Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Durvis spārnu vietā. Parīzes Pompidū centrs papildina kolekciju ar igauņu mākslinieces Krisas Lemsalu darbu

Svarīgs notikums Baltijas laikmetīgās mākslas dzīvē – Parīzes Žorža Pompidū centrs ir papildinājis savu kolekciju ar igauņu mākslinieces Krisas Lemsalu instalāciju Car2Go

Šo priecīgo ziņu pagājušajā piektdienā, 21. jūnijā, oficiāli apstiprināja Tallinas galerija Temnikova & Kasela, kas pārstāv Krisu Lemsalu. Temnikova & Kasela ir aktīvākā Baltijas galerija, kuras mākslinieki ir integrēti globālajā laikmetīgās mākslas sistēmā un pastāvīgi piedalās izstādēs prestižos muzejos un mākslas telpās. Fakts, ka Pompidū centrs – viena no cienījamākām mūsdienu mākslas institūcijām pasaulē – ir iegādājies igauņu mākslinieces darbu, ir ierakstāms gan pašas Krisas Lemsalu, gan Tallinas galerijas sasniegumu listē.

Atsauču kolāža

Krisas Lemsalu instalācijas Car2Go iegāde bija iespējama, pateicoties atbalstam, ko sniedza Pompidū centra draugu loka/Les Amis du Centre Pompidou biedri Silvija Fantauci un Tāvets Hinrikuss, Tāvi Einaste un Susana Luitsalu, kā arī Rains Lehmuss. Šī ir pirmā reize, kad privātie ziedotāji ir atbalstījuši igauņu mākslinieka darba iegādi nozīmīga starptautiska muzeja kolekcijā. Jāatgādina, ka Pompidū centra kolekcijā ir arī latviešu mākslinieces Daigas Grantiņas un lietuviešu mākslinieka Augusta Serapina darbi – kopā ar Krisu Lemsalu viņi ir vienas paaudzes pārstāvji.

Car2Go ir viens no lielākajiem Krisas Lemsalu darbiem, kas spilgti raksturo viņas māksliniecisko praksi. Tas veidots kā daudzslāņaina personisku atsauču un kultūras motīvu kolāža, kurā izmantota gan keramika, gan masveidā ražoti elementi (piemēram, automašīnas Opel Kadett durvis, kas instalācijā spēlē spārnu lomu), un to var iedarbināt ar performances palīdzību.

Darbu Car2Go 2016. gadā pasūtīja kuratore Elīze Lamēra festivālam Les Urbaines Lozannā. Vēlāk tas tika iekļauts Zdeneka Fēliksa kūrētajā izstādē Metamorfozes galerijā Guido Baudach Berlīnē, kā arī Britas fon Kolampenhauzenes kūrētajā ekspozīcijā Laikmetīgā māksla no Igaunijas Eiropas Centrālajā bankā Frankfurtē. 2022. gadā instalācija tika demonstrēta izstādē Elpošanas akts mākslas un mūzikas festivālā Horst Vilvurdā un Briseles sinematēkā.

Māksliniece Krisa Lemsalu savā performancē iedarbina instalāciju Car2Go. Foto – Krisas Lemsalu arhīvs

Krisa Lemsalu stāsta, ka instalācija Car2Go ir radusies "viena visai dīvaina notikuma iespaidā": "Es biju Šrilankā, kur cilvēki pa ielām brauc kā traki. Šajā drudžainajā atmosfērā pēkšņi ieraudzīju mašīnu, kas brauca ļoti, ļoti lēni, un aiz tās gāja ģimene. Sapratu, ka tas bija bēru gājiens. Kad redzu kaut ko tādu, tas paliek manā galvā un es ilgi nevaru atbrīvoties no šiem iespaidiem. Tas nav vienīgais veids, kā interpretēt šo darbu, tajā ir arī citi stāsti."

Skaistais un pretīgais

Krisa Lemsalu (1985) ir viena no starptautiski plašāk zināmajām igauņu māksliniecēm, viņai ir bijušas personālizstādes daudzviet pasaulē, viņa ir piedalījusies daudzās grupas izstādēs, arī Latvijā. 2019. gadā viņa pārstāvēja Igauniju 58. Venēcijas mākslas biennālē. Krisa Lemsalu studējusi Igaunijas Mākslas akadēmijā Tallinā, Dānijas Dizaina skolā Kopenhāgenā un Vīnes Mākslas akadēmijā. Viņa dzīvo un strādā Tallinā un Ņujorkā. Pašlaik Krisas Lemsalu darbi ir skatāmi izstādēs Tartu un Tallinā. 13. jūlijā tiks atklāta viņas izstāde Brēgencas mākslas telpā Magazin 4.

Krisa Lemsalu ir studējusi keramikas mākslu, un savā daiļradē viņa eksperimentē ar tradicionālajām tehnikām, lai radītu daudzslāņainus darbus. Viņas porcelāna skulptūras bieži vien veidotas kā dzīvnieku un cilvēku ķermeņa daļas vai apģērba gabali, un māksliniece tās papildina ar atrastiem dabas materiāliem, kažokādām, ādu, vilnu un gliemežvākiem. Krisas Lemsalu objekti var tikt uztverti kā pašpietiekami stāsti, bet tie arī tiek izmantoti viņas performancēs, kurās skulptūras kļūst par daļu no mākslinieces kostīmiem un rekvizītiem. Pēdējā laikā Krisa Lemsalu nereti sadarbojas ar mūziķiem.

Mākslinieces darbība ir nepārtraukta ideju, formu, anekdošu un viņas personiskās vēstures evolūcija, kas izpaužas tēlniecībā un performancēs, kurās robeža starp dzīvi un mākslu ir izplūdusi. Viņas darbos dzīvnieku valstība saplūst ar cilvēku pasauli, daba – ar mākslīgumu, skaistums – ar pretīgumu, vieglums – ar smagumu, dzīvība – ar nāvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja