Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Atspulgi, atkārtojumi un nejaušības princips. Londonā atklāts Gerharda Rihtera Svītru tornis

Londonas Kensingtonas dārzos ir uzstādīta vācu mākslinieka Gerharda Rihtera jaunā skulptūra Svītru tornis/Strip-Tower (2023), kas būs aplūkojama līdz 27. oktobrim

Šo publiskās mākslas projektu sadarbībā ar karaliskajiem parkiem īsteno galerija Serpentine, kas atrodas Kensingtonas dārzos. Deviņdesmit divus gadus vecā klasiķa Gerharda Rihtera skulptūra iekļaujas mākslinieka nepārtrauktajos glezniecības, fotogrāfijas, digitālās reprodukcijas un abstrakcijas pētījumos, ko viņš turpina vairāk nekā sešas desmitgades. Šajā procesā Gerhards Rihters ļaujas arī savas radošās metodes pašizpētei.

Gerhards Rihters sāka veidot Svītru gleznojumu/Strip Paintings sēriju 2010. gadā, iedvesmojoties no savas agrāk tapušās Abstraktās gleznas 724-4/Abstract Painting 724-4 (1990). Šī glezna tika nofotografēta, ar datorprogrammas palīdzību skenētie attēli tika digitāli apstrādāti un sadalīti divās joslās, pēc tam četrās, astoņās, sešpadsmit un trīsdesmit divās. Gleznas vertikālās svītras tika izstieptas horizontālā plaknē, pirms tās tika laminētas uz alumīnija un pārklātas ar Perspex akrila loksnēm. Līdzīga metode izmantota arī Londonā redzamajā skulptūrā Svītru tornis: šajā darbā ar krāsainām svītrainām keramikas flīzēm apklāti divi perpendikulāri paneļi. Vertikālās svītras rada blīvu kompozīciju: paneļi krustojas un veido šķērsgriezumu, kurā var stāvēt apmeklētāji.

Svītru tornis ir viens no daudzajiem Gerharda Rihtera darbiem, kurā izpaužas viņa pastāvīgā interese par atspulgiem, atkārtojumiem, dažādiem tēlu, krāsu un domu sistematizēšanas un strukturēšanas veidiem. Šī ideja caurstrāvoja 2008. gadā galerijā Serpentine notikušo mākslinieka izstādi 4900 krāsu/4900 Colours – tajā eksponētie darbi sastāvēja no spilgtiem vienkrāsainiem kvadrātiņiem, kas tika nejauši izkārtoti režģī un radīja satriecošas kaleidoskopisku krāsu kombinācijas (tās atgādināja pikseļveidīgas gleznas).

Šīs izstādes ideja daļēji izauga no Gerharda Rihtera projekta Ķelnes katedrāles dienvidu transepta logam – viņa mākslas darbs dievnamā aizstāj Otrā pasaules kara laikā iznīcinātās vitrāžas. Mākslinieka radīto logu, kas tika atklāts 2007. gadā, veido 11 500 stikla kvadrātiņu (roku darbs!) 72 krāsās, kas atvasinātas no oriģinālās viduslaiku vitrāžas paletes. Šķietami patvaļīgais krāsu sadalījums tika izveidots, izmantojot īpaši izstrādātu datorprogrammu. Interese par nejaušības principa ieviešanu kompozīcijā bija nozīmīga izstādes 4900 krāsu koncepcijas izstrādē.

Skats no Gerharda Rihtera izstādes 4900 krāsu. Otrā versija, kas galerijā Serpentine bija skatāma 2008. gadā. Foto – Silvēns Delē

Galerija Serpentine kopš dibināšanas 1970. gadā īsteno vērienīgu publiskās mākslas programmu, sniedzot māksliniekiem un arhitektiem iespēju iesaistīties dialogā ar Kensingtonas dārzu apkārtni. Īpašs ir vasaras paviljona projekts, kura izveidei Serpentine kopš 2000. gada piesaista spožākos mūsdienu arhitektus, kuriem pasūtījuma brīdī vēl nav neviena uzbūvēta objekta Lielbritānijā. Paviljona darbības mēnešos tajā notiek starpdisciplināru pasākumu un izglītības programma, tā ir atpūtas un domu apmaiņas vieta.

Šogad paviljonu – jau divdesmit trešo šīs iniciatīvas vēsturē – Kensingtonas dārzos blakus galerijas ēkai veidos korejiešu arhitekts Minsuks Čo un viņa birojs Mass Studies. Paviljons būs atvērts no 7. jūnija līdz 27. oktobrim. Jūnijā publiskās mākslas programmā tiks atklāta arī slavenās japāņu mākslinieces Jajoi Kusamas instalācija.

Informācija: serpentinegalleries.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja