu uzņēmēja Sidora Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrika, kuras produkcija ar savu augstvērtīgo kvalitāti guva ievērību visā Austrumeiropā. 1886.gadā Jaunmīlgrāvī darbu sāka otrs nozīmīgākais porcelāna ražošanas uzņēmums - vācu rūpnieka Jakoba Jesena porcelāna fabrika. Ilgu laiku abas fabrikas darbojās paralēli, līdz 1963. gadā uzņēmumu bāzes tika apvienotas, izveidojot Rīgas porcelāna un fajansa rūpnīcu, vēlāk - Rīgas porcelāna rūpnīcu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja