Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LMA Tekstilmākslas studentes radījušas lielformāta tekstila kompozīciju Iedvesmas DNS

Gandrīz gadu ilgā sadarbībā ar Roche Latvija tapis vērienīgs tekstilmākslas darbs, kas turpmāk greznos atjaunotās, vēsturiskās ēkas biroja telpu divus stāvus, iedvesmojot uzņēmuma komandu, un pārstāvēs tekstilmākslas jauno autoru paaudzi Roche Latvija mākslas darbu kolekcijā. Darbā Iedvesmas DNS redzams jauno autoru skatījums uz zinātnes un mākslas radošumu, vērtībām un mijiedarbību, informēja LMA pārstāvji.

Iedvesmas DNS ir unikālu un neatkārtojamu šūnu kopums - mākslas valodā atainota iedvesmas un pētniecības karte, kura pauž vienotu ideju par mākslu un zinātni kā radošu pētniecības procesu. Darbi īstenoti plaša spektra tekstilmākslas tehnikās un materiālos, tādējādi sniedzot jaunu skatījumu komunikācijai ar zinātni, un kopumā veido daudzfunkcionālu no 21 daļas kombinētu struktūru, kas 9 x 6 metru platībā pauž asociatīvu vēstījumu par medicīnas zinātni, vēsturi, filozofiju un tās lomu sabiedrībā.

Roche Latvija un LMA Tekstilmākslas katedras auglīgā sadarbība apliecina arī tekstila arvien pieaugošo lomu mūsdienu mākslas un dizaina procesos – tekstila spēja nodot vēstījumu gan laikmetīgās mākslas, gan dizaina, gan meistarīgas amatniecības valodās, apliecina tā daudzpusību un nozares aktualitāti.

Projekts tapis LMA Tekstilmākslas katedras pasniedzēju – prof. Ievas Krūmiņas, Elīnas Veilandes un asoc. prof. Elīnas Ģibietes vadībā, kuru sadarbību ar studentēm raksturo katedras vadītāja prof. Ieva Krūmiņa: "Nepilna gada laikā ir radīta tekstīliju kolekcija, kas tematiski vēstī par Roche Latvija vērtībām – jaunās paaudzes medicīnu, gēnu inženieriju un sociāli atbildīgu uzņēmējdarbību, vienlaicīgi parādot Latvijas tekstilmākslas kvalitātes –  etniskajā mākslā sakņotu meistarību, cieņu pret materiālu, augstu tehnisko kvalitāti savienojumā ar studentu atraktīvajām un netradicionālajām idejām. Kolekciju veido 22 darbi, katrs no tiem ir suverēns, ar autora izvēlētu ideju, stāstu, stilistisko risinājumu un tehnisko izpildījumu visplašākajā diapazonā no klasiskajiem līdz digitāli programmētiem gobelēniem, izšuvumiem, vilnas filca vēlumiem, tekstila kolāžām un oriģinālām autortehnikām.

Studentes izveidoja 21 darbu, bet kolekciju noslēgs 22. darbs ar pašu Roche Latvija darbinieku iesūtītajām idejām, kuras tehniski palīdzēs atrisināt Tekstilmākslas katedras pasniedzēji. Pateicamies Raulam Vēliņam un Roche Latvija darbiniekiem par uzticēšanos jaunajiem māksliniekiem, dodot iespēju iegūt jaunu pieredzi strādājot pie šī nozīmīgā pasūtījuma darba."

LMA rektors, profesors Kristaps Zariņš: "Mūsu domas veidojas –  analizējot, vērojot, klausoties, meditējot, baidoties, priecājoties un līdzīgi tekstils savijas visdažādākajos dzīparos kā radošas domas asinsrite, ko varam pieredzēt mākslas darbā."

Roche Latvija direktors Rauls Vēliņš: "Ir neaprakstāma gandarījuma sajūta par šī kopprojekta rezultātu, kas ir izdevies, pateicoties Latvijas Mākslas akadēmijas talantīgajām pasniedzējām un studentēm. Roche darbība bez mākslas nav iedomājama, jo māksla iedvesmo radīt, māksla maina mūsu pasaules uztveri un māksla māca mums ik dienu skatīties uz lietām dažādās dimensijās. Šī kompozīcija būs krāšņs un unikāls akcents mūsu vēsturiskajā ēkā, kas turpmāk ik dienu iedvesmos mūs aizrautīgam, radošam ceļam pie mūsu pacientiem, lai dotu viņiem vislabāko."

Darba autores – LMA Tekstilmākslas apakšnozares Bakalaura un Maģistra programmas studentes: Līva Vilcāne, Šarlote Baškevica, Elīza Kleine-Šablinska, Sabīne Azlauska, Madara Purena, Kintija Avena, Ella Mihailova, Janta Meža, Jana Purmale, Una Valtere, Anete Pekse-Špaka, Sabīne Ansone, Elīna Šteinberga, Laura Ščedrova, Anna Kamaldiņa, Jūlija Jerjomina, Inga Brūkle, Santa Grigus un Elizabete Klints.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja