Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kim? sadarbībā ar galerijām Low un 427 pārstāvēs māksliniekus NADA Miami 2020

No 1. līdz 5. decembrim Kim? sadarbībā ar galerijām 427 un Low piedalīsies tiešsaistes mākslas mesē NADA Miami 2020, pārstāvot Latvijas māksliniekus Indriķi Ģelzi un Elzu Sīli, paralēli no 1. decembra līdz 31. janvārim Laikmetīgās mākslas centra telpās norisināsies grupas izstāde Black Market Kim?

Jaunās mākslas tirgotāju alianse (The New Art Dealers Alliance (NADA)) ir bezpeļņas mākslas organizācija, kas nodarbojas ar jaunu redzējumu veicināšanu, atbalstu un attīstību laikmetīgajā mākslā. NADA Miami 2020 ir jau 18. organizācijas ikgadējais vadošais mākslas gadatirgus/mese, kas norisināsies jaunā formātā no 2020. gada 1. līdz 5. decembrim.

Šogad NADA Miami gan klātienē galeriju telpās, gan tiešsaistē tiks izrādīta plaša starptautisku mākslas prezentāciju sērija – 46 NADA dalībnieki un 27 dalībnieki, kuri piedalīsies pirmo reizi – kopumā 96 galerijas no 44 pilsētām. Mesē tiks pārstāvēti galeriju centri vairākās pilsētās ar kopprojektiem-izstādēm, to skaitā arī Kim?, Low un 427 Rīgā.

NADA Miami ir veltīts jaunu talantu svinēšanai un izcelšanai no visas pasaules. 2020. gada gadatirgus/meses apmeklētāji tiks ielūgti pieredzēt galeriju izstādes klātienē savās pilsētās, kā arī atklāt atzītu laikmetīgo mākslu tiešsaistē, izmantojot jaunizveidotu digitālo platformu https://www.newartdealers.org/fairs/2020/miami. Papildinot mesi, virtuālās programmas turpinās demonstrēt laikmetīgās mākslas un kultūras nozīmīgāko pārstāvju sarunas un uzstāšanās.

NADA Miami 2020 tiešsaistē piedalīsies Indriķis Ģelzis un Elza Sīle.

Paralēli karantīnas režīma kolektīvai zemas pakāpes depresijai Indriķa Ģelža sienas darbi izgaismo psihozes, vardarbības un iekāres/vēlmju nervozo krustošanos. Šīs cilvēkiem līdzīgās, statiskās, arhitektoniskās skulptūras, kas radušās no virtuāla attēla, izmantojot 3D programmatūru, ietver piepūles pilnu fizisku metināšanas, locīšanas, slīpēšanas, dedzināšanas, eļļošanas un šūšanas darbu. Nerūsējošā tērauda rāmī rodas kārdinājums saskatīt bezgalvainas būtnes vien ar ekstremitātēm un mugurkauliem, apkampjoties vai pārojoties, strādājot un izklaidējoties, ar elkoni izlaužot sev telpu kompozīcijā. Šie rāmji ir saudzīgi slazdi, kas tiek turēti pārbaudei/apskatei vai labošanai. Tie atgādina hiperaktīvus akciju tirgus grafikus, norādot uz kapitālisma impulsu uzkrāt informāciju kā bagātību. Kā nosacījums savai sagūstīšanai te tie novietoti mākslas gadatirgus/meses tiešsaistes telpā – mierā, sastinguši laikā.

Slīdot cauri cilvēka-mēroga-lamatu situācijām, Elza Sīle ir izveidojusi uz sienas piestiprinātas, krāsotas metāliskas platformas, kas satur psiho-telpisko tipoloģiju vārdu krājumu. Pieskāriena atbruņoti, eļļas tūbiņcilindra virsmā durstīti, pakaļdzīti un rokām iecirsti, šie darbi sastāv no šādām vienībām: (ribu tiesas nams) (monotonas smadzenes iestaigāta līnija) (retoriskas delikateses) (čūskas medus indes maiznīca) (visi apsveiktie triumfanti) (neeksistējošu x-u būves) (piramīda ar neredzamu virsotni) (augšā pa kāpnēm lejā / augšstāvs apakšstāvs) (ideoloģiskas konstrukcijas) (nejaušas strūklakas) (kolektīvi/kopēji saskaititi kauli) (lauru olīvu palmu lapas).

Grupas izstādē Black Market Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, kas norisināsies no 1. decembra līdz 31. janvārim, piedalīsies mākslinieki Indriķis Ģelzis, Kaspars Groševs, Inga Meldere, Elza Sīle, Viktors Timofejevs, Amanda Ziemele un īpaši projekti ar galeriju Low un Darju Meļņikovu Palette. Izstādē galerijā 427 izstādē piedalīsies Jānis Dzirnieks,  tiešsaistē - Jānis Dzirnieks, Kaspars Groševs, Evita Vasiļjeva. Galerijā Low piedalīsies Vika Eksta mini rezidenču cikla Ģilde ietvaros un tiešsaistē - Mākslinieku krīzes centrs II-B: Fair Gear (Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola, t.sk., apslēpto darbu autores: Anna Ceipe, Hanele Zane Putniņa, Līva Rutmane, Amanda Ziemele).

Black Market jeb Melnais tirgus ir mākslas tirgošanas sadarbības pasākums izstāde (kopā ar galeriju 427 un galeriju Low), kas norisinās Kim?, Rīgā. Tā nosaukumu aizgūstot no 1990. gadu postpadomju realitātes ar slepeniem tirgiem visā Baltijā, šis improvizētais mākslas gadatirgus/meses stends pieņem Rīgas mākslas tirgus scēnas pabērna statusu, mēģinot pārvarēt tās lāstu, ka nekad nav bijis īsti likumīgs vai finansiāli dzīvotspējīgs. Black Market tiks atvērts 1. decembrī un norisināsies divu mēnešu garumā (līdz 2021. gada 31. janvārim). Tajā tiks iekļauti Rīgā dzīvojošo vai ar Rīgu saistīto mākslinieku pēdējo gadu laikā tapušie darbi un darbu sērijas.

Kim? ir mākslas centrs, kas pievērsies visdažādākajām idejām, žestiem, tekstūrām un intervencēm. No “labi trenēta hameleona sejas” tas mainās uz cadavre exquis, no “poligona, laboratorijas, bākas”– uz hibrīdu organismu. 2009. gadā dibinātais mākslas centrs ar plašu izstāžu programmu, starptautiskām sadarbībām, diskusijām, publikācijām, lekcijām un performancēm ir aktīvi piedalījies mākslas diskursa veidošanā gan Latvijā, gan globālā mērogā.

Jau pašā Kim? nosaukumā ir iekodēts jautājums ("kas ir māksla?"), un tas turpina nemitīgi jautāt: ko mūsdienās nozīmē būt kultūras aģentam un darboties plašajā laikmetīgās mākslas ainavā, kā izrādīt mākslu un runāt par to, kā māksla darbojas dažādos kontekstos – vietējās un globālās ekonomikās, tradīcijās, kultūrās un subkultūrās, laikā starp identitāšu izzušanu un atkalrašanos. Sākot ar 2020. gadu Kim? savam darbības laukam pievieno atsevišķas galerijas darbībai piemītošas funkcijas ar mērķi tālāk popularizēt Kim? ilggadējo mākslinieku, kā arī jaunu autoru radošās prakses.

Galerija 427 dibināta 2014. gadā ar mērķi regulāri rīkot laikmetīgās mākslas izstādes, atsegt norādes, izmest tīklus un apmainīties ar konfabulācijām. Šo gadu laikā galerija atvērusi jau gandrīz 50 izstādes, strādājot gan ar vietējiem, gan ārvalstu māksliniekiem, vienlaikus paplašinot starptautiskās sadarbības arī ārpus Latvijas robežām (nesenākie ārvalstu projekti notikuši Parīzē, Amsterdamā, Barselonā, Brno, Berlīnē u. c.).

Galerija Low ir mākslinieču Ievas Kraules-Kūnas, Elīnas Vītolas un Amandas Ziemeles vadīta galerija. 2020. gadā programmas centrā ir dažādu netradicionālu mākslas radīšanas un administrēšanas stratēģiju izpēte, meklējot personīgi apmierinošu atbildi uz jautājumu kāds tieši ir vietējais Austrumeiropas balss tonis globālā mākslas tirgus kakofonijā un vai mākslas institūcija var eksistēt nepārdodoties.

Vairāk: https://www.newartdealers.org/fairs/2019/miami

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja