Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Fotogrāfijas muzejā laikmetīgās mākslas fotogrāfijas izstādē Mēģinājums norisināsies vēlās ceturtdienas saruna

Latvijas Fotogrāfijas muzeja vēlās ceturtdienas sarunās 24. novembrī plkst. 17.00 būs iespējams tikties ar izstādes Mēģinājums māksliniekiem - Kristīni Madjari, Jāni Deinatu un Reini Hofmani. Modeļa balsi sarunā pārstāvēs Latvijas Nacionālā baleta soliste Annija Kopštāle.

Kopš fotogrāfijas medija pirmsākumiem 19. gs. vidū, fotoattēls ir ieņēmis nozīmīgu lomu gan baleta dejas mākslas popularizēšanā, reproducējot un izplatot vadošo dejotāju portretus, gan arī, fotogrāfijas tehnoloģijai attīstoties, īpaši svarīga ir bijusi dejas kustības dokumentācija, cenšoties akcentēt baleta mākslinieku plastiskumu un grāciju. Fotogrāfija bija neaizstājama reprezentatīvu solistu portretu veidošanā. Mehāniskais medijs spēja tvert un iemūžināt virtuozas baleta mākslas kustības, kuras dejas ātrumā cilvēka acs nespēja izcelt. Mākslinieciski tverot baleta horeogrāfijas mirkļus, tika veidoti dejotāju skatuves tēli visplašākajai publikai un profesionālās darbības portfolio.

Latvijas Nacionālā baleta simtgades programmas izstāde Mēģinājums Latvijas Fotogrāfijas muzejā pārskata baleta fotogrāfijas tradīcijas, piedāvājot atsvaidzinošu un laikmetīgu baleta mākslas vizualizāciju. Vēlās ceturtdienas sarunu ietvaros notiks tikšanās ar trīs izstādes autoriem – Kristīni Madjari, Jāni Deinatu un Reini Hofmani. Katrs no viņiem traktējis baletu caur savu daiļrades prizmu. Kristīne Madjare portretējusi baletu pievēršot uzmanību mēģinājuma tērpu detaļām. Viņas fotogrāfijas demonstrē baleta mēģinājuma tērpa estētiskās un funkcionālās kvalitātes, tā stāstot par baleta spozmes "nodevām" un treniņu slodzi, kas jāiztur ne tikai ķermenim un to, kā tērps aizskatuves procesā kļūst par dejotāja atbalsta mehānismu. Tikpat niansēti detaļas savā mākslā izmanto Reinis Homfmanis, kurš baletdejotāju un viņa ikdienu portretē caur operas ēkas vidi, kurā dejotāji ikdienā uzturas. Pavisam citāda pieeja ir Jānim Deinatam, kurš plaši pazīstams kā kultūras darbinieku fotogrāfs, portretēja dejotājus savā studijā, ārpus baleta vides, aicinot modeļus tēlu par sevi veidot pašiem. Sarunas gaitā īpaši tiks pievērsta uzmanība fotogrāfa un modeļa attiecībām un sadarbībai tēla veidošanas procesā. Sarunā kā modeļa balss piedalīsies Latvijas Nacionālā baleta soliste Annija Kopštāle, kura dažādās interpretācijās ir redzama vairākās izstādes sērijās. Sarunu vadīs Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Baiba Tetere.

Izstāde Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs skatāma līdz 27. novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja