Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ojāra Vācieša muzejā skatāma Gunāra Janaiša fotoizstāde Nekā tāda

No 14. maija līdz 30. jūlijam Ojāra Vācieša muzeja (Rīga, Ojāra Vācieša iela 19) Robinsonzālē un dārzā skatāma Gunāra Janaiša (1934-2022) fotoizstāde Nekā tāda. Izstāde aplūkojami fotomirkļi no 1966. gada, un tās idejas tapšanā vēl piedalījās pats fotogrāfs.

"Izstādi muzejā iecerējām kopā ar meistaru. Izskatījis savu arhīvu, atradis tur it kā nejauši apturētus, līdz šim nepublicētus 1966. gada foto mirkļus, Gunārs Janaitis pats deva izstādei vārdu Nekā tāda. Nejauši mirkļi, kas veido Gunāra Janaiša reāli poētisku fotostāstu par viņam pašam un Ojāram Vācietim kopējo laiku," stāsta Ojāra Vācieša muzeja vadītāja un viena no izstādes idejas autorēm Ieva Ķīse. "Ir neapšaubāmi sajūtams, ka šo laiku ir skatījis fotogrāfs Gunārs Janaitis – meistars, kuru Laima Slava nosaukusi par patiesā kadra meklētāju."

Izstāde tapa jau bez autora, tās dizainu veidoja Ieva Stūre un Valdis Ošiņš sadarbībā ar Silviju Voiti, Gunāra Janaiša dzīvesbiedri.

Gunārs Janaitis fotogrāfijā dažādos žanros strādājis kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem. Ik pa laikam viņš fotografējis arī Ojāru Vācieti. Daļa no uzņēmumiem līdz šim nepublicēti un drīzumā nonāks Ojāra Vācieša muzeja krājumā. Atbildot uz Ievas Ķīses pateicības īsziņu par to, Gunārs Janaitis rakstīja: "Tā ir Dzejnieka rašanās manis vizuālos kadros pagājušā gadsimtā… Cik nu varēju. Gunārs."

Viņš ir arī Ojāra Vācieša pēdējā fotoportreta autors.

Gunārs Janaitis saņēmis balvu Preses nagla par sasniegumiem fotogrāfijā (1993), vairākus desmitus starptautisku balvu. Triju zvaigžņu ordeņa virsnieks (2014).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja