Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas dizaineru darbi digitālā kolekcijā būs skatāmi Londonas dizaina festivālā

Sešu Latvijas dizaineru autordarbi ir iekļauti Londonas dizaina festivāla ietvaros no 12. līdz 20. septembrim notiekošajā Eiropas īpašajā virtuālajā izstādē, ko tiešsaistē organizē digitālā galerija Adorno (Kopenhāgena, Dānija), informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Ekspozīcijā kopumā ir iekļautas 14 valstu dizaina kolekcijas, kas apvienotas vienā tēmā Jaunā realitāte (New Reality). Pirmo reizi Latvijas dizaineru darbi digitālā kolekcijas formātā tiešsaistē būs pārstāvēti Londonas dizaina festivālā. Latvijas dizaineru darbu kolekciju veidojis Latvijas Dizaina centrs sadarbībā ar Dānijas digitālo platformu Adorno, un izstādes kuratore ir Dita Danosa − Latvijas Dizaina centra vadītāja.

Digitālās platformas Adorno virtuālā izstāde ir ietverta Londonas dizaina festivāla programmā, un tā būs virtuāla vide, kas atklās četrpadsmit valstu dizaina kolekcijas, kopumā vairāk nekā 200 unikālā dizaina objektus. Šā gada tēma ir Jaunā realitāte. Ekspozīcijā ir ietvertas Zviedrijas, Islandes, Francijas, Spānijas, Polijas un citu valstu dizaina kolekcijas. Latviju pārstāvošo kolekciju veidoja Latvijas Dizaina centrs, un tās nosaukums virtuālajā izstādē izvēlēts Tuvu un tālu – esi apžilbināts! (Near and Far – Be Dazzled!).

"Latvijas dizaina darbu piedalīšanās Londonas dizaina festivālā ir unikāla iespēja mūsu radošos talantus eksponēt ne tikai plašajam dizaina cienītāju lokam Lielbritānijā, bet, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, vest tos vēl tuvāk potenciālajiem interesentiem visā plašajā pasaulē. Izmantojot virtuālās ekspozīcijas unikālās priekšrocības, Latvijas dizaina meistaru darbu katrs var tuvu iepazīt pašam ērtākajā laikā. Tas, nenoliedzami, veicina Latvijas vārda atpazīstamību starptautiskajā kolekcionējamā dizaina vidē," norāda Latvijas Republikas Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Gatavošanās digitālajai ekspozīcijai Jaunā realitāte tika uzsākta COVID-19 augstās izplatības laikā Eiropā. Četrpadsmit virtuālās izstādes veidošanā iesaistīto valstu kuratoriem tika lūgts reflektēt par specifisko pieredzi, domām un tēmām, kas radušās ārkārtas situācijas laikā. Strādājot pie savas valsts kolekcijas mākslinieciskā virziena kopā ar dizaineriem, kuru profesionālā darbība saistīta ar amatniecības un dizaina savienošanu, tika radītas pakārtotas tēmas kopējai tēmai, tostarp veltītas urbanizācijas, klimata, dzimumu līdztiesības, izolācijas un atveseļošanās jautājumiem.

"Kolekcija manifestē sinerģiju starp cilvēka veidoto dizainu un dabu. Tā apvieno dažādu paaudžu un dizaina jomu izcilus dizainerus, kurus vieno kaisle atklāt jaunas materiāla dimensijas, nododoties nebeidzamiem eksperimentiem. Visi seši kolekcijā pārstāvētie dizaineri savos darbos piedāvā oriģinālu objektu, vizuālo efektu un gaismas sintēzi, ar ko esam pagodināti Londonas dizaina festivāla ietvaros iepazīstināt visu plašo pasauli," pauž Latviju pārstāvošās kolekcijas kuratore Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa.

Latviju digitālajā ekspozīcijā pārstāvēs sešu dizaineru darbi, kas radīti atšķirīgos materiālos – pieredzējušais Artis Nīmanis (an&angel) un jaunā dizainere Sabīne Mežkaze (Experimental)  ar stikla dizainu, Ieva Kalēja (Mammalampa) – dažādiem metāliem, Jeļizaveta Suska – ar dzintara rotām, jaunais dizainers Renāts Kotļevs (Kanttari) un Latvijas dizaina klasiķis Jānis Straupe – ar dažādu koku faktūru izmantojumu mēbelēs. Kolekcijā iekļautie dizaina objekti atklāj detaļu un paņēmienu absolūto skaistumu, kas pamanāms, aplūkojot objektu tuvplānā, savukārt dizainu žilbinošais efekts ir redzams jau no tāluma. Tāpēc Latvijas kolekcijai izvēlēts nosaukums Tuvu un tālu - esi apžilbināts!, bet tās iedvesmas avots ir jūra, kas ir būtiska Latvijas DNS koda sastāvdaļa.

Akcentējot jūru kā Latvijas dizaina kolekcijas vienojošo stīgu, Dita Danosa uzsver: "Jūra raisa cerības un ticību nākotnei, brīdina par neparedzamību, vairo aizrautību, pārticību un spēku. Jūra mūs ir iedvesmojusi gadsimtiem ilgi, un tā joprojām turpina mūs iedvesmot. Tā ietekmē to, kā mēs dzīvojam, ko domājam, jūtam un radām, ko apliecina Latvijas dizaineru veikums jau daudzus gadus."

Katru dienu festivāla laikā tiešsaistes galerijas Adorno apmeklētāji tiks vesti virtuālā ekskursijā caur kādas izstādes dalībvalsts kuratora veidoto kolekciju. Latvijas dizaineru darbu virtuālās kolekcijas apmeklējums notiks 17. septembrī plkst. 10 (GMT) jeb plkst. 12 pēc Latvijas laika. Apmeklējums notiks, reģistrējoties saitē: https://virtualdesigndestination.com/country/latvia/

Londonas dizaina festivāls (London Design festival) norisināsies no 12. līdz 20. septembrim. Ar Londonas pilsētas mērijas atbalstu festivāls tiek organizēts jau kopš 2003. gada, un, neskatoties uz Covid 19 krīzi, jau astoņpadsmito reizi festivāls mazākā formātā norisināsies klātienē. Festivāla programma piedāvā plašas iespējas sekot līdzi dizaina notikumiem digitālā formātā.

Dānijas galerija Adorno ir jau pieredzējusi ikgadējā Londonas Dizaina festivāla dalībniece un kā tiešsaistes digitālā galerija ir apņēmusies mainīt pieredzējuma pieeju dizainam un mākslai tiešsaistē, to interesentiem piedāvājot bez laika un atrašanās vietas ierobežojumiem. Galerijas dibinātāji un vadītāji ir Skandināvijas dizaina pasaulē pazīstamie Kristians Snorre Andersens (Kristian Snorre Andersen) un Martins Klauzens (Martin Clausen). Kopš 2016.gada galerija piesaista un piedāvā labākos kolekcionējamā dizaina un amatniecības izstrādājumus no visas pasaules, tā savienojot dažādās zemēs dzīvojošos kuratorus, dizainerus un māksliniekus ar patiesiem kolekcionējamā dizaina cienītājiem. Sadarbībā ar kvalificētu 3D izstrādātāju un mākslinieku komandu, galerijas mērķis ir terminu “tiešsaistes izstāde” virzīt nākamajā līmenī. Virtuālās vides bieži tiek demonstrētas kā vienkārši attēli vai video, taču Adorno virtuālajā izstādē Londonas dizaina festivālā izmantos jaunākās tehnoloģijas, lai šīs vides veidotu pilnībā interaktīvas.

Latvijas Dizaina centra  (LDC) darbības mērķis ir sekmēt Latvijas dizaina jomas attīstību ilgtermiņā un plašāku dizaina lietojumu uzņēmējdarbībā un publiskajā sektorā, apvienojot dizaina profesionāļus un iesaistot dizaina ekosistēmas dalībniekus. LDC veidots kā dažādas institūcijas, starpdiciplināras jomas un mērķa auditorijas vienojoša platforma. LDC izveidi ir inicējusi un finansē Kultūras ministrija.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja