Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Galerijā Māksla XO būs skatāma Leonarda Laganovska personālizstāde Daudzpunkte

Galerijā Māksla XO no 6. aprīļa līdz 6. maijam būs skatāma Leonarda Laganovska personālizstāde Daudzpunkte, informēja galerijas pārstāvji.

Kopš 20. gadsimta 80. gadiem Leonards Laganovskis savos darbos asprātīgi manipulē ar socārta un konceptuālisma mākslas paņēmieniem, radot semantiski piesātinātus daudzslāņu kultūrtelpas darbus. Strādājot dažādos tēlotājas mākslas veidos – zīmējumā, grafikā, glezniecībā, fotogrāfijā un veidojot objektus, Leonards Laganovskis kā galveno instrumentu saziņā ar skatītāju izmanto tekstu. "Krāsai šajā gadījumā nav nozīmes, galvenais ir teksts. Jo kas tad bija vispirms? Vārds. Un šis princips joprojām paliek spēkā."

Teksts Laganovskim nav dekoratīvs paņēmiens. Teksts veido gan viņa mākslas dabu formu, gan saturu. Leonarda Laganovska darbiem raksturīga reālistiska laikmeta dokumentalitāte, un tie ir nesaudzīgi aktuāli - sociālkritiski, pilni smalkas ironijas, vai asi vērsti pret politisko ideoloģiju. Laganovskis uzrunā mūsu kolektīvo atmiņu. Viņa darbi ir mīklas prātam, kas balstītas zinātnē, literatūrā, mākslā, atmiņās un asociācijās...

"Vēsture ir ļoti komplicēta. Valsts vēsture ir tāda, kāda tā ir, un es esmu tās sastāvdaļa. Es gribot negribot visos tajos cīniņos esmu iekšā. Un ir divi vedi, kā izteikt savu viedokli. Viens ir pie alus kausa kādu lamāt, otrs - piedalīties. Es kā mākslinieks uzskatu, ka mans pienākums piedalīties ir šādi - uz papīra vai audekla. Es neeju politikā, nerunāju kongresos un nedibinu partiju, bet daru šādu darbu. Uzzīmēju [...]"

Leonards Laganovskis (1955) studējis Latvijas Mākslas akadēmijas Interjeru un iekārtas nodaļā, absolvējis Glezniecības nodaļu scenogrāfijas specialitātē (1979). Guvis plašu starptautisku pieredzi, vairākus gadus (1988–1994) dzīvojot Vācijā un aktīvi piedaloties tās mākslas dzīvē, organizējot personālizstādes un piedaloties grupu izstādēs ārvalstīs. Leonarda Laganovska darbi atrodas publiskās kolekcijās: Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (Rīga, Latvija), topošā Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja kolekcijā (Rīga, Latvija), Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā, Rutgersas universitātē (Ņūbransvika, Ņūdžersija, ASV), Neue Berliner Kunstverein (Berlīne, Vācija), Kupferstich Kabinett (Brēmene, Vācija), Kunsthalle Bremen (Brēmene, Vācija), RehaKlinik Lubben (Brandenburga, Vācija), Artphilein Fondā (Vaduca, Lihtenšteina), Igaunijas Mākslas muzejā (Tallina, Igaunija), Eesti Pank (Tallina, Igaunija), Nacionālā Laikmetīgās mākslas centrā (Maskava, Krievija), S.P.Djagiļeva Laikmetīgā mākslas muzejā (Sanktpēterburga, Krievija).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja