Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ciklā Divdabis skatāmi mākslinieku Ingas Melderes un Ata Ieviņa darbi

No 3. jūnija līdz 2. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma otrā izstāde ciklā Divdabis, kurā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs prezentē fotogrāfa, aizrautīga eksperimentētāja ar tehnoloģijām, kritiski ironisku komentāru par padomju laika sabiedrību autora Ata Ieviņa un mūsdienu mākslinieces Ingas Melderes darbus, informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Māksliniece Inga Meldere veidojusi ekspozīciju, atsaucoties uz Ata Ieviņa radošo praksi un atsevišķiem darbiem, kā arī pievēršot īpašu uzmanību pašām muzeja telpām, kurās notiek izstāde.

Izstādes Divdabis. Atis Ieviņš / Inga Meldere kuratore Inga Lāce stāsta: “Idejas sākumpunkts ir Ata Ieviņa fotosietspiedes tehnikā veidotais darbs TV (1980), kurā redzams krāsu televizora ekrāns ar tukšiem hokeja vārtiem. Darbu raksturo gan autora interese par tobrīd Padomju Latvijā vēl reti pieejamo krāsu televīziju un tās attēlu, gan tā laika ikdienas dzīves pelēcība, kurā televīzija piedāvāja kaut īslaicīgu atelpu no realitātes. Savos jaunajos speciāli izstādei veidotajos darbos Inga Meldere turpina domāt par ekrānu, tā rādītajiem attēliem un skatītājiem no mūsdienu perspektīvas, ņemot vērā šodienai raksturīgo vizuālo materiālu pārpilnību.”

Otrs būtisks izstādes elements ir tās telpa, kas Melderes praksē vienmēr ieņem svarīgu vietu. Telpa ir gan rāmis tam, kas attiecīgajā brīdī tiek eksponēts, gan arī izstādes dalībnieks, kurš bieži vien paliek nepamanīts. Ar nelielu iejaukšanos muzeja zāļu ierastajā izmantojumā un struktūrā māksliniece mēģina uzsvērt telpu klātbūtni un nozīmi darbu vērošanas procesā.

Abus autorus vieno eksperimenti ar mākslas darbu tehnoloģiju. Ata Ieviņa padomju gados radītie portreti, kas ir redzami arī šajā izstādē, darināti unikālā autortehnikā – sudraba kodinājums. Tā laika fotopapīram reaģējot ar sudraba attīstītāju, Ieviņš panāca fotogrāfijas tehnikā veidotu, gleznai pietuvinātu attēlu. Tas sasaucas ar Ingas Melderes eksperimentiem, kuros māksliniece attēlu vispirms drukā uz auduma, glezno tam pāri, dažkārt drukā vēlreiz vai maina norišu kārtību, rezultātā radot vieglas, caurspīdīgas un smalkas attēlu kolāžas.

Kamēr Ata Ieviņa darbos var nojaust ironisku vai reizēm kritisku padomju perioda sabiedrības vērojumu, Ingu Melderi interesē gan personiski, gan mākslas un vēstures fiksējumi. Izceļot tajos atsevišķas nepamanītas detaļas un veidojot no tiem kolāžas, māksliniece mēģina atklāt sev un skatītājam jaunas pagātnes un šodienas interpretācijas iespējas.

Divdabis ir trīs izstāžu cikls, ko sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) īsteno Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC), katru nākamo reizi aicinot uz dialogu divas atšķirīgas Latvijas mākslas personības – vecākās un jaunākās paaudzes pārstāvjus – un laiktelpas.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja