Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gaidot Envijas izstādes atklāšanu galerijā Māksla XO, sociālajos tīklos tiks publicēti mākslinieces darbi

Māksla XO galerijā iekārtota Envijas izstāde Mīts privātai lietošanai, kas gaida atklāšanu. Lai izstādes gaidīšanas laiku īsinātu, Māksla XO galerija no 8. februāra katru dienu savā Facebook lapā publicēs vienu Envijas gleznu un gleznas stāstu, informēja galerijas pārstāvji.

"Pašironijas valodā joprojām runāju par sievietību, saitēm ar vietu un ģimeni, ar kultūrvēsturi. Gleznojot bieži prātā risinās dialogi ar meistariem un ne tikai, līdz tādam mēram, ka reizēm jājautā - varbūt šis triepiens, formveide nemaz nepieder man? Darbos iezogas citāti no mākslas mantojuma un ļaužu izpausmēm," Envija, 2020. gada novembrī.

Savā jaunākajā personālizstādē Mīts privātai lietošanai Envija turpina savu pašironisko sarunu ar pasauli, kas pēdējos divos gados izraisījusi Latvijas mākslas profesionāļu un izstāžu kuratoru interesi.

"Envijas ekspresionistiskajā glezniecībā vadošās ir sievietes, piedzīvotās pieredzes, pasaules, kultūras un valodas tēmas. Darbi risinās kā autobiogrāfija ar personisko stāstu. Envija to balsta dziļā un atklātā personiskā izjūtā un pašizziņā par sevi un apkārtējo vidi. Tajā kārtojas kultūrvēsturiski un mūsdienu simboli, tēli no mākslas vēstures un pašas radīti. Envijas gleznieciskā izteiksme ir daudzvalodība – figuratīva glezniecība mijas ar tekstu gleznām, dzeju, pierakstiem ar pašatklāsmēm un uzsaukumiem sev un pasaulei. Envijai tie ir faktūras, tekstūras un tekstu stāsti. Atklāta, emocionāla, dažkārt huligāniska un asprātīga, nesamākslota," raksta galerijas vadītāja Ilze Žeivate.

Envija kā savu gleznotājas vārdu izvēlējusies lietot tikai personvārdu. Viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijā Glezniecības apakšnozarē – maģistrantūras programmā. Papildinājusi savas glezniecības zināšanas Gdaņskas Mākslas akadēmijā (2014-2015). Kopš 2013. gada piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā un Polijā, sarīkojusi trīs personālizstādes.

Envijas nozīmīgākās izstādes un projekti pēdējos gados: Survival Kit 11, Tērbatas ielā 75 (Rīga, Latvija, 2020); personālizstāde Mēs visi smiesimies, skumsim, raudāsim, atkal smiesimies, Jūrmalas pilsētas muzejs (Jūrmala, Latvija, 2020); Indulis Zariņš/Ieva Iltnere un Envija, Mākslai vajag telpu vasaras māja Esplanādē (Rīga, Latvija, 2019).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja