Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mums ir labāk nekā Luvrā

Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas izstāde ir iemūžināta digitālajā formātā. Ekspozīcijas virtuālā tūre kļūst par aizraujošu, niansēm bagātu piedzīvojumu

Laikmetīgai mākslai ir jābūt pieejamai ikvienam, un tam nepieciešami laikmetīgi risinājumi, tāpēc, saņemot pasūtījumu no ABLV Charitable Foundation izstrādāt laikmetīgās mākslas izstādes …lai gadījums kļūtu par notikumu… virtuālo tūri, uzņēmuma Skatskat.lv pārstāvis Mikus Opelts ar kolēģiem meklējis jaunus izaicinājumus un apsolījis – galarezultāts būs labāks nekā Luvrai radītajā digitālajā ekspozīcijā.

Muzejs bez sienām

Iespēja, sēžot mājās dīvānā, ar interneta starpniecību izstaigāt iecienītākos pasaules mākslas muzejus kļūst aizvien populārāka. Šādus projektus attīsta gan interneta gigants Google, gan atsevišķas organizācijas, piemēram, Nacionālā galerija Londonā un Luvra Parīzē. ABLV Charitable Foundation solījumu izpildījis, sniedzot iespēju tiem, kuri pagājušā gada rudenī nepaguva klātienē Rīgas mākslas telpā aplūkot daļu no topošā Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijā iekļautajiem darbiem, izbaudīt ekspozīciju ar moderno tehnoloģiju palīdzību.

ABLV Charitable Foundation valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve atklāj, ka ideja iemūžināt izstādi …lai gadījums kļūtu par notikumu… virtuālā formātā radusies veiksmīgas sakritības dēļ. "ABLV Bank ar Latvijas Kultūras ministriju noslēgtā līguma ietvaros iegādājusies 31 autora darbus par kopējo vērtību vairāk nekā 700 000 eiro, tā ir liela daļa no topošā Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas. Šajā izstādē bija pārstāvēti visi autori. Izstādei noslēdzoties, mēs sapratām, ka būs ļoti žēl, ja izstāde, kurā ieguldīts tik milzīgs darbs, pēc sešām nedēļām tiks novākta un ar laiku aizmirsta," stāsta Zanda Zilgalve. "Kad satiku Miku Opeltu, viņš man teica, ka vēlas veidot kādu projektu kultūrā, un no sarunām sapratām, ka tas būs labākais veids, kā ilgtermiņā popularizēt ideju par topošo Laikmetīgās mākslas muzeju."

360 grādu panorāma

Virtuālā tūre ir 360 grādu tehnoloģijā veidota izstādes versija, kuru iespējams apmeklēt, izmantojot datoru un portatīvās ierīces (planšetdatoru), – iepazīties ar izstādītajiem darbiem un to aprakstiem trijās valodās (pašlaik pieejama latviešu un krievu versija, pēc mēneša tai pievienosies arī angļu versija). Pastaigu virtuālajā telpā pavada Riharda Zaļupes skaņdarbs Fata Morgana, kas radīts izstādes projektā iekļautajai izrādei.

Laikmetīgas mākslas centra direktore, ekspozīcijas …lai gadījums kļūtu par notikumu… kuratore Solvita Krese digitālo projektu dēvē par "muzeju bez sienām". Viņa norāda, ka virtuālajai tūrei ir nepārvērtējama nozīme: "Šī vizualizācija iedrošina cilvēkus un ļauj noticēt, ka muzejs ir vajadzīgs. Pieļauju, ka potenciālajam muzeja apmeklētājam nebūtu interesanti vienkārši skatīties bildes internetā – atšķirībā no iespējas iziet cauri ekspozīcijai."

Virtuālajā mākslas galerijā ievietota īpaši izstādei radītā interaktīvā spēle skolēniem, kas ļaus projektu integrēt mācību procesā. "Izstādes laikā skolu interese bija liela – jau pirmajā nedēļā aizpildījās visu sešu nedēļu plāns," atklāj Zanda Zilgalve un piebilst, ka dažbrīd stundas laikā izstādē uzņemtas veselas trīs klases. Tas fondu motivējis turpināt izglītības projektus, kas ar mūsdienu tehnoloģijām aicina dažāda vecuma auditoriju iepazīt mākslas procesus.

"Mēs iepriekš nebijām veidojuši tik liela apjoma projektu," atklāj Mikus Opelts, kura uzņēmumam šis ir pirmais pasūtījums, kas saistīts ar mākslu. Skatskat.lv ir lielākais uzņēmums Ziemeļeiropā, kas darbojas tūrisma un nekustamā īpašuma jomā, izstrādājot 360 grādu virtuālās tūres viesnīcām un citiem objektiem. Agrāk īstenoto projektu vidū ir iespēja aplūkot Leļļu teātri, Rīgas Skolēnu pili, Mazo ģildi un Gētes institūtu. Uzņēmums ir izveidojis apmēram 550 vizualizāciju, un no līdzšinējās pieredzes ir paņemts viss labākais izstādes …lai gadījums kļūtu par notikumu… digitalizācijas izstrādei. "Šī ir bijusi 100 projektu vērta pieredze," par izstrādāto tūri saka Mikus Opelts.

"Izaicinājums ir padarīt virtuālo vidi interesantu," uzsver Zanda Zilgalve un norāda, ka pašlaik cilvēki digitālajā pasaulē meklē piedzīvojumu. "Līdz šim pierasts, ka virtuālā vide ir kā bilžu albums, attālināta apskates forma." Statistika ir skarba – cilvēks vidēji pie viena attēla internetā pavada trīs sekundes, videomateriāliem velta mazāk par minūti. Virtuālajā tūrē lietotājs pavada vidēji četrarpus minūtes, tomēr ir arī projekti, kuros lietotāji pazūdot vismaz uz 20 minūtēm. "Esmu droša, ka šajā gadījumā būs tādi, kuri pavadīs izstādē vairākas stundas," saka fonda vadītāja. Šim viedoklim pievienojas arī Solvita Krese. Viņa virtuālajā tūrē saskata mākslas darbu arhīvu, kas ir padarīts par aizraujošu, atraktīvu piedzīvojumu.

Neaizstājamā realitāte

ABLV Charitable Foundation vadītāja Zanda Zilgalve vēlējusies radīt vienu no iespaidīgākajām mākslas galerijām internetā. Tehnoloģiski izstādes digitālā versija ir līdzīga Google īstenotajām muzeju virtuālajām ekspozīcijām. Tomēr, ņemot vērā, ka starptautiskās kompānijas radītās muzeju digitalizācijas ir tikai daļa no apjomīgas un globālas iniciatīvas, …lai gadījums kļūtu par notikumu… tūre kā individuāls projekts savā risinājumā un izmantojumā ir niansētāks.

"Sākumā mūsu tūres ideja bija diezgan dokumentāla – attēls un apraksts," atklāj Zanda Zilgalve. Projekta īstenošanas gaitā radās vēlme to padarīt dzīvāku un lietojamāku: piemēram, tūres Web versijā, kas pieejama datorlietotājiem, iespējams "apstaigāt" un no dažādiem rakursiem apskatīt izstādē iekļautās skulptūras. "Tas ir ļoti būtiski," šādu jaunievedumu piedāvātajā virtuālajā pieredzē komentē Solvita Krese.

ABLV Charitable Foundation ir bijis svarīgi, lai šo virtuālo mākslas galerijas pieredzi var izbaudīt ikviens, ne tikai jaunieši, kuri pieraduši pie jaunajām tehnoloģijām. Lai padarītu izstādes 360 grādu tūri "labāku nekā Luvrā", īpaša uzmanība pievērsta lietojamības ērtumam, interaktivitātei un dizaina vienkāršībai, attēla kvalitātei un dzīvīgumam. Klejojot pa virtuālo versiju, jums ir iespēja sastapt arī dažus iemūžinātus izstādes apmeklētājus.

Zanda Zilgalve uzsver, ka digitalizētais materiāls ar izstādes darbu aprakstiem būs noderīgs arī pētniekiem, mākslas zinātniekiem, studentiem un tiem, kuri dzīvo ārzemēs. Šī informācija sniegs iespēju iedziļināties rudenī izstādītajā topošā Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas daļā. "Tā ir pārliecinoša iespēja popularizēt latviešu laikmetīgo mākslu ārvalstu kontekstā," atgādina fonda vadītāja. Digitālais formāts ļauj daudz ērtāk pārvietoties vidē – izmantojot karti, ir iespēja uzreiz apskatīt konkrētu autoru darbus.

Solvita Krese uzskata, ka viens no virtuālās tūres lielajiem mērķiem ir iedrošināt un aicināt apmeklētājus novērtēt redzamos mākslas darbus oriģinālā. "Jebkuram mākslas darbam, kurš skatāms virtuālā formātā, protams, trūkst klātbūtnes efekta, it īpaši runājot par glezniecību un grafiku," teic Solvita Krese. "Tādējādi šis projekts, protams, nekad nebūs tas pats, kas oriģināls, taču tas ir izcilākais arhīvs, kādu es jebkad esmu redzējusi."

Virtuālā tūre
Izstāde …lai gadījums kļūtu par notikumu… internetā:
virtuala-ture.ablv.org/lv

virtuala-ture.ablv.org/ru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja