Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Galerijā Māksla XO būs skatāma Jāņa Deinata izstāde Masas

Galerijā Māksla XO no 11. aprīļa līdz 11. maijam būz skatāma Jāņa Deinata izstāde Masas, informēja galerijas pārstāvji.

"Ieraudzīt apkārt vizuālas masas ne vienmēr ir viegli. Cilvēks var iziet tām cauri vai paiet tām garām, pat nepamanot tās. No cik tad sākas apzīmējums "masa"? No 3 vai 30 cilvēkiem vienuviet? No 500 vai 720 lapām kāda koka zarā? Vai "masa" var būt viens granīta piemineklis pilsētas centrā? No 3 vai 4 avenēm uz kūkas gabala? Cik lielam jābūt mākonim, lai par to teiktu "tā gan ir masa." (Ivars Runkovskis)

Personālizstādē Masas Māksla XO galerijā, Rīgā (kuratore Diāna Barčevska) eksponētas 10 jaunākās lielformāta fotogrāfijas – fragmenti no fotosērijas Masas, kurās Jānis Deinats pēta vizuālo masu tipoloģiju, kuru veido vispārīgā, idealizētā modeļa (masas) un atsevišķā indivīda vai kompozīcijas detaļas savstarpēji daudznozīmīgās attiecības, brīžam groteski saasinātā skatījumā. Tas ļauj ieraudzīt gan masu skaistumu, gan traģiskumu. Ikdienā masu informācijas līdzekļi vēsta gan par masu pasākumiem, masu apziņu, masu psihozi, masu skatiem, masu sacelšanos, masu produkciju, masu attiecībām, kultūru masām. Tomēr masas satura svarīgākā vienība ir indivīds, kas pats to nenojaušot, ir masas dalībnieks. Neinscenētās ainas veido urbānās pasaules ikdienas un dabas kompozīciju kopumu, kam piemīt Jāņa Deinata fotomākslai raksturīgā poētiskā estētika un noslēpumainība. Izstādītajos darbos kustība figurē kā nozīmīgs kompozīcijas elements, kas intensificē notikumu daudzos slāņus un tēlu savstarpējās attiecības. Subjekta un dabas elementu kopums veido dabisku kompozīciju, kur katrs elements ir līdzvērtīgs dalībnieks fiksētajā ainā. Jaunajos darbos var atpazīt Jāņa Deinata mākslai raksturīgo vielisko kolorīta klātbūtni, kad fotogrāfijā redzam glezniecībai raksturīgus efektus un krāsu suģestiju. (Diāna Barčevska)

Jāņa Deinata darbi Latvijas foto mākslā izceļas ar artistisku un vienlaicīgi iejūtīgu skatienu, kas pamana neparasto tur, kur ne visi spēj. Viņš ir briljants – ļoti dažāds un vienmēr pārsteidzošs. (Inta Ruka, 2024.)

Jānis Deinats (1961) beidzis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas kultūras un mākslas zinātņu fakultāti (Teātra nodaļa). Kopš 1989. gada nodarbojas ar fotogrāfiju un piedalās fotoizstādēs. Pēdējo gadu ievērojamākās izstādes – grupas izstāde Portrets Latvijā. 20. gadsimts / Sejas izteiksme (2018, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, izstāžu zāle Arsenāls, Rīga, Latvija), personālizstāde Jānis Deinats. Laiki. Tik salda (2022, Mākslas galerija MuseumLv, Rīga, Latvija). 2024. gada vasarā gaidāma Jāņa Deinata personālizstāde Pirmā piecgade, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgā. Darbi publiskās kolekcijās: Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīga, Latvija), Latvijas Fotogrāfijas muzejs (Rīga, Latvija), Zuzānu kolekcija (Mākslas centrs Zuzeum, Rīga, Latvija). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja