Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izsludinās Aijas Jurjānes stipendiju mākslas skolu audzēkņiem

11. janvārī galerijā Istaba tiks prezentēts izdevniecībā Neputns nupat klajā nākušais mākslas albums Jaunības avots. Aija Jurjāne. Grāmatas atvēršanas dienā Aijas Jurjānes bērni Kristīne, Ieva un Pāvils paziņos par jaunas, Aijas Jurjānes vārdā nosauktas stipendijas dibināšanu, kas tiks piešķirta, sākot ar 2022. gada 18. aprīli – Aijas Jurjānes dzimšanas dienu

Tā ir privāta iniciatīva, un uz stipendiju varēs kandidēt profesionālo mākslas skolu 3. kursa audzēkņi. Mērķis stipendijas iecerei ir iemūžināt Aijas Jurjānes vārdu, izsakot atbalstu mākslas izglītības vitālai nepieciešamībai un jaunu cilvēku radošas izpausmes oriģināliem centieniem. 

Mākslinieces Aijas Jurjānes (1944–2015) glezniecība šodien ieraugāma kā nepārtraukts pētījums, vērojums, brīžiem nesaudzīgs vēstījums par sievietes mūžu, kas noris viņas pašas ģimenes lokā. Mākslā tas varētu šķist kā margināls uzstādījums, tomēr šodien, kad akcenti no patosa izkāpinātiem lielajiem jautājumiem pievēršas arī indivīda dzīves notikumiem kā tikpat svarīgai mākslā risināmai problemātikai, Aijas Jurjānes glezniecības konsekventais vērotājas gājums iegūst īpašu aktualitāti un sava veida tematisko monumentalitāti.

Otrā nozīmīgā Aijas Jurjānes profesionālās darbības sfēra ir mākslas pedagoģes darbs Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā četrdesmit gadu garumā. Aijas Jurjānes vārds jau iegājies kā paraugs jēdzienam, kāds ir labs skolotājs, un tiek pieminēts skolas audzēkņu atmiņās. Kā vainagojums Aijas Jurjānes gadu garumā izstrādātajai mākslas pedagoģijas metodikai ir viņas grāmatas Kompozīcija (Neputns, 2005) un Gleznošana (Neputns, 2002). Tas ir vienīgais gadījums, kad skolas pedagogs kā individuāls autors savas zināšanas ir apkopojis jau metodiski izstrādātā izdevumā, ko var izmantot gan citu mākslas skolu pedagogi, kā arī jebkurš mākslas aroda iesācējs.

Monogrāfijā Jaunības avots. Aija Jurjāne publicēti mākslinieces dienasgrāmatu un atmiņu pieraksti, kas novērojumos precīzi fiksējuši pēckara situāciju padomju Latvijā, dokumentālas fotogrāfijas un, protams, radošais mantojums – glezniecība, porcelāna virsglazūras apgleznojumi, akvareļi, skices, ilustrācijas, kā arī unikāli zīmējumi, kas bijuši paredzēti vien ģimenes lokam.

Grāmatas sastādītāja un projekta vadītāja ir Sandra Krastiņa, tekstus rakstījuši Anita Vanaga, Sandra Krastiņa, Rasa Jansone, Dace Lamberga, Anna Auziņa, Reinis Dzudzilo, Barbara Gaile, Edgars Vērpe, Aija Jurjāne un Ieva Jurjāne. Dizainu veidojuši Artis Briedis un Rūta Briede. 

No 10. līdz 14. janvārim galerijā Istaba būs aplūkojama jaunākās grāmatas titulglezna Kurinātāja ģimenes portrets ziemā un izdevumus varēs iegādāties par īpašu cenu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja