Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baltijas Asamblejas balvu mākslā saņem mākslas zinātniece Ginta Gerharde-Upeniece

Mākslas zinātniecei Gintai Gerhardei-Upeniecei svinīgā ceremonijā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā pasniegta Baltijas Asamblejas (BA) balva mākslā, informēja Saeimas Preses dienestā.

Gerharde-Upeniece balvu saņēmusi par starptautiskā izstāžu cikla Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā īstenošanu.

BA balva literatūrā piešķirta igauņu rakstniekam Vahuram Afanasjevam par romānu Serafima ja Bogdan, kurā šogad mūžībā aizgājušais autors spilgti atainojis unikālas kopienas dzīvi Eiropas austrumu pierobežā, gaidot pastardienu.

Savukārt balva zinātnē piešķirta lietuviešu zinātniekam Virģinijam Šikšnim par izciliem sasniegumiem biomedicīnā - novatorisku pētījumu CRISPR-Cas9 genoma rediģēšanā.

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. BA balva ir dibināta 1994.gadā.

Pasākumā pasniegta arī Baltijas Inovācijas balva, ko saņēma Lietuvas uzņēmums SIA iDenfy, kas nodrošina identitātes verifikācijas pakalpojumus. Ar Inovācijas balvas diplomu godināts arī informācijas tehnoloģiju jomas uzņēmums SIA Integris no Latvijas un SIA Bisly no Igaunijas, kas darbojas būvniecības viedo risinājumu jomā.

Pasniegtas arī BA medaļas par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā. Ar BA medaļu godināta Saeimas deputāte un BA Latvijas delegācijas pārstāve Regīna Ločmele (S), Latvijas Universitātes profesors Andris Levāns, kā arī Latvijas Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Medaļas piešķirtas arī Lietuvas prezidentam Gitanam Nausēdam, Lietuvas Seima priekšsēdētājai Viktorijai Čmilītei-Nilsenai, Seima Kultūras komisijas priekšsēdētājam Vītautam Jozapaitim, kā arī Igaunijas parlamenta deputātam, bijušajam Igaunijas ārlietu ministram Urmasam Reinsalu.

Tāpat medaļas saņēma BA prezidents Andrjus Kupčinsks, Baltijas jūras parlamentārās konferences ģenerālsekretārs Budo Bārs, Azerbaidžānas parlamenta delegācijas vadītājs Gruzijas, Ukrainas, Azerbaidžānas un Moldovas Parlamentārajā asamblejā Azers Karimli, kā arī Igaunijas Dziesmu un deju svētku fonda komunikācijas vadītājs Stens Veidenbaums.

BA ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja