Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LMA notiks starptautisks simpozijs (Būvējot) jaunas perspektīvas praksē balstītā mākslas, dizaina un arhitektūras pētniecībā

Latvijas Mākslas akadēmijas K2 korpusā 10. un 11. novembrī notiks pirmais LMA Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta organizētais starptautiskais simpozijs (Būvējot) jaunas perspektīvas praksē balstītā mākslas, dizaina un arhitektūras pētniecībā, informēja akadēmijas pārstāvji.

Jaunais institūts dibināts 2021. gadā, tā vadošie pētnieki un simpozija programmas vadītāji ir Dr. Eva Zommeregere (Eva Sommeregger, Austrija) un Dr. Dītmārs Kērings (Dietmar Köring, Vācija). Divu dienu simpozija programmā starptautiski pētnieki un profesionāļi piedāvās aktuālus skatījumus uz radošām, starpdisciplinārā praksē balstītām pētniecības metodēm.

Simpozijā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem par kritiskuma lomu laikmetīgajā mākslas, arhitektūras un dizaina pētniecībā un radošo pētījumu spēju reaģēt uz šodienas aktualitātēm. Simpozija lektori stāstīs, kā dažādas teorētiskās perspektīvas var palīdzēt pārvarēt tradicionālos bināros dalījumus – nošķīrumu starp subjektu un objektu, urbāno un rurālo, dzīvo un nedzīvo, arhitektūru un tās lietotājiem, algoritmisko pārvaldību un tās ētiskajām dimensijām.

Pulcējot 25 starptautiskus arhitektūras, dizaina, mākslas pētniekus un praktiķus, četrās tematiskās sesijās simpozijs pievērsīsies (post)digitālajam un (post)humānajam kontekstam, kurā tiek veikts pētnieciskais darbs, kā arī stratēģijām, kas varētu veicināt domāšanas pārmaiņas un iespējamu radikālu prakses pārveidošanu nākotnē. Sesijā, kas pievērsīsies telpiskām praksēm krīzes apstākļos, tiks meklētas atbildes un jautājumu: kā praksē balstīta pētniecība ļauj veidot jaunas nozīmes vai pat kļūt par aktīvu spēku katastrofas situācijās, piemēram, Ukrainas kara kontekstā. Urbāniste/pilsētplānotāja Anastasija Ponomarjova (Anastasiya Ponomaryova, Ukraina) stāstīs par pieredzi CO-HATY projektā – kolektīvā NVO iniciatīvā, kas šobrīd nodrošina mājokļus Ukrainas kara bēgļiem, sadarbojoties ar brīvprātīgajiem, pašvaldībām un māju īpašniekiem. Debatēs par ainavas un identitātes attiecībām pētnieki un mākslinieki, t.sk. Andris Eglītis un Kristaps Epners no Latvijas, sniegs ieskatu dažādās izpratnēs par ainavu kā resursu savā radošajā praksē. Katrai sesijai sekos paneļdiskusija, kurā starptautiskie dalībnieki dalīsies pieredzē un skatupunktos, sarunā iesaistot arī auditoriju.

Simpozija programma pieejama: www.lma.lv

 

Simpozijā gaidāma trīs uzaicinātu vieslektoru (keynote) uzstāšanās:

Lisa Kristīne Vernere (Liss Christine Werner, Vācija) ir pieredzējusi arhitekte, pedagoģe, pētniece, arhitektūras biroja Tactile Architecture vadītāja. Dibinājusi CyPhyLab for Cyberphysical Systems in Architecture and Urban Design Berlīnes Tehniskajā universitātē, kā arī strādājusi turpat par profesori. Ieņēmusi dažādus viesprofesores amatus un lasījusi lekcijas starptautiskā mērogā, piem. Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (MIT). 2021. gadā Vernere pārgāja no akadēmiskās darbības uz privātsektoru, šobrīd strādā arhitektūras, būvniecības un inženierzinātņu nozarē par konsultanti viedo ēku un ilgtspējības jautājumos.

Lekcijā Kādēļ ekoloģija ir svarīga (10. novembrī plkst. 10.00) Vernere uzsvērs ekoloģisko pārmaiņu radīto sociālo nevienlīdzību, piedāvājot jaunas, sistēmiskas arhitektūras stratēģijas, atsaucoties uz filozofu Bruno Latūru un kibernētikas zinātni. Lekcija sakņojas Verneres 25 gadu pieredzē ar arhitektūru kā līdzekli, ar kura palīdzību iespējams ekoloģizēt sarežģītu dabas sistēmu tīklu.

Julijons Urbons (Julijonas Urbonas, Lietuva) – atzīts mākslinieks, dizainers un pētnieks, Viļņas Mākslas akadēmijas asociētais profesors un Lietuvas Kosmosa aģentūras dibinātājs (Lietuvas paviljons Venēcijas biennāles 17. starptautiskās arhitektūras izstādē). Par saviem darbiem vairākkārtīgi saņēmis apbalvojumus, tostarp balvu par izcilību interaktīvajā mākslā Prix Ars Electronica 2010. Viņa radītie projekti atrodami privātās un muzeju kolekcijās.

Lekcijā Lietu filozofija, transtekstualitāte un materiālu hermenētika mākslā un dizainā (10. novembrī plkst. 14.00) Urbons spekulēs par filozofijas materiālā pavērsiena plašāko nozīmi un tā pārsteidzošo, starpdisciplināro potenciālu. Lekcija pievērsīsies lietu filozofijas (thingly philosophy) konceptam, ietverot dažādas metodes, domu modeļus un pieejas, kas aizgūtas no zinātniskās fantastikas, spekulatīvā dizaina, futuroloģijas un mākslinieciskās prakses.

Mišela Terana (Michelle Teran) ir pedagoģe, māksliniece un pētniece, sociālo prakšu pētniecības profesore Vilema de Kūninga akadēmijā (WdKA, Roterdama). Ieguvusi Ph.D. mākslas pētniecībā Bergenas Universitātē, pašreizējās pētniecības jomas ir sociāli iesaistītas prakses, kontr-kartogrāfija, sociālās kustības, ekosociālā un kritiskā pedagoģija. Teranas starpnozaru mākslas darbi aptver filmas, tekstus, grāmatas, performances, instalācijas, publiskus lasījumus, tiešsaistes darbus, līdzdalības pasākumus, pedagoģiskus eksperimentus un intervences publiskajā telpā. Dzimusi Kanādā, patlaban Terana dzīvo un strādā starp Roterdamu un Berlīni.

Lekcijā Par pamanīšanas mākslu (11. novembrī plkst. 10.00) Terana analizēs kolektīvas atbalsta un solidaritātes prakses krīzes situācijās, un to ilgtermiņa un ilgtspējas riskus un potenciālu. Terana jautā, vai papildus nenoliedzami nepieciešamām "ātrām" savstarpējās palīdzības praksēm – piemēram, pārtikas bankas, atbalsta virtuves, neatliekamās palīdzības klīnikas, pagaidu patversmes – vai ir iespējamas citas pieejas un "lēni" risinājumi, kas aicina ikvienu iedziļināties sistēmisku problēmu sarežģītībā?

 

Simpozija programma:

10. novembris

10.00–13.00 (Būvējot) kopienas: (post)digitālie un (post)humānie konteksti
14.00–17.00 (Pār)būvējot praksi: jauni domāšanas veidi un rīki
17.30 Evas Zommeregeres un Dītmāra Kēringa instalācijas Vessels for new digital landscapes atklāšana K2 ēkas 2. stāvā

 

11. novembris

10.00–13.00 Būvējot krīzes apstākļos: jaunās telpiskās prakses kolektīvās katastrofas situācijā
14.00–16.00 Debates par ainavām un identitātēm: ainava kā resurss*

Pilna simpozija programma pieejama: www.lma.lv

Simpozija darba valoda ir angļu. Simpozijs notiks klātienē Latvijas Mākslas akadēmijas K2 korpusa auditorijā (O. Kalpaka bulvāris 13, ieeja no pagalma). Simpozija norisei tiešsaistē varēs sekot līdzi arī LMDA institūta Facebook lapā.

Simpozija zinātniskā un organizatoriskā komanda: Dr. Eva Zommeregere, Dr. Dītmārs Kērings, PhD Liene Jākobsone, Dina Suhanova, Māra Traumane. Pētnieku asistentes: Liāna Ivete Beņķe, Biruta Auriņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja